Ki van kitéve a magas káliumtartalmú étrend kockázatának? Hirdetés. Az előrehaladott krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedő betegek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. A vese fontos szerepet játszik a vérben lévő kálium mennyiségének kiegyensúlyozásában, és amikor a veseműködés csökken, a vér káliumszintje emelkedhet. Ez különösen igaz a CKD előrehaladott stádiumaira, például a 4. és 5. stádiumra.
A magas káliumtartalmú fehérjetartalmú élelmiszerek közé tartoznak: Lazac (80 g-os adag) 534 mg.A vesebetegségben szenvedő embereknél fennáll a kockázata annak, hogy a káliumszintjük a céltartományon kívül esik (túl magas vagy túl alacsony).
Ha kevesebb káliumot kell fogyasztanod, íme néhány káliumszegény étel, amit ezen a héten elkészíthetsz.
Ha a kedvenc zöldségei magas káliumtartalmúak, kérdezze meg dietetikusát, hogy a kioldódás segíthet-e abban, hogy úgy fogyasszon belőlük, hogy a káliumszintje a céltartományon belül maradjon.A magas káliumszint okozhat szívrohamot? Az alacsony káliumtartalmú étrend és a gyógyszeres kezelés megváltoztatása gyakran biztonságos szintre hozza a káliumszintet. A rendkívül magas káliumszint szívrohamot okozhat, és azonnali orvosi ellátást igényel. Mi a hiperkalémia (magas káliumszint)? A hiperkalémia akkor fordul elő, amikor a vér káliumszintje túl magas. A kálium az élelmiszerekben található alapvető tápanyag.
A káliumra a szervezet számos funkciójához van szükség, beleértve az elektromosság vezetését a szervezetben (elektrolitként is ismert).
Mivel Önnek hiperkalémiája (magas káliumszintje) van, orvosa kérheti, hogy változtasson az étkezésében, hogy a kálium ne halmozódjon fel a vérében.
A Kálium az Ön étrendjében AtoZ oldal segíthet azonosítani a magas káliumtartalmú élelmiszereket, valamint azt, hogy hogyan váltson alacsonyabb káliumtartalmú ételekre.
A veszélyesen magas káliumszint hatással van a szívre, és hirtelen fellépő, életveszélyes problémákat okoz.
Ha Ön cukorbeteg, a magas káliumszint veszélyeztetett lehet. A cukorbetegeknél megnő a vesebetegség kockázata, de a kálium és/vagy a sav eltávolítása a vérből is problémás lehet, ami hiperkalémiához vezet. A cukorbetegség rossz beállítása növeli a hiperkalémia kockázatát.
A nem is lehetne egyszerűbb saláták és friss zöldségek kiváló káliumforrást jelentenek.
A felnőttek tipikus káliumszintje 3,5 és 5,0 millimol/l (mmol/l) közé esik. Hiperkalémia akkor fordul elő, ha a szint 5,5 mmol/l fölé emelkedik. A 6,5 mmol/L feletti érték olyan szívproblémákat okozhat, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. Kinek lehet hiperkalémiája (magas káliumszint)? Bárki kaphat hiperkalémiát, még a gyermekek is.
Milyen italok növelik a káliumszintet? Ezeken kívül más italok, például sportitalok, gyógynövény-kiegészítők, csokoládés tej, zöldségkoktéllé és spenótlé is sok káliumot tartalmaznak. Az alkoholos italok szintén növelhetik a vér káliumszintjét, mivel sejtkárosodást okoznak és akadályozzák a veseműködést. Melyek az alacsony káliumszint jelei a szervezetében?
Az egészséges felnőtteknek naponta körülbelül 2600-3400 milligramm káliumra van szükségük.
Orvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy a káliumban szegényebb gyümölcsökre és zöldségekre összpontosítson, és korlátozza az adagok méretét, ha káliumban gazdag ételeket fogyaszt.A magas vérkáliumszint (az úgynevezett hiperkalémia) izomgyengeséget, szívritmuszavarokat és szélsőséges esetben halált is okozhat. Ki van kitéve a magas káliumtartalmú étrend kockázatának? Az előrehaladott krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedő betegek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.
Egy nagy mennyiségű alacsony káliumtartalmú élelmiszer könnyen magas káliumtartalmúvá válhat.
Rengeteg kálium van: aszalt sárgabarackban, datolyában és aszalt fügében.
Ha növelnie kell a kálium mennyiségét az étrendjében, válasszon egészséges ételeket az alábbi tételek kiválasztásával, és egészítse ki az étlapját.
Egy fél csésze paradicsompüré 560 milligrammot tartalmaz, míg egy közepes méretű friss paradicsom körülbelül 290 milligrammot. A "magas káliumtartalmúnak" minősített élelmiszerek általában 200 mg vagy annál több káliumot tartalmaznak adagonként. Ahhoz, hogy káliumszintjét a céltartományban tartsa, lehet, hogy figyelnie kell, mennyi káliumot fogyaszt a nap folyamán.A zöldségek mindenkinek jót tesznek, de ha káliumszegény diétán van, orvosa azt kérheti, hogy bizonyos zöldségeket korlátozzon, például a makktököt (644 milligramm egy csésze makktökpürében), a burgonyát (610 milligramm egy közepes méretű sült burgonyában) és a spenótot (344 milligramm 2 csésze nyers spenótban).
Bizonyos élelmiszerek főzése csökkentheti a bennük lévő kálium mennyiségét.Ha valaki zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben gazdag étrendet követ, elegendő káliumot kell bevinnie az étrendjébe. Ezt előnyös úgy ellensúlyozni, hogy kevés magas nátriumtartalmú élelmiszert, például feldolgozott élelmiszereket és gyorséttermi ételeket fogyaszt.
A kálium segíthet abban, hogy a szíve a lehető legjobban működjön, és a vérnyomását egészséges tartományban tartsa.
Alacsonyabb káliumtartalmú választék: Főtt burgonya vagy olyan burgonya, amelyet sütés vagy sütés előtt félig megfőztek.
gyökérzöldségek, például cékla és céklalé, taro, paszternák, burgonya, jamgyökér és édesburgonya (kivéve, ha megfőzték) Bizonyos ételek főzése csökkentheti a bennük lévő kálium mennyiségét. Például a burgonya, a jamgyökér, az édesburgonya és a spenót főzhető vagy részben főzhető és lecsöpögtethető.
A megfelelő mennyiségű kálium az étrendben segít egészségünk megőrzésében, ezért nagyon fontos, hogy sok káliumban gazdag élelmiszert fogyasszunk.