Bár a búzakrém és az egészséges gabonafélék jól megférnek egymással, és számos egészséges búzakrém recept áll rendelkezésre, úgy tűnik, hogy a zabpehelyben lévő rostok felelősek a zabpehely sikeréért számos súlycsökkentő program részeként. A Nutrients tanulmány szerzői a teljes zabban található béta-glükán oldható rostnak tulajdonították a fogyás okát.
Ez azt jelenti, hogy míg a Cream of Wheat nem olyan jó a fogyás szempontjából, mint a zabpehely, a farina egészséges, így az, hogy melyik gabonafélét választod, végső soron a céljaidtól függ (ezért is nehéz általánosítani, hogy a Cream of Wheat egészségesebb-e, mint a zabpehely).
A zabpehely (és egyéb teljes kiőrlésű gabonafélék) kizárása a fogyókúrás étrendből kontraproduktív. A zabpehely és a teljes kiőrlésű kenyér is jobb választás, mint a fehér kenyér a fogyás és a zsírégetés szempontjából. A zab olyan tápanyagdús gabonafélék, amelyeket érdemes beiktatni az étrendbe, akár a fogyás a cél, akár nem.Valójában a Mayo Clinic szerint a rostbevitel növelésének az étrendben központi szerepet kell játszania a súlycsökkentési erőfeszítésekben.
Ha a Wheat Belly diéta során fogyni fog, az valószínűleg az egészséges ételválasztás miatt lesz, és nem azért, mert elkerülte a glutént. A zab és a rozs egészségesebb, mint a búza? A rozs és a zab, de a búza nem, alacsonyabb szívbetegségi kockázattal járt együtt, különösen a férfiak esetében. Egy metaanalízis szerint a teljes zabból származó napi 3 gramm béta-glükán oldható rost fogyasztása szerény mértékben, mintegy 12 ponttal csökkentette a vér koleszterinszintjét. A búzakrém jó szénhidrát? A zabpehely és a búzakrém nem alacsony szénhidráttartalmú ételek. Az egyes gabonafélék szabványos adagméretei alapján 1/2 csésze száraz zab 27 gramm szénhidrátot tartalmaz, 3 evőkanál száraz búzakrém pedig 25 gramm szénhidrátot. Az, hogy mennyi szénhidrátot fogyaszthatsz, meghatározhatja, hogy ezeket a szénhidráttartalmú gabonaféléket be tudod-e illeszteni a tervedbe. De ha azon gondolkodik, hogy a zabpehely vagy a búzakrém egészségesebb a fogyás szempontjából, a zabpehely a legjobb. Íme, miért kell a zabpehely a fogyókúrás terv része lenni, és hogyan teheted magad hasznossá.A főtt teljes zab fogyasztása más egészségügyi előnyökkel is jár, amelyek vonzóak lehetnek a fogyni vágyók számára.
A zabpehely jó a fogyáshoz? A Mayo Clinic szerint a teljes zabban található oldható rostok csökkenthetik a vér koleszterin- és vércukorszintjét. Mivel a teljes kiőrlésű zab lassítja a cukor felszívódását a szervezetben, a zabpehely fogyasztása javíthatja a vércukorszintet és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Bővebben: A zabpehely jó reggeli a fogyáshoz? A zabpehelynek a testsúlyra gyakorolt hatása nagymértékben függ a kalóriatartalmától. Lehet fogyni eszik búzakrémet? Összességében a búzakrém nem feltétlenül a legjobb a fogyáshoz, de alacsony a glikémiás terhelése, és jó mennyiségű vitamint tartalmaz bizonyos alternatív lehetőségekhez képest. Ha azonban gluténérzékeny vagy, az megnehezítheti a fogyást, ha búzakrémet eszel.Mindig választhat kenyereket és gabonaféléket, például rizst, zabpelyhet, búzakrémet, főtt tésztát, teljes kiőrlésű kenyeret vagy pirított búzakenyeret. A lisztes tortillák és a sós kekszek is részei lehetnek a lágy ételek étrendjének.
A gabonafélék és hüvelyesek táplálkozási tanácsa szerint a zabot - más közönséges gabonafélékkel, például a búzával vagy a rizzsel ellentétben - mindig egész gabonaként dolgozzák fel, ami megőrzi a tápláló korpát és csírát.
A Cream of Wheat nem rendelkezik a zabpehely rosttartalmával, ezért a zabpehely előnyben van a fogyókúrás vitában.
A zab bővelkedik antioxidánsokban, köztük avenanthramidokban, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást. Ha a zabpelyhet a semmiből készíti, egy adag száraz, acélból vágott zab egy negyed csésze, míg egy adag darált vagy régimódi zab fél csésze.Ezek közé tartozik a fogyás, az alacsonyabb vércukorszint és a szívbetegségek kockázatának csökkenése.
Sőt, a bizonyítékok arra utalnak, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása elősegítheti a fogyást és fokozhatja az anyagcserét (21, 22, 23, 24).
A zab magasabb mangán-, B1-vitamin-, foszfor-, réz-, vas-, magnézium-, rost-, cink- és folsavtartalommal rendelkezik, a búza viszont B3-vitaminban gazdagabb. A zab napi mangánszükségletének fedezése 169%-kal több. A búza 8-szor kevesebb B1-vitamint tartalmaz, mint a zab. A zab 0,763 mg B1-vitamint tartalmaz, míg a búza 0,095 mg-ot.
A teljes kiőrlésű élelmiszerek segítenek a koleszterinszint, a testsúly és a vérnyomás szabályozásában.
Még ha nem is a fogyás a cél, akkor is mérlegelheti a rizskrémet a zabpehellyel szemben más diétás megfontolások miatt.
Bár táplálkozási szempontból az amarant a legjobb gabonafélék közé sorolható, összességében a legjobb gabona a könyvünkben a teljes kiőrlésű búza. Bár más gabonafélék valamivel több tápanyagot tartalmazhatnak, a búza sokkal több élelmiszerben sokkal hasznosabb. A teljes búza a legjobb gabonaféle.
A zabpehely viszont teljes kiőrlésű gabonaféle (feltéve, hogy a legkevésbé feldolgozott, legjobb zabpehelytípushoz, az acélból vágott zabhoz ragaszkodik).