A konjakból készült glükomannán hasznos lehet a fogyni vágyók számára. Egy 2005-ös tanulmány megállapította, hogy az oldható élelmirost-kiegészítő segített a túlsúlyos embereknek csökkenteni a testsúlyukat. A résztvevők a kiegészítőt kiegyensúlyozott, kalóriaszabályozott étrend részeként szedték.
A konjac ártalmas az Ön számára? A nyugati világban a konjakot leginkább fogyókúrás és koleszterinszint-szabályozó étrend-kiegészítőként ismerik. A glükomannán általában jól tolerálható. A legtöbb magas rosttartalmú termékhez hasonlóan azonban emésztési problémákat okozhat, mint például: A konjak magas rosttartalmának számos egészségügyi előnye van.
Az elmúlt két évtizedben a tisztított konjaklisztet, közismert nevén a konjak-glükomannánt (KGM) viszonylag kis mennyiségben vezették be az Egyesült Államokban és Európában, mind élelmiszer-adalékanyagként, mind étrend-kiegészítőként. Ez utóbbi kapszula formájában vagy italkeverékként és élelmiszerekben kapható.
Jó neked a konjac? Az FDA 2020-as nyilatkozata szerint a döntést tudományos bizonyítékok alapján hozták meg, amelyek szerint a konjak segíthet a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A Biomolecules című szaklapban 2021-ben megjelent áttekintés alátámasztja ezt az állítást, és hozzáteszi, hogy a konjakról kimutatták, hogy enyhíti a székrekedést, javítja a bél mikrobiomot és csökkenti a vércukorszintet.
Glükomannán: A glükomannán a konjak növény (Amorphophallus konjak) gyökeréből nyert cukor.Segít szabályozni a koleszterinszintet A konjak rizs megfelelő alternatíva a koleszterinszint szabályozására. A vízben oldódó rostok fogyasztása segíthet kordában tartani a koleszterinszintet. Egy 2017-es metaanalízis szerint a glükomannán - a konjacban található oldható rostok egyik típusa - csökkentheti a szervezet LDL- és nem-HDL-koleszterinszintjét.
Az Amorphophallus konjakot (konjak) Kínában, Japánban és Délkelet-Ázsiában régóta használják élelmiszerként és hagyományos gyógyszerként. A távol-keleti konyhában tészták, tofu és rágcsálnivalók készítésére használják a faj szárából kivont lisztet.
Ehetsz konjakot irritábilis bél szindróma esetén? Bizonyos embereknek, például az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek kerülniük kell a FODMAP-ban gazdag élelmiszereket. Ha a konjak fogyasztása után kellemetlen bélproblémákat tapasztal, lehet, hogy korlátoznia kell az erjeszthető szénhidrátok bevitelét, vagy egyszerűen kevesebb konjak terméket kell fogyasztania.Nyelőcső-, torok- vagy bélelzáródás. Azok a tulajdonságok, amelyek a konjac gyökeret vonzóvá teszik a fogyókúrás alkalmazásokban, ritka esetekben potenciálisan életveszélyes elzáródásokat okozhatnak a nyelőcsőben, a torokban vagy a bélben.
Egy 2006-os tanulmány szerint a konjak glükomannán (KGM) enyhíti a székrekedést. Csökkenti a székrekedés esélyét és segíti a bélmozgást. Ez a tanulmány azt is megállapította, hogy ha az alacsony rosttartalmú ételekhez glükomannán-kiegészítőket adunk, akkor az segíthet a székletürítésben.
Ezzel szemben egy 2008-as10 tanulmány az összkoleszterinszint és az LDL-koleszterinszint jelentős csökkenéséről számolt be, amikor a Garcinia cambogia kivonatot Amorphophallus konjakkal (amely szintén fogyókúrás tulajdonságairól ismert) kombinálták.
Az Amorphophallus konjakot (konjak) Kínában, Japánban és Délkelet-Ázsiában régóta használják élelmiszerként és hagyományos gyógyszerként.
J Ethnopharmacol doi: 10.1016/j.jep.2010.01.021. Epub 2010 Jan 15. 1 School of Applied Sciences, University of Wolverhampton, Wulfruna Street, Wolverhampton WV11LY, Egyesült Királyság. Az Amorphophallus konjakot (konjak) Kínában, Japánban és Délkelet-Ázsiában régóta használják élelmiszerként és hagyományos gyógyszerként.
Segíthet a konjak zselé a székrekedésen? A konjak segíthet az egészséges koleszterinszint támogatásában, "hasonlóan ahhoz, ahogyan a zabban lévő oldható rostok is segíthetnek" - mondja Hunnes. Egy tanulmány szerint a konjakban lévő rostok segíthetnek a székrekedés kezelésében is, bár ez a tanulmány csak hét embert vizsgált. De mi a helyzet a konjac zselével?Nagyszerű a fogyáshoz, mivel segít a vércukorszint szabályozásában, segíti a pH-t és a bélflórát, elősegíti a teltségérzetet, ellensúlyozza a szénhidrátterhelést és segít a w/regularitásban!
Az 1980-as évek óta folynak az amorphophallus e potenciális súlycsökkentő hatásának vizsgálatára irányuló tanulmányok, amelyek eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a növény rostjaiból napi háromszor akár csak egyetlen gramm elfogyasztása is elegendő ahhoz, hogy jelentős súlycsökkenést eredményezzen, különösen, ha egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással párosul.A konjak zselé víz és a konjak növény szárának keveréséből készül, amely rost- és keményítőtartalmának köszönhetően zselatinpótlóként működik. A konjakkocsonya termékeket előállító vállalatok ezután ízesítést és cukorhelyettesítőket adnak hozzá, hogy zselatinszerű rágcsálnivalót hozzanak létre, amely rostot és minimális kalóriát biztosít. Biztonságosan fogyasztható a konjak?
Az Amorphophallus konjac régóta nagyra értékelik gyógyászati szempontból fogyókúrás tulajdonságai miatt, és ma már számos fogyókúrás termékben használják.
A konjak növényt nagyra értékelik a nagy, keményítőtartalmú gumók (közismertebb nevén konjak gyökerek) miatt, amelyekből konjak lisztet és zselét készítenek.Egy 2013-as tanulmány szerint a konjakliszt a glükomannán miatt segíti a fogyást.
A konjakot Kelet-Ázsiában (Kína, Korea, Japán) és Délkelet-Ázsiában termesztik nagyméretű keményítőtartalmú gumója miatt, amelyet az azonos nevű liszt és zselé előállítására használnak. A zselatin vegán helyettesítőjeként is használják. A japán konyhában a konjak ( konnyaku) olyan ételekben jelenik meg, mint az oden.
A konjakot zselatinpótlóként és az élelmiszerek sűrítésére vagy textúrájának hozzáadására használják. A hagyományos kínai orvoslásban is használják. A nyugati világban a konjakot leginkább fogyókúrás és koleszterinszint-szabályozó étrend-kiegészítőként ismerik.