Tehát minél jobban étkezik, annál valószínűbb, hogy a szorongása enyhébb lesz. Friss gyümölcs A szervezetednek szüksége van szénhidrátokra és cukorra, csak nincs szüksége finomított cukrokra. A friss gyümölcsökben van cukor, ami energiává alakítható, és a szükséges tápanyagokat is biztosítja. Az áfonya és az őszibarack különösen előnyös lehet.
Mit vettél a szorongás elleni diétán? A diéta megkezdése előtti vasárnap este, a szorongás elleni diéta bevásárlólistájával a kezemben, megtöltöttem a kosaram a szokásos bevásárlásaimmal: kelkáposzta, tojás, spenót, póréhagyma, dióvaj, savanyúság, kókuszolaj, kombucha.A több szorongáscsökkentő étel fogyasztása nem olyan, mintha varázspirulát szednénk. De az étkezés nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztasz a mentális egészséged szempontjából. A kutatások továbbra is összefüggést mutatnak a szorongásos tünetek és a táplálkozás között. A szorongásellenes étrend elfogadásával csúcsformában tarthatja idegrendszerét, és kordában tarthatja a szorongásos tüneteket.
Kevés vagy egyáltalán nem hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek. Olyan ételek, amelyek magas fehérje-, rost-, ásványi anyag-, például magnézium- és zsírsavtartalommal rendelkeznek. A finomított cukrok visszaszorítása fontos az általános egészség szempontjából, és bár nem lesz jelentős hatása a szorongásodra, a kisebb változtatások idővel összeadódhatnak.
Az áfonya jó a szorongásra? Egyes állatkísérletek arra is utalnak, hogy az áfonyában található egyes vegyületek csökkenthetik az oxidatív stresszt, és enyhíthetik a depresszió és a szorongás tüneteit ( 57, 58 ). Ráadásul egyes tanulmányok még azt is megállapították, hogy a gyümölcsök, például az áfonya fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható a szorongás alacsonyabb kockázatával ( 59, 60 ).
Hogyan tarthatom távol a szorongást, ha cukorbeteg vagyok? Ha cukorbetegségben szenved, a szorongás távol tartásának nagyszerű módja, ha a vércukorszintjét biztonságos tartományban tartja. Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. De ezek a tippek megkönnyíthetik egy kicsit: Legyen óvatos az inzulinnal. A túl sok belőle a leggyakoribb oka az alacsony vércukorszintnek. A leveles zöldek segíthetnek a szorongáson? Nos, ennek jó oka volt! A leveles zöldségek magnéziumban gazdagok, egy olyan ásványi anyagban, amelyet általában a csontok egészségében betöltött szerepe miatt tartanak fontosnak. A kutatások szerint azonban ezek az élelmiszerek a szorongás kezelésében is hasznosak lehetnek, mivel a pótlásukról kimutatták, hogy javítja az enyhe tüneteket. De nem csak a magnéziumról van szó.Milyen ételeket ehetsz, ha stresszes vagy? A mediterrán étrendben népszerűsített élelmiszerek ugyanazok, amelyeket stressz esetén is jó fogyasztani: hal, baromfi, gyümölcsök, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és egészséges zsírok. Valójában Barth arra bátorítja a pácienseket, hogy az általános egészség és jólét érdekében, beleértve a stresszoldást is, alkalmazzanak mediterrán étrendet.
Befolyásolja-e a cukor a szorongás kezelésének képességét? Egy másik, 2009-ben közzétett tanulmány szerint a hosszú távú cukorfogyasztás inkább rontja a memóriát és csökkenti a szorongás leküzdésének képességét, bár ennek mechanizmusa nem világos. Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a cukor befolyásolhatja a szorongással való megbirkózási képességet. Az egyszerű megoldás az egészségesebb táplálkozás fenntartása.Melyek a jó zöldségek szorongás ellen? Az áfonya és az őszibarack különösen előnyös lehet. Zöldségek Természetesen a zöldségek vitathatatlanul még fontosabbak, különösen a szorongók számára. A zöldségek rostokban és számos olyan vitaminban gazdagok, amelyekből a szorongók rendszeresen fogynak.
Vannak olyan ételek, amelyek segítenek a szorongáson, de ugyanilyen fontos, hogy ne fogyasszon olyan ételeket, amelyek hozzájárulnak a szorongáshoz. Az ilyen típusú élelmiszerek közé tartoznak például a sült ételek, a magas glikémiás szénhidrátok, a finomított cukrok és az alkoholtartalmú italok. A többi étel attól függ, hogy mennyire érti saját szorongását.
A zsíros halak, a tojás, a kurkuma és a tökmag a lehetőségek közé tartoznak. A szorongás széles körben elterjedt állapot, világszerte emberek millióit érinti. A tünetek változóak, és van, aki csak időnként tapasztalja őket. Aki azonban 6 hónapig vagy hosszabb ideig tapasztalja a tüneteket, az generalizált szorongásos zavarban (GAD) szenvedhet.
Antioxidánsok (A-, C- és E-vitamin) - A szakértők szerint a szorongás összefügghet a szervezetben lévő antioxidánsok alacsonyabb szintjével. Az A-, C- és E-vitaminok bevitelének növelése enyhítheti a tüneteket. Omega-3 zsírsavak - A kutatások már évek óta összefüggésbe hozzák az omega-3 zsírsavakat és a depressziós tünetek javulását.
A szorongás elleni diéta alkalmazásával csökkenti a gyulladást, helyreállítja a bélrendszer épségét, és bőségesen ellátja szervezetét a szükséges tápanyagokkal. Ez a terv kiegyensúlyozza hormonjaidat és a stresszkémiai anyagokat, hogy kiegyensúlyozottnak és nyugodtnak érezd magad.
Úgy gondolják, hogy a szorongás összefügg a csökkent teljes antioxidáns-állapottal. Ezért logikus, hogy az étrend antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel való bővítése segíthet a szorongásos zavarok tüneteinek enyhítésében. Egy 2010-es tanulmány 3100 élelmiszer, fűszer, gyógynövény, ital és étrend-kiegészítő antioxidáns tartalmát vizsgálta meg.
Milyen ételeket lehet enni a szorongás elleni diéta során? A kissé éretlen banán olyan élelmiszer, amely rezisztens keményítőt tartalmaz, egy olyan tápanyagot, amely segít korlátozni a szervezet gyulladásos reakcióját. A lazac az egyik legegészségesebb hús, amit ehetsz. Magas az omega-3 zsírsavtartalma, ami bizonyítottan segít a depresszió és a szorongás kezelésében.
Mit ehetek, hogy csillapítsam a szorongást? Élelmiszerek, amelyek segíthetnek a szorongás csillapításában. Egereknél a magnéziumban szegény étrend fokozta a szorongással kapcsolatos viselkedést. A magnéziumban természetesen gazdag élelmiszerek tehát segíthetnek abban, hogy az ember nyugodtabbnak érezze magát. Ilyenek például az olyan leveles zöldségek, mint a spenót és a mángold. Más források közé tartoznak a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.