A legtöbb szakértő szerint általában azt tanácsolják, hogy azok, akik fogyni szeretnének, és meg akarják tartani a súlyukat, kerüljék az olyan termékek fogyasztását, mint a fehér kenyér. A teljes kiőrlésű kenyér azonban egészséges választás lehet azok számára, akik úgy szeretnének fogyni, hogy közben élvezik a kenyér ízét. Itt megvizsgáljuk, hogy miért van ez így, és hogyan segíthet a céljaid elérésében.
Ha pedig hamarabb abbahagyja az evést, kevesebb kalóriát vesz magához, és ez az, amiről a fogyási célok elérése szól.Milyen egészségügyi előnyei vannak a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának? A teljes kiőrlésű gabonafélék rostban gazdagok, ami lelassítja az emésztőrendszeren való átjutásukat, ami azt jelenti, hogy alacsony a glikémiás indexük. A glikémiás index skálán alacsonyabb értéket képviselő élelmiszerek lassan szabadítják fel az energiát. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig érzi jóllakottnak magát, és csökkenti az inzulin hirtelen felszabadulását, amikor a vércukorszint hirtelen megemelkedik.
És mint más megfigyeléses táplálkozási tanulmányok esetében, itt sem tudjuk, hogy az egészségesebb emberek döntöttek-e úgy, hogy több gabonát esznek, vagy a gabonafélék fogyasztása tette őket egészségesebbé.
Jobbak-e a teljes kiőrlésű gabonák, mint a finomítottak? Tanulmányok azt mutatják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a teljes kiőrlésű gabonafélék helyett csökkenti számos krónikus betegség kockázatát. Míg a legnagyobb előnyök legalább napi 3 adaggal járnak, egyes tanulmányok szerint már napi egy adag is csökkenti a kockázatot. Az üzenet: minden teljes kiőrlésű gabona az étrendben segít! Az RCT-k még frissebb áttekintése azonban azt mutatta, hogy a cukorbetegséggel nem rendelkező egyének vércukorszintje szinte azonos volt a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása után. Azonban, mint korábban említettük, ez nem bizonyítja, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék közvetlenül javítják a szív egészségét, és az adatok gyengeségét figyelembe véve úgy véljük, hogy ez ugyanolyan valószínű az egészséges felhasználók elfogultságának köszönhető (az egészségesebb emberek úgy döntenek, hogy teljes kiőrlésű gabonát esznek, és ezért más egészséges szokásokkal rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához). A búzakenyér nem a legjobb választás a pirítóshoz, ha fogyni szeretne.A teljes kiőrlésű tészta egy könnyen beszerezhető, tápláló tészta, amely növeli a tésztaétel tápanyagtartalmát.
A teljes kiőrlésű gabonafélék egyértelmű előnyben vannak a finomított gabonafélékkel szemben, mivel számos tanulmány kimutatta, hogy számos egészséggel kapcsolatos eredmény tekintetében jobbak.A teljes kiőrlésű gabonafélék a legjobb választás, mivel rostban és más fontos tápanyagokban gazdagabbak.
Más gabonafélékkel összehasonlítva a teljes kiőrlésű gabonák jobb rost- és egyéb fontos tápanyagforrások, például B-vitaminok, vas, folsav, szelén, kálium és magnézium. A teljes kiőrlésű gabonafélék vagy önálló élelmiszerek, mint például a barna rizs és a pattogatott kukorica, vagy termékek összetevői, mint például a hajdina a palacsintában vagy a teljes kiőrlésű liszt a kenyérben.
Sok szénhidrát vagy gabona, vagy gabonából készült, mint például a gabonafélék, a rizs, a kenyér és a tészta.
A teljes kiőrlésű gabonafélék magas rosttartalma is segíthet: 1.
Megállapíthatjuk, hogy bőséges bizonyíték van a teljes kiőrlésű gabonafélék jótékony egészségügyi hatásaira a teljes kiőrlésű gabonafélékben szegény, magas szénhidráttartalmú étrenddel szemben.
A lényeg: Ha a teljes kiőrlésű gabonafélék helyettesítik a finomított gabonaféléket és az erősen feldolgozott élelmiszereket, akkor a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása összefüggésbe hozható a rák előfordulásának csökkenésével.
Míg a finomított gabonafélék magas bevitele olyan egészségügyi problémákhoz kapcsolódik, mint az elhízás és a gyulladás, a teljes kiőrlésű gabonafélék más tészta. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása számos előnnyel jár, többek között a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával.
Ennek az az oka, hogy az emésztőenzimek hosszabb idő alatt érik el a keményítőt a teljes vagy nagy darabokra tört gabonafélékben, ami lelassítja a keményítő cukorrá történő átalakulását.
Milyen példák vannak az egészséges teljes kiőrlésű gabonafélékre? Ahhoz, hogy egy élelmiszer helyet kapjon a teljes kiőrlésű gabonafélék listáján, a mag mindhárom részét tartalmaznia kell. Ez nemcsak a gabona tápanyagprofilját maximalizálja, hanem a lehetséges egészségügyi előnyöket is növeli. A teljes kiőrlésű gabonafélék legjobb példái közé tartozik a barna rizs, a zab, a quinoa, a köles és a hajdina.
Ezért valószínű, hogy a több teljes kiőrlésű gabona fogyasztásának előnyei részben a kevesebb finomított gabona fogyasztásából származnak, amellett, hogy maguknak a teljes kiőrlésű gabonáknak csak kis mértékben, vagy egyáltalán nincsenek jótékony hatásai.
A fogyás témájára térve, a fogyás ideális módja az, ha a dietetikustól, táplálkozási szakembertől vagy edzőtől megfelelő, ütemezett étrendet kap.Milyen előnyei vannak a teljes kiőrlésű búza fogyasztásának? A 100% teljes kiőrlésű búza vagy teljes kiőrlésű gabona fogyasztásának előnyei messze túlmutatnak az ízén. A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztása egy általános egészséges étrend keretében segít csökkenteni számos betegség kockázatát, többek között: Agyvérzés. Cukorbetegség. Szívbetegség. Asztma. vastagbélrák.
Nulla cukor szóda rossz a fogyás