Alacsonyabb koleszterinszint. Telített zsírtartalma ellenére a cheddar sajt mértékletes fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Ez különösen igaz a középkorú felnőttekre. Egy vizsgálat résztvevőinek nagyobb sikerrel sikerült csökkenteniük koleszterinszintjüket, miután teljes zsírtartalmú sajtot ettek, mint azoknak, akik csökkentett zsírtartalmú sajtot vagy vajat ettek.
Most pedig vizsgáljuk meg a cheddar sajt kockázatait. A Cheddar sajt magas telített zsírsav- és nátriumtartalmú. A telített zsír megemelheti a koleszterinszintet és növelheti a szívbetegségek kockázatát. A nátrium szintén növelheti a vérnyomást. Ezért fontos, hogy a cheddar sajtot mértékkel fogyassza.
Egy, a tejtermékekkel és a száj egészségével foglalkozó tanulmányban a résztvevők, akik cheddar sajtot ettek, a szájuk pH-szintjének jelentős emelkedését tapasztalták azokhoz képest, akik tejet ittak vagy cukormentes joghurtot ettek. Az alacsony pH növeli a szuvasodás esélyét. Egyes emberek allergiásak a sajtban található kazein nevű fehérjére.
Dr. Berg szerint a sajt több okból is a száj egészségének barátja. Először is, alacsony a szénhidráttartalma - ami megnehezíti a szájban lévő szájüregi baktérium biofilm számára, hogy a szénhidrátokat cukorrá és savakká alakítsa, ez utóbbi pedig hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz.
A sajtban lévő tejzsírok konjugált linolsavat (CLA) tartalmaznak, amely segíthet a gyulladások enyhítésében, és még a szívbetegségek és az elhízás megelőzésében is.
Az alacsony zsírtartalmú krémsajt kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint az alacsony zsírtartalmú ricotta, de több zsírt tartalmaz, mint az alacsony zsírtartalmú ricotta.
A kialakított cheddar tömböket ezután fogyasztásig érlelik. Sok tejtermékhez hasonlóan a cheddar sajt is gazdag kalciumban. Amellett, hogy segít az erős csontok felépítésében, a kalcium a véralvadásban és számos más fontos funkcióban is szerepet játszik. A cheddar sajt számos összetevője számos egészségügyi előnnyel jár.
Egy tanulmány arról számolt be, hogy a teljes zsírtartalmú sajtot fogyasztó emberek sikeresebben csökkentették koleszterinszintjüket, mint azok, akik csökkentett zsírtartalmú vajat vagy sajtot ettek. Az alábbiakban a különböző sajttípusok tápértékadatai találhatók 100 grammonként. A kék és a brie sajtok kalóriatartalma alig kevesebb mint 100 kalória és 8 g zsír unciánként.A kemény sajtok, mint például a cheddar és a parmezán, unciánként körülbelül 110 kalóriát és 9 g zsírt tartalmaznak.
Az olyan sajtok, mint a cheddar, a túró, a ricotta, a parmezán és a feta, amelyek alacsonyabb zsírtartalmúak, mértékkel fogyasztva előnyösek lehetnek a fogyás szempontjából. Egészséges a cheddar sajt? A Cheddar egy nagyon hosszú múltra visszatekintő, hagyományos sajt, amely meglehetősen tápláló és számos egészségügyi előnnyel jár. Ezenkívül remek ízű akár önmagában, akár egy recept részeként. Ha egy nagyszerű ízű, tápláló összetevőt keres, a Cheddar sajtot nehéz felülmúlni.Amellett, hogy fehérjében és kalciumban gazdag, a cheddar jó K-vitamin-, különösen K2-vitaminforrás ( 34 ). A K-vitamin fontos a szív és a csontok egészségéhez. Megakadályozza, hogy a kalcium lerakódjon az artériák és vénák falában ( 35 ).
Az 1 unciás (28 grammos) adagban egy enyhe cheddar sajt 9 gramm zsírt, 7 gramm fehérjét és kevesebb mint 1 gramm szénhidrátot tartalmaz.Hogyan romlik meg a cheddar sajt? A Cheddar sajt általában 3-4 hétig eltartható a hűtőben. Utána lassan, de biztosan megromlik. A cheddar megromlásának jelei közé tartoznak a penészfoltok a felszínen, a kellemetlen szag, amely nem volt ott, amikor a sajt friss volt, és a túlzottan ragacsos, kissé pépes állag.
Ami a sajtot a fogak számára szuperélelmiszerré teszi, az a fogak savas eróziója elleni küzdelem képessége. Minden alkalommal, amikor kenyeret, édességet, citrusféléket vagy üdítőt tartalmazó ételt fogyasztasz, a fogaid rengeteg fogszuvasodást okozó savnak vannak kitéve. A sajt étkezés utáni fogyasztása ellensúlyozhatja az étkezés által hátrahagyott savakat, így remek választás lehet desszertnek!
Egy uncia cheddar sajt csak körülbelül 120 kalóriát tartalmaz, így ha nem viszed túlzásba, a sajt határozottan jótékony hatással lehet a fogyásra.A magas zsírtartalmú sajtok, mint a kéksajt, a Brie és a cheddar, kis mennyiségben tartalmaznak konjugált linolsavat (CLA).
Mivel a sajthoz baktériumokra van szükség, egészséges probiotikumokat is juttathatsz a bélrendszeredbe, amelyek segíthetnek kiegyensúlyozni a pH-szintet és hatékonyabban lebontani a táplálékot, így a cheddar sajt esetleg jótékony hatással lehet a fogyásra.
Magasabb fehérjetartalom: A sajtot a fehérjetartalma teszi ideális fogyókúrássá. A fehérje többféleképpen is támogatja a fogyást, amint azt a British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban 2012 augusztusában megjelent cikk is ismerteti.
Az, hogy a sajt jót tesz-e a fogyásnak, attól függ, hogy mivel eszed: a sajt a hamburgeren és a pizzán nem segít a fogyásban, de ha salátára reszelve és edzés után fogyasztod, akkor biztosan segíthet.A sajtos nassolás - cukros rágcsálnivalók helyett - segíthet a fogszuvasodás csökkentésében. Egy, a tejtermékekkel és a száj egészségével foglalkozó tanulmányban a résztvevők, akik cheddar sajtot ettek, a szájuk pH-szintjének jelentős növekedését tapasztalták azokhoz képest, akik tejet ittak vagy cukormentes joghurtot ettek. Az alacsony pH növeli a szuvasodás esélyét.
Alacsony zsírtartalmú sajt: Lehet, hogy a zsírszegény sajt íze nem olyan gazdag, mint a teljes zsírtartalmúé, de bűntudat nélkül fogyaszthatod. Mi az a cheddar sajt? A Cheddar egy halványsárga, közepesen kemény, tehéntejből készült sajt. Alkalmanként narancssárga változatokkal is találkozhatunk a sajtból az annatto ételfesték használata miatt. A sajt eredete az angliai Somerset régióban található Cheddar városában található. Cheddar sajtot azonban ma már az egész világon készítenek.Ezenkívül az olyan keményebb sajtok, mint a parmezán, általában alacsonyabb zsírtartalmúak és magasabb fehérjetartalmúak (körülbelül 9 gramm adagonként), és bár nátriumtartalmuk is magasabb lehet, a parmezánhoz hasonló sajtok szépsége abban rejlik, hogy csak egy kevés is elég belőlük.
Egy uncia cheddar sajt körülbelül 120 kalóriát és 6 g telített zsírt tartalmaz. A magas telített zsírsavbevitel növelheti a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Egyes tanulmányok azonban azt sugallják, hogy a tejtermékekből származó telített zsír kevésbé káros, mint a más forrásokból származó telített zsír.