Szerencsére a makrotápanyagok szempontjából a paradicsom 100 grammonként mindössze 3-4 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz. Az alacsony szénhidráttartalom azonban nem az egyetlen ok arra, hogy a paradicsomot beillesszük az étrendünkbe, és maga a paradicsom is sokféle változatban létezik. Nézzük meg őket közelebbről, hogy lássuk, mennyire keto-barátok.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők számára a paradicsom jó választás lehet. A paradicsom azon zöldségek csoportjába tartozik, amelyek alacsony szénhidráttartalommal rendelkeznek, kevés cukrot tartalmaznak, és alkalmasak a ketogén diétához.Egy napi 2000 kalóriás étrendben ez 165 gramm zsírt, 40 gramm szénhidrátot és 75 gramm fehérjét jelenthet.
A keto-rajongók számára ez általában azt jelenti, hogy a szénhidrátbevitelt napi 50 grammnál kevesebbre kell korlátozni, bár néhányan, akik a keto keményebb végét képviselik, megpróbálnak napi 20 grammnál kevesebb szénhidrátot fogyasztani.
A paradicsom egyik elsődleges előnye a bélrendszer egészsége szempontjából az, hogy segítheti az emésztést. Ennek oka, hogy a paradicsom jó rostforrás, ami elengedhetetlen az egészséges emésztőrendszerhez. A rost segít abban, hogy a dolgok zökkenőmentesen haladjanak a bélrendszerben, és segíthet a puffadás és a kellemetlen érzés csökkentésében is.
Mielőtt belevágnál a keto-diétába, fontos, hogy megértsd, mi számít és mi nem számít keto-diétás ételnek, valamint azt, hogy jó jelölt vagy-e a diétára. Meg tudod enni a paradicsomot? Rengeteg módja van annak, hogy paradicsomot együnk, és élvezzük annak számos előnyét. A paradicsom technikailag gyümölcsnek számít, mivel megfelel a botanikai definíciónak: a növény húsos részei, amelyek körülveszik a magokat.Miért veszíti el a paradicsom az antioxidánsokat? - Mind a nyers, mind a főtt paradicsom emésztési folyamata során az antioxidánsok egy része elvész. - Úgy tűnik, hogy a probiotikus L. reuteri baktériumok (az egészséges mikrobiom egyik fő támogatója) megakadályozzák, hogy a paradicsomban lévő antioxidánsok egy része felszívódjon a véráramba.
Tudja meg, hogyan befolyásolja ez a salsa, saláták és szószok alapanyaga az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, beleértve a paradicsom szénhidráttartalmát, azt, hogy mennyi paradicsomot fogyaszthat keto étrend mellett, és még sok mást.Milyen gyümölcsöket ehetsz ketogén diéta mellett? Íme a ketogén diéta során fogyasztható 10 legjobb gyümölcs listája, valamint az egy adagban található nettó szénhidrátok: Málna: Fél csésze (60 gramm) 3 gramm szénhidrátot tartalmaz. Szeder: Fél csésze (70 gramm) 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Eper: Nyolc közepes méretű (100 gramm) 6 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Emiatt valószínűleg korlátozni kell az aszalt paradicsom fogyasztását a ketogén diéta során. A paradicsomalapú termékek, például a szószok, gyümölcslevek és paradicsomkonzervek hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, így kevésbé alkalmasak a ketogén diétához. Az aszalt paradicsom is kevésbé tekinthető keto-barátnak, mint nyers társaik.
A napi keto szénhidráttartalmunk nem kúszhat 30 grammnál többre naponta.
Ehetsz paradicsomot a keto-diétában? Nyers paradicsom fogyasztásakor 1-2 normál méretű darabot tartanak biztonságosnak a keto diéta során. Az édesebb és magasabb szénhidráttartalmú cseresznyeparadicsom esetében az adagok fél csészényire vagy annál kevesebbre való korlátozása fenntartaná a ketózist.A szigorú keto diétát követők (akik napi 20-30 gramm nettó szénhidrátra korlátozzák magukat) még mindig nyugodtan fogyaszthatnak napi 1-2 nagy egész paradicsomot, az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők pedig még többet is.
Segít a paradicsom a bélrendszer egészségének megőrzésében? A paradicsom emellett rengeteg rostot is tartalmaz, ami segít hosszabb ideig jóllakni, segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, és segít szabályozni a vér koleszterinszintjét. Mivel a paradicsom vízben gazdag, segít a szervezet hidratáltságának megőrzésében is.Bár a paradicsom technikailag gyümölcsnek számít, és a keto diéta korlátozza a legtöbb gyümölcsöt, elég alacsony a szénhidráttartalma ahhoz, hogy rendszeresen fogyasszuk.
Íme, miért érdemes paradicsomot enni alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett, és a legjobb low carb és keto paradicsomos receptek!
A szárított gyümölcsök és a gyümölcskonzervek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot. A paradicsom olyan gyümölcs, amely minimális szénhidrátot és rengeteg tápanyagot tartalmaz. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők számára a paradicsom jó választás lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a paradicsom fajtájától és méretétől függ, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz.
Ha nem vagy biztos benne, hogy a keto diéta hogyan néz ki, akkor itt van egy bontás az egyes élelmiszercsoportok százalékos arányáról, amit a diéta megkövetel, hogy minden nap elfogyassz, valamint arról, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztani ehhez a diétához.
A paradicsom adagonként 4 gramm emészthető szénhidrátot tartalmaz, és magas a vitamin- és káliumtartalma. Segíthetnek a szív egészségének védelmében és csökkenthetik a rák kockázatát.
A paradicsom keto barát? Bár a paradicsomot széles körben zöldségnek tekintik, az avokádóhoz hasonlóan valójában gyümölcs. De a jó hír az, hogy mivel tele van rostokkal, magas a víztartalmuk, és 100 grammonként csak 2-3 gramm nettó szénhidrátot tartalmaznak, ezért keto-barátok.A paradicsom egy táplálkozási erőmű. A paradicsom magas C-vitamin-, kálium- és likopintartalmú, lenyűgöző gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns ( 75, 76, 77, 78 ). A likopin különösen előnyös lehet a számos ráktípussal összefüggésbe hozható gyulladáskeltő vegyületek csökkentésében ( 79, 80, 81 ).
Milyen előnyei vannak a paradicsom fogyasztásának a keto diétában? A paradicsom nagyszerű lehetőség a keto étrendbe való beillesztésre, mivel alacsony a szénhidráttartalma és tápanyagokban gazdag. Egy közepes méretű paradicsom tartalmaz: A paradicsom B-vitaminokat, folsavat, K-vitamint, rezet, cinket és olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a likopin, a lutein és a zeaxantin, amelyek mind hozzájárulnak a szem, a bőr, a szív, az agy, az immunrendszer és más szervek egészségének megőrzéséhez.
A nyers paradicsom 32 kalóriát tartalmaz 180 g adagonként. Ez az adag 0,4 g zsírt, 1,6 g fehérjét és 7 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi 4,7 g cukor és 2,2 g élelmi rost, a többi összetett szénhidrát.
A paradicsom 100 grammonként körülbelül 3 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz (csészénként körülbelül 5 grammot).
Mivel a keto diéta a magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekre koncentrál, a paradicsom megengedett a keto diétában.
Botanikai értelemben a paradicsomot gyümölcsnek tekintik. Más gyümölcsökkel ellentétben azonban keto-barátnak számít. Ez azért van így, mert a paradicsom 3,5 unciánként (100 gramm) körülbelül 2-3 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz - vagyis akár tízszer kevesebb nettó szénhidrátot, mint a legtöbb gyümölcs - fajtától függetlenül ( 5, 7, 8, 9, 10 ).
Milyen előnyei vannak a különböző paradicsomfajták fogyasztásának? A különböző gyümölcs- és zöldségfajták fogyasztásának előnyei lenyűgözőek, és ez a paradicsom esetében sincs másképp. Ahogy nő a növényi élelmiszerek aránya az étrendben, úgy csökken a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázata. A paradicsomnak különböző fajtái és méretei vannak, és különböző módon lehet elkészíteni.
Az alacsony szénhidráttartalom mellett a paradicsom rostokban gazdag, és számos jótékony növényi vegyületet tartalmaz, amelyek a szigorú ketogén diéta során hiányozhatnak. Van még két ok, amiért érdemes beilleszteni őket a keto-diétába. Bár technikailag gyümölcsnek számít, a paradicsom sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint más gyümölcsök.