A káliumban gazdag étrend általában nem elegendő a hipokalémia kezeléséhez, mivel az élelmiszerekben lévő kálium nagy része foszfáttal, nem pedig kálium-kloriddal párosul. A hipokalémia gyakran kloridhiánnyal is jár, ezért a legjobb, ha mindkét hiányt kálium-klorid-kiegészítőkkel kezeljük.
Amikor az étrendi káliumbevitelről beszélünk, általában az élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből származó káliumra gondolunk.
Ha több káliumra van szüksége, a szakértők a káliumban gazdag élelmiszerek, például gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának növelését javasolják, ahelyett, hogy kiegészítőt szedne.Alacsony káliumtartalmú, szénhidrátokban gazdag élelmiszerek: fehér rizs; fehér kenyér; fehér tészta; kukoricakészítmények, például polenta és kukoricadara; italok és rágcsálnivalók.
Néhány feldolgozott és csomagolt élelmiszer is tartalmaz hozzáadott káliumsót vagy természetesen előforduló káliumot (például a szárított bab és a teljes kiőrlésű gabonafélék).
A bab és a lencse jó káliumforrás, amely tele van rosttal, fehérjével, valamint egyéb vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
A DASH-diéta számos eleme - gyümölcsök, zöldségek, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú (1 százalék) tejtermékek és halak - jó természetes káliumforrások lehetnek. Például egy közepes banán körülbelül 420 mg káliumot tartalmaz , és fél csésze sima édesburgonyapüré 475 mg-ot.
Más hüvelyesek, például a vesebab és a szójabab szintén magas káliumtartalommal rendelkeznek, körülbelül 300 és 400 milligrammot tartalmaznak egy adag.
Ezek a receptek olyan káliumban gazdag ételeket mutatnak be, mint a lazac, a fehérbab, a makktök, az avokádó, a sötét leveles zöldségek és a burgonya, hogy segítsenek jóllakni.Törekedjen arra, hogy más káliumban gazdag ételeket fogyasszon, amelyek segítenek fenntartani a 4700 mg-os mennyiséget az étrendjében.
A legtöbb vény nélkül kapható kálium-kiegészítő és multivitamin-ásványi anyag-kiegészítő legfeljebb 99 mg káliumot tartalmaz adagonként (ami az ajánlott bevitel kis százaléka).
A múltban az FDA úgy döntött, hogy egyes kálium-kloridot tartalmazó, 99 mg-nál több káliumot tartalmazó, szájon át szedhető gyógyszerkészítmények nem biztonságosak, mivel összefüggésbe hozták őket a vékonybél elváltozásaival.
A magas káliumtartalmú élelmiszerek listája kissé nyomasztónak tűnhet, de ne feledje, hogy minden egyes kerülendő, magas káliumtartalmú élelmiszerhez legalább egy alacsony káliumtartalmú élelmiszer tartozik, amelyet élvezhet.Mivel a kálium lúgos kémhatású (azaz semlegesíti a savakat), egyes tudósok azt vizsgálták, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek és étrend-kiegészítők fogyasztása csökkentheti-e az ember étrendjének nettó savtartalmát és megőrizheti-e a kalciumot a csontokban.
A káliumszükséglet fedezésének optimális módja a különféle teljes értékű élelmiszerek fogyasztása, beleértve a gyümölcsöket, például az avokádót, a narancsot, a banánt, a zöldségeket (például az édesburgonyát, a tököt és a szárazbabot), az alacsony zsírtartalmú tejet és bizonyos fehérjeforrásokat, például a lazacot és a csirkét. A banán jó káliumforrás? Az egészséges egyének káliumtartalma 4700 mg, amit kiegyensúlyozott táplálkozással elérhet. Bár a banán jó káliumforrás, sok más tápláló élelmiszer, köztük az édesburgonya, a hüvelyesek és a cékla több káliumot kínál adagonként.Bár a nyugati étrend gyakran alacsony kálium- és magas nátriumtartalmú - két olyan tényező, amely növelheti a szívbetegségek kockázatát -, a fenti listán szereplő élelmiszerek fogyasztásával könnyen növelheti káliumbevitelét ( 44 ). Az egészséges egyének káliumtartalmának DV-értéke 4700 mg, amit kiegyensúlyozott étrenddel elérhet.
A banánt (egy közepes méretű banánban körülbelül 425 mg kálium található) gyakran használják a kálium plakátjaként.
A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak gazdag káliumforrások.
A kálium jó a fogyáshoz? Figyeljen: A kálium nagyrészt a testünk sejtjeiben található. A nátriummal együtt idegimpulzusokat vált ki, és segíti a szívműködést, a vérnyomást és a folyadékegyensúlyt. Testmozgás során a kálium segíti a vérereink kitágulását edzés közben.
A magas káliumtartalmú élelmiszerek adagonként több mint 200 mg káliumot tartalmaznak. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan élelmiszert, amelyeket érdemes elkerülnie annak, aki csökkenteni szeretné a káliumbevitelét. Hacsak nem adunk meg adagméretet, az átlagos adag 1/2 csésze.
Egy tanulmány szerint a legtöbb hiányban szenvedő embernél ez az állapot nem az alacsony káliumfogyasztás miatt alakult ki, hanem inkább a túl sok kálium elvesztésének következménye.A 422 milligramm káliumot tartalmazó banán káliumszegény étrendben kerülendő.
A pinto bab, a tengerészbab, a limabab és a nagy északi bab mind több mint 350 milligrammot tartalmaz fél csészényiben.