A cukorbetegség csökkenti a HDL-koleszterinszintet. Az LDL-koleszterinszintet is növelheti, még akkor is, ha az Ön vércukorszintje kontroll alatt van. Megnöveli a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein vagy VLDL szintjét is, amely a triglicerideknek nevezett zsírtípust szállítja a test szöveteibe. Néhány embernek a génjei miatt magas az LDL-koleszterinszintje.
A zsírszegény diétákkal ellentétben az alacsony szénhidráttartalmú, fehérjedús fogyókúrák következetesen növelik a HDL-koleszterinszintet, de emelik a plazma LDL-koleszterinszintjét is ( 5 ). Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú diétával történő fogyás csökkenti az inzulinrezisztenciát és a koleszterinszintézist ( 6 ).
Növelheti-e a diéta az LDL-szintet, ha fogyunk? Dr. Blumenthal azonban arra figyelmeztet, hogy a telített zsírokban gazdag étrend megemelheti az LDL-szintet, függetlenül attól, hogy mennyit fogyunk. "Ez problémát jelenthet az olyan diétáknál, mint az Atkins vagy a paleo diéta" - mondja. "A legtöbb ember, aki lefogy, a táplálkozási szokásait is javítja, például több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.
A magas glükózszint vezethet cukorbetegséghez? Végül a béta-sejtek kimerülnek, és képtelenek lesznek elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy a glükózt a normális szintre csökkentsék. A vércukorszint tartósan magas marad, ami végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. A koleszterinszint emelkedhet a fogyás hatására, mivel a koleszterin, amely általában a zsírszövetben található, a véráramba kerül, és így emelkedik a szintje."A fogyás hatására az LDL-koleszterin szintje átmenetileg megemelkedhet, ami viszont az összkoleszterin értékének emelkedését okozhatja. A HDL-koleszterinszint általában csökken, mivel a zsírsavak felszabadulása a vérben az LDL-koleszterin és a trigliceridek - a vérzsírok egy másik típusa, amely szerepet játszik a vérbetegségekben - emelkedését okozza.
Javítja-e a rövid távú fogyás az LDL- és HDL-anyagcsere kinetikáját? Feltételeztük, hogy a metabolikus szindrómában szenvedő elhízott férfiak rövid távú fogyása javítja az LDL- és HDL-anyagcsere kinetikáját azáltal, hogy növeli az LDL apoB-100 katabolizmusát és késlelteti a HDL apoA-I katabolizmusát, és hogy ezek a hatások összefüggnek a plazma RBP-4 és adiponektin szintjének változásaival.
A pozitív kalóriamérleg (amikor a kalóriabevitel nagyobb, mint a kalóriakibocsátás), különösen túlsúly vagy elhízás esetén, gyakran jár emelkedett trigliceridekkel és alacsony HDL-C-vel (jó koleszterin); az LDL-C (azaz a rossz koleszterin) nem emelkedik, de az LDL-részecskék száma általában emelkedik, ami a szív- és érrendszeri betegségek (szívroham és stroke) fokozott kockázatát eredményezi.
Normális, hogy a vér koleszterinszintje emelkedik? Ha éppen fogyókúrázik, és a fogyás ellenére emelkedik a vér koleszterinszintje, ne essen pánikba. Teljesen normális, hogy a vér koleszterinszintje átmenetileg megemelkedik, mivel a teste elégeti az üzemanyagként tárolt zsír egy részét. Az intenzív vagy erőteljes fizikai aktivitási rendszer, amely önmagában 700 és 2000 kcal közötti fizikai aktivitást jelent, a jó koleszterin (HDL-C) szintjének jelentős növekedését, és kisebb mértékben a rossz koleszterin (LDL-C) szintjének csökkenését okozhatja.Mennyi ideig tart a koleszterinszint csökkentése? A koleszterinszint csökkentése egészséges táplálkozással időbe telik. A növényi alapú étrenddel kapcsolatos egyes kutatások már 4 hét alatt kis eredményeket értek el. A diéta és a testmozgás kombinációja gyorsabb eredményeket hozhat.
A túlsúlyos egyének aktív fogyása során az LDL-C (a rossz koleszterin) kezdetben megemelkedhet, mielőtt visszatérne az alapszintre (a súlycsökkentő beavatkozás előtti szintre), majd ezt követően csökkenhet. Az LDL-C-szint változását az aktív fogyás során azonban a fogyáshoz alkalmazott táplálkozási módszer határozza meg.
A magas szénhidrát- és rosttartalmú étrendet fogyasztók kivételes védelmet élveznek a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. Az Adventist Health Study 2 kimutatta, hogy közel 61 000 ember körében a vegánok - akiknek étrendje jellemzően sok szénhidrátban gazdag élelmiszert tartalmaz - a nem vegetáriánusokhoz képest feleannyi cukorbetegségben szenvedtek, még a testsúlybeli különbségek figyelembevétele után is.
Hogyan hat a magas koleszterinszint a szervezetre? Ez a szervezetben a katekolaminok nevű neurotranszmitterek felszabadulását okozza. A katekolaminok emelkedése fokozza a lipolízist, vagyis a lipidlebontást, ami növeli az LDL-koleszterin termelését. Az LDL-koleszterin emelkedése csökkenti a HDL-koleszterin, vagyis a "jó" koleszterin szintjét is.
A súlycsökkenés stabilizálódása után azonban a HDL-C-szintek visszatérhetnek az alapszintre (az eredeti szintre), és gyakran az alapszint fölé emelkednek.
Például a magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú étrend alkalmazása a fogyás során a trigliceridszint növekedését, a HDL-C (jó koleszterin) és az LDL-C (rossz koleszterin) szintjének csökkenését eredményezi, míg az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend alkalmazása alacsony trigliceridszintet, de emelkedett HDL-C (jó koleszterin), változatlan vagy emelkedett LDC-C (rossz koleszterin) szintet eredményez. A fogyás hatására emelkedhet az LDL-koleszterinszint? Vegyen részt a Diabetes Forum felmérésében 2023 " "A fogyás hatására az LDL-koleszterin szintje átmenetileg megemelkedhet, ami viszont az összkoleszterin értékének emelkedését okozhatja.Hogyan javíthatom a koleszterinszintemet? A koleszterinprofil javítása érdekében kerülje a telített zsírokat (amelyek állati termékekben találhatók). Ezek a zsírok növelik az egészségtelen LDL-szintet. Helyette helyettesítse a telített zsírok egy részét az étrendjében egészségesebb telítetlen zsírokkal, amelyek a halakban, diófélékben, avokádóban és növényi olajokban, például olívaolajban, repceolajban és sáfránymagolajban találhatók. Válasszon teljes kiőrlésű gabonaféléket.
Ha a telített zsírok fogyasztását a teljes napi kalóriabevitel kevesebb mint 7 százalékára csökkentjük, azzal 8-10 százalékkal csökkenthetjük az LDL-koleszterinszintet. A transzzsírokat, amelyek néha "részben hidrogénezett növényi olaj" néven szerepelnek az élelmiszerek címkéjén, gyakran használják a margarinokban és a boltban vásárolt süteményekben, kekszekben és süteményekben.
Ez magában foglalhatja a szívkoszorúér-betegséget, a stroke-ot és a perifériás érrendszeri betegségeket. A magas koleszterinszintet a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással is összefüggésbe hozták. A kiváltó ok minden esetben az, hogy a magas koleszterinszint zsíros plakkokhoz vezet, amelyek testszerte felhalmozódnak az artériákban.
Az LDL-koleszterin szintje átmenetileg megemelkedik, ami viszont az összkoleszterin értékének emelkedését okozhatja.