Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel a COPD-s betegek elkerülhetik vagy csökkenthetik ezt a problémát, például: A COPD-s betegeknek általában azt is javasolják, hogy napi 5-6 kis étkezést fogyasszanak, ne pedig 3 nagy étkezést. A kisebb étkezések kevesebb erőfeszítést igényelnek, ami segíthet a COPD-s betegeknek megőrizni energiájukat.
Még a betegség előrehaladottabb stádiumaiban is rendelkezésre áll hatékony terápia, amely képes kontrollálni a tüneteket, lassítani a progressziót, csökkenteni a szövődmények és súlyosbodások kockázatát, és javítani az aktív életvitelre való képességet. A COPD kezelési tervének leglényegesebb lépése a dohányzásról való leszokás.
A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek számára az étkezések megtervezése segíthet abban, hogy a megfelelő tápanyagokból elegendő mennyiséget fogyasszanak a szervezet működéséhez. Néhány COPD-s beteg azt tapasztalja, hogy evés közben vagy közvetlenül evés után légszomjassá válik.
Ez segíthet a COPD-ben szenvedőknek jobban kezelni egészségi állapotukat. A Lung folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmány szerint a ketogén étrendet követő egészséges alanyoknál alacsonyabb volt a szén-dioxid-kibocsátás és a szén-dioxid légzés alatti parciális nyomás (PETCO2), mint a mediterrán étrendet követőknél. Lehet-e gyümölcsöt enni COPD-vel? Néhány gyümölcs. Ez COPD-ben szenvedőknél légzési problémákhoz vezethet. Ehelyett összpontosíthat az alacsony erjeszthető vagy alacsony FODMAP-értékű gyümölcsökre, például a bogyós gyümölcsökre, az ananászra és a szőlőre. Ha azonban ezek az élelmiszerek nem jelentenek problémát az Ön számára, és a szénhidrátcélja lehetővé teszi a gyümölcsök fogyasztását, akkor ezeket is beillesztheti az étrendjébe.Ezért olyan hihetetlenül fontos, hogy rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra, szorosan együttműködjön orvosával, és gondosan kövesse a COPD kezelési tervét. A COPD szövődményeinek megelőzése a COPD kezelésének létfontosságú része, mivel ez erősen tartja a tüdőt és a szervezetet, lassítja a betegség előrehaladását, és segít megelőzni a korai halált.
A tanulmány azt mutatja, hogy a szénhidrátok kismértékű csökkentése az étrendben jelentős hatással van a COPD-s betegek oxigénszintjére és légszomjára. ( 1) Ez azt jelenti, hogy alacsony szénhidráttartalmú étrendet kell tartani? Nem igazán, ha mértékkel eszik, és meg sem próbál extra mennyiséget fogyasztani.
Ha Önnél krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) diagnosztizáltak, akkor nagy valószínűséggel javítania kell az étrendjén. Bár a diéta nem gyógyítja a COPD-t, a testsúly szabályozásával és az erőnlét megőrzésével segíthet a kórházi kezelést okozó fertőzések csökkentésében és kezelésében.
Milyen ételeket fogyaszthatok, ha COPD-m van? Ilyen élelmiszerek például a sütemények, a sütemények, a sült ételek, a vaj, a zsír és az állati zsiradék. A túl sok nátrium ödémát vagy duzzanatot okoz, ami káros a beteg számára. Ezért kommunikáljon orvosával a fogyasztandó só mennyiségéről. Íme egy példa a COPD-s betegek indiai étrendjére. 1 csésze grillezett zöldség túróval.
Kezelhető-e a COPD? Megfelelő kezeléssel a legtöbb COPD-s ember jó tünetkontrollt és életminőséget érhet el, valamint csökkentheti az egyéb társuló állapotok kockázatát. A COPD tünetei gyakran csak akkor jelentkeznek, amikor már jelentős tüdőkárosodás következett be, és idővel általában súlyosbodnak, különösen, ha a dohányzás továbbra is fennáll.
Számos táplálkozási szakember alacsonyabb szénhidráttartalmú és magasabb zsírtartalmú étrendet javasol a COPD-ben szenvedők számára. "A szénhidrátok anyagcseréje termeli a legtöbb szén-dioxidot, míg a zsírok anyagcseréje termeli a legkevesebbet" - mondja Lisa Young, RDN, regisztrált dietetikus, a New York-i Egyetem professzora a LIVESTRONG.com-nak.
Minden az anyagcserével kezdődik, azzal a folyamattal a sejtekben, amely a táplálékot energiává alakítja. Tudjon meg többet arról, hogyan hat a szénhidrát a COPD-re. Az olyan szénhidrátok, mint a cukrok, keményítők és rostok anyagcseréje termeli a legtöbb szén-dioxidot (a kilégzéskor kilélegzett gáz) a felhasznált oxigénmennyiséghez képest.
A teljes kiőrlésű gabonafélék jót tesznek a COPD-nek? A teljes kiőrlésű gabonafélék, például a búzakenyér és a búzából készült tésztafélék minden egészséges étrend fontos részét képezik, de különösen fontosak lehetnek a COPD-ben szenvedők számára. A teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend csökkentheti a gyulladást, javíthatja az emésztést, segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, és még a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát is csökkentheti.Az Amerikai Tüdőszövetség azt javasolja, hogy a COPD-ben szenvedők kerüljék vagy korlátozzák a következő élelmiszereket: Az egyszerű szénhidrátok kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint az összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátokból álló élelmiszerek közé tartoznak a következők: Sok magas zsírtartalmú élelmiszer tápláló, és az emberek ezeket is beilleszthetik az egészséges étrendbe.
Mivel a COPD-s betegek nehezen lélegeznek ki szén-dioxidot, a bizonyos szénhidrátokban szegény étrend valójában megkönnyítheti a légzést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondania a kenyérről, az egyik legnépszerűbb szénhidráttartalmú ételről.
Az életmódbeli változtatások, például a dohányzásról való leszokás és a környezetszennyező anyagok elkerülése segíthet a betegség előrehaladásának lassításában és a tünetek csökkentésében. A COPD krónikus és progresszív betegség, amely megnehezíti a légzést. Az állapot jelenleg nem gyógyítható, de az emberek tehetnek lépéseket a hatásainak csökkentése érdekében.