Saját kutatásaim során úgy érzem, hogy a lecitin a természet zsíremulgeálója, vagy ha úgy tetszik, zsírzabálója. A lecitin segít lebontani az általunk elfogyasztott zsírokat, valamint a koleszterint és a triglicerideket is. Nemcsak az artériáim tisztán tartásában segít ezekkel a zsíros előnyökkel, hanem a testsúlyom kezelésében is.
Mit csinál a lecitin az élelmiszerekben? Az élelmiszerekben a lecitin zsíremulgeátorként működik. Ez azt jelenti, hogy lebontja és egyenletesen eloszlatja a zsírokat és olajokat, ami az ételek keveredését és egyenletes állagát biztosítja. Emiatt egyesek azt feltételezik, hogy a lecitin támogathatja a gyors lipidanyagcserét és a zsírbontást az emberben.Nincsenek olyan konkrét tanulmányok, amelyek egyértelműen rámutatnának a lecitin fogyást okozó képességére. A lecitin kis összetevőjének, a kolinnak azonban lehetnek előnyei a fogyás szempontjából. A lecitin körülbelül 3 százalékban tartalmaz kolint.
Egyszerű módja annak, hogy a szervezetet hatékonyabb zsírégetésre késztessük, ha a lecitint beiktatjuk az étrendünkbe.Egyes kutatók azt is feltételezik, hogy a lecitin képes teljesen feloldani a szervezetben tárolt zsírtartalékokat.
A lecitin és bármely gyógyszer, gyógyszer vagy egészségügyi állapot között nincsenek jól dokumentált kölcsönhatások. A tojásra vagy szójára allergiás embereknek fogyasztás előtt ellenőrizniük kell a táplálékkiegészítőkben és az élelmiszerekben lévő lecitin forrását. Hasznos volt ez? A lecitin segíthet a rossz LDL-koleszterinszint csökkentésében.
A lecitin emulgeálószerként működik, ami azt jelenti, hogy szuszpendálja a zsírokat és olajokat, és megakadályozza azok keveredését más anyagokkal. A lecitin-kiegészítőket többek között a magas koleszterinszint kezelésére, szoptatási segédanyagként és fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére lehet megvásárolni. A lecitin-kiegészítőket általában napraforgómagból, tojásból vagy szójababból nyerik.
Személy szerint (nem erősítették meg a tudományt erről), úgy gondolom, hogy a lecitin, kombinálva a Protein Smoothees (Leucinnal, amely segít a zsírégetésben és az izom megtartásában), amit minden reggel fogyasztok, a legjobb módja annak, hogy a napot azzal a küldetéssel kezdjem, hogy zsírt égessek, kalóriát kezeljek, és fenntartsam az egészséges súlyt és alakot (a hasi zsír elvesztése az egész hír, és a legrosszabb zsír egészségügyi szempontból).A lecitin egy olyan zsírtípus, amely természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, és elengedhetetlen az emberi egészséghez.
A lecitin alapvető biológiai komponens, és széles körben használják táplálékkiegészítőként a sejtek oxidáció elleni védelmére, a zsírégetés fokozására és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Mi a lecitin szerepe a szervezetben? A lecitinek a foszfolipideknek nevezett vegyületek nagyobb csoportjába tartoznak. Ezek az agy, a vér, az idegek és más szövetek fontos részei. A foszfolipidek a sejtmembránok részét is képezik. A szervezet a lecitint az anyagcsere-folyamatokban és a zsírok mozgatásához használja. A lecitinek a szervezetben kolinná alakulnak.Emiatt sokan úgy vélik, hogy a lecitin fogyasztásakor a gyors zsíranyagcserét és a zsírbontást is támogatja.
Ha a súly és a zsírégetés segítése nem lenne elég, a lecitin sok más előnye is van.
A CLA vagy más néven konjugált linolénsav egy omega-6 zsírsav, amelyet széles körben tanulmányoztak a zsírégetéshez való hozzájárulása miatt.
Fogyás. Gene Bruno, a Huntington College of Health Sciences munkatársa szerint a lecitin segít a szervezetnek a táplálék- és vérzsírokat apró részecskékre bontani. Ez azt jelenti, hogy a zsírsavak nagyobb valószínűséggel metabolizálódnak energiaként, ahelyett, hogy zsírként tárolódnának a zsírszövetben. A lecitin tehát segít a zsírégetésben.
A lecitin jó vagy rossz? A lényeg az, hogy a szójalecitin fogyasztásának vannak előnyei és hátrányai, de határozottan nem olyan rossz, mint amilyennek egyesek beállítják. Ha a megfelelő szójalecitin termékeket választja, akkor valóban büszkélkedhet potenciális egészségügyi előnyökkel, például azzal, hogy képes csökkenteni a koleszterinszintet és fokozni az agyműködést.Amikor a máj megtisztul a felesleges zsírtól, képes a zsírraktárak metabolizálására az olyan problémás helyeken, mint a has, a csípő és a comb.
Ez azt jelenti, hogy a zsírsavak nagyobb valószínűséggel hasznosulnak energiaként, ahelyett, hogy zsírként tárolódnának a zsírszövetben.
A lecitin kolinná alakul? A szervezetben a lecitin segít a zsírok mozgatásában, és végül kolinná alakul, a University of Rochester Medical Center szerint. Míg a lecitin önmagában nem "esszenciális" tápanyag (ami azt jelenti, hogy a szervezet magától is képes előállítani), a kolin olyan esszenciális tápanyag, amelynek a táplálékból kell származnia.
Leginkább arról ismert, hogy a zsírégetés és a máj kiváló állapotban tartása révén fokozza az anyagcserét.