Sok ember számára azonban a mediterrán étrend nem annyira egy étkezési terv, mint inkább egy életmód. Valójában ez az étkezési stílus valóban életforma azokon a helyeken, amelyek a Földközi-tenger partján fekszenek - például Görögországban.
A mediterrán ételek ízletes és izgalmas étkezési módot jelentenek, számos kultúra és ország ízvilágát felölelve Dél-Európától Észak-Afrikáig és a Közel-Keletig. Annyi mindent lehet szeretni a mediterrán étkezésben, és szerencsére ez egy kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozási mód.
Malkoff-Cohen szerint rengeteg mindent megtehetsz azért, hogy a mediterrán étrendet még költségkímélőbbé tedd. A fagyasztott gyümölcsök, zöldségek és fehérjék vásárlása segíthet a költségek csökkentésében és az élelmiszerpazarlás mérséklésében, valamint a szakaszos főzés és az adagokban történő fagyasztás.
A mediterrán étrend szívbarát? A mediterrán diéta nagyszerű választás annak, aki a szív egészsége érdekében szeretne táplálkozni. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendhez képest az olívaolajat vagy dióféléket tartalmazó mediterrán étrend fogyasztása segíthet csökkenteni a szívroham és a stroke kockázatát.Az év legjobb mediterrán receptjeinek listája rengeteg finom ötletet tartogat számodra, de itt van egy recept, amivel érdemes kezdened, ha nem vagy biztos benne: falafel tálak! Az egészséges vacsoratálak tele vannak finom falafelekkel és más mediterrán kedvencekkel, mint a humusz, a tabouli saláta, a feta és a friss zöldségek.
Miben különbözik a zöld mediterrán étrend a hagyományos mediterrán diétától? A zöld mediterrán étrend teljesen elkerüli a vörös és a feldolgozott húsokat, miközben a növényeket olyan módon helyezi előtérbe, amely túlmutat a hagyományos mediterrán diétán. Továbbra is a hagyományosan "jó" mediterrán stílusú ételeket választja, mint például a teljes kiőrlésű gabonaféléket és a friss termékeket. Melyek a legjobb ételek a mediterrán diéta során? A mediterrán étrend számos kiváló fehérjeforrást tartalmaz, többek között halat, sovány fehér húst, babot, lencsét, dióféléket és magvakat. Ügyeljen arra, hogy ezeket minden étkezésbe beépítse, és törekedjen arra, hogy a tányér legalább egynegyedét fehérjetartalmú ételekkel töltse meg.A zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, sovány növényi alapú fehérjékkel és egészséges zsírokkal teli receptek inspirációt adnak a mediterrán diéta követéséhez. Az olyan ízletes receptekkel, mint a görög töltött portobello gomba vagy a citromos linguine tavaszi zöldségekkel, nem fog hiányozni a hús.
Mik a mediterrán diétás receptek? A mediterrán diéta receptjei élénk, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag ételeket tartalmaznak. A növényi alapanyagokra és mindenféle tenger gyümölcseire összpontosítva ezek az egyszerű és egészséges ételek kívül-belül jól fogják érezni magukat! Nem véletlenül vonzódunk sokan a tengerparti életmódhoz.
Mi a mediterrán táplálkozási minta? Természetesen a mediterrán térségben nem mindenki táplálkozik ugyanúgy, ezért a mediterrán étrendet laza útmutatásként kell használni az egészséges étrendhez, amely a növényi alapú élelmiszereket helyezi előtérbe. A mediterrán étrend előnyben részesíti az olyan egészséges zsírforrásokat, mint az olívaolaj, a diófélék, a magvak és a zsíros halak.
Mi a zöld mediterrán étrend? A címben szereplő zöld a növények természetes színárnyalataiból ered. A tervben szereplő néhány növényi alapú fehérje az edamame, a szója, a diófélék, a magvak és a bab. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a zöldségekben is van fehérje. A brokkoli több fehérjét tartalmaz kalóriánként, mint a steak! Miben különbözik a zöld mediterrán diéta a hagyományos mediterrán diétától?
Koncentráljon az ételek élvezetére. A mediterrán étrendben nincs tiltott étel. Ehelyett az ételeket értékelik, és az étkezéseket úgy tervezték, hogy élvezhetőek legyenek. Ez a tényező gyakran hiányzik a fogyókúrás tervekből, pedig fontos része az étellel való egészséges kapcsolat és a fenntartható étkezési szokások kialakításának.
A zöld mediterrán étrend az összes élelmiszercsoportból tartalmaz tápanyagokban gazdag lehetőségeket. Az étrend több zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat és diófélét ösztönöz. A hal és a baromfi kis mennyiségben megengedett. Az étrend elveti a vörös húsokat, a finomított gabonaféléket és a feldolgozott élelmiszereket.
A mediterrán étrend (MedDiet), amely bőségesen tartalmaz minimálisan feldolgozott növényi alapú élelmiszereket, gazdag az olívaolajból származó egyszeresen telítetlen zsírokban, de kevesebb telített zsírt, húst és tejterméket, ideális táplálkozási modellnek tűnik a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A mediterrán intervenciós vizsgálatok módszertani szempontjai, egyes metaanalízisek minőségi korlátai és egyéb kérdések a közelmúltban ellentmondásokat vetettek fel.
A zöld mediterrán étrend a sovány fehérjeforrásokat és a növényi fehérjéket támogatja a vörös húsok helyett. A fehérjetartalmú élelmiszerek közé tartozik a tojás, a baromfi, a tenger gyümölcsei, a bab és a borsó, a diófélék és a magvak, valamint a kacsamagvak. A joghurt, a sajt és a tej is része a zöld mediterrán étrendnek.
sok gyümölcs, zöldség, kenyér és más gabonafélék, burgonya, bab, diófélék és magvak; tejtermékek, tojás, hal és baromfi alacsony vagy mérsékelt mennyiségben. A hal és a baromfi gyakrabban szerepel ebben az étrendben, mint a vörös hús. Szintén a minimálisan feldolgozott, növényi alapú élelmiszerek állnak a középpontban. Bort kis vagy közepes mennyiségben lehet fogyasztani, általában az étkezésekhez.
Mint a Heart tanulmány kimutatta, a zöld mediterrán étrend követése jobban javította a "rossz" LDL-koleszterinszintet, a diasztolés vérnyomást és a gyulladásos markereket, mint a hagyományos mediterrán étrend.