Egyes tanulmányok szerint a kakaó segíthet a zsírégetésben. Egy 2021 áprilisában közzétett tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy a napi kakaópor segíthet abban, hogy lassabban hízzunk és összességében kevesebb zsírt tartsunk meg. Ezt a tanulmányt egereken végezték, és nem ismételték meg embereken, de a szakértők megjegyzik, hogy az eredmények ígéretesek.
Igen, egyes tanulmányok szerint a kakaó segíthet a jóllakottság érzésében. Ha étkezés előtt kakaóport iszol, kevesebbet ehetsz, és tovább maradsz jóllakott. Általánosságban a tanulmányok azt mutatják, hogy a kakaópor jót tesz a fogyásnak és az étvágy elfojtásának, de több kutatásra van szükség ahhoz, hogy meggyőző legyen. A kakaópor egészségesebb, mint a csokoládé?
A kakaópor ízében és funkciójában hasonlít a kakaóporhoz, de összességében táplálóbb. Sok desszertreceptben a kakaóport minimális feldolgozottsága és tápanyagsűrűsége miatt használják. A váltás egyszerű módja annak, hogy több tápanyaghoz jusson sütés közben.
Anélkül, hogy túlságosan belemerülnénk a tudományba, az ok az, hogy minél kevesebb zsírt tartalmaz egy kakaópor, annál több keményítőt tartalmaz. Mivel a keményítő nagyon nedvszívó - súlyának 100%-át képes felszívni vízben -, elképzelheted, hogy ez mit jelent a csokoládétortád nedvességtartalmára nézve. Minél alacsonyabb a zsírtartalom, annál több keményítőt tartalmaz a kakaópor.
Jó neked a kakaó? Az antioxidánsok mellett a kakaó sok káliumot is tartalmaz. A kálium bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti az alsótest gyulladását és a sejtekre gyakorolt stresszt. Egyes kutatások szerint a flavanolokban gazdag kakaópor segíthet a gyulladás csökkentésében. Ez összhangban van azzal, amit az antioxidánsok tesznek.A magas zsírtartalmú kakaópor hosszú távú, következetes használata hosszú távon aggodalomra adhat okot. 4. Ha Ön azok közé tartozik, akik magas zsírtartalmú diétát vagy ketogén étrendet tartanak, akkor a magas zsírtartalmú kakaó lesz a kakaópor, amit választania kell. Ez a fajta kakaópor amúgy is megfelel a jelenlegi étkezési tervednek, így ott nincs miért aggódnod.
Az alváskiesésben szenvedő emberek kognitív teljesítményét is helyreállíthatja. A kakaópor vasat, cinket és szelént tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok segítik a szervezet működését, és lendületet adnak az immunrendszernek. A kakaópor fogyasztása hasznos lehet, ha rákot diagnosztizáltak nálad, és sugárkezelésnek veted alá magad.
Tehát az olyan állítások, mint a zsírmentes kakaópor, kissé elrugaszkodhatnak az igazságtól. Lehet, hogy tévedek. Egy zsírszegény kakaópor azonban átlagosan 11%-os zsírtartalommal rendelkezik. Általában a legtöbb alacsony zsírtartalmú kakaópor zsírtartalma 10-12% között van.
A kakaóporban van cukor? A kakaópor tele van tápanyagokkal, köztük olyan ásványi anyagokkal, mint a vas, a cink, a szelén és a magnézium. Önmagában a kakaó nem tartalmaz sok cukrot vagy zsírt. A legtöbb kereskedelmi csokoládétermék azonban hozzáadott cukrot és zsírokat tartalmaz. Válasszon olyan termékeket, amelyek legalább 60-70% kakaót tartalmaznak, hogy a legtöbb előnyhöz jusson. Pörkölje meg a kakaóbabot.
A kakaóport a kakaóbabok összezúzásával és a zsír vagy kakaóvaj eltávolításával állítják elő. Ma a kakaó leginkább a csokoládégyártásban betöltött szerepéről híres. A modern kutatások azonban kimutatták, hogy valóban tartalmaz olyan fontos vegyületeket, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Íme a kakaópor 11 egészségügyi és táplálkozási előnye. 1.
A kakaópor a polifenolok gazdag forrása A kakaópor a polifenolok gazdag forrása, és több ilyen vegyületet tartalmaz, mint szinte bármely más élelmiszer. A polifenolok érdekes kutatási területet jelentenek a táplálkozásban. Korábban úgy vélték, hogy közvetlen antioxidáns hatásuk van, de ez azóta bebizonyosodott, hogy nem valószínű.
Az étcsokoládé javíthatja az inzulinérzékenységet, csökkentheti az éhséget és az étvágyat, és javíthatja a hangulatot - mindezek elősegíthetik a fogyást. Bár az étcsokoládé potenciális előnyökkel járhat a fogyás szempontjából, számos hátulütőjét is figyelembe kell venni. Először is, az étcsokoládé viszonylag magas zsír- és kalóriatartalmú.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a kakaópornak? A kakaópor lehetséges egészségügyi előnyei mellett az UMHS szerint a kakaó csökkentheti az LDL (rossz) koleszterinszintet, csökkentheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, fokozhatja az artériák vérellátását, csökkentheti a magas vérnyomást, fokozhatja a kognitív teljesítményt és olyan alapvető ásványi anyagokat biztosít, mint a kalcium és a kálium.Emellett egy alacsony szénhidráttartalmú diétát alkalmazó fogyókúrás vizsgálat megállapította, hogy a napi 42 gramm vagy körülbelül 1,5 uncia 81%-os kakaócsokoládét fogyasztó csoport gyorsabban fogyott, mint a normál diétás csoport ( 29 ). Más tanulmányok azonban azt találták, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a testsúlyt.
Harcol a stressz ellen: A kakaóról ismert, hogy küzd a stressz ellen és javítja a hangulatot. Ez közvetlen hatással lehet a fogyásodra, mivel a stressz szintje egyenesen arányos lehet a hasad körüli zsírral. Ha stresszes vagy, nincs energiád megfelelő módon edzeni, ami szintén akadályozhatja a fogyást.
A kakaópor általában tisztább, mint a csokoládé. Még az étcsokoládé is sok adalékanyagot tartalmaz, például kakaóvajat és cukrot. A kakaópor finomabb, és kevesebb olyan kiegészítő összetevője van, amely súlygyarapodást okozhat. Mindkettő jó, de a kakaópor valószínűleg a jobb választás, ha fogyni szeretne.
Tiszta, cukrozatlan kakaópor. A kakaópor néha hozzáadott cukrot vagy más töltőanyagokat tartalmaz, ami valóban hízáshoz vezethet. Ha megpróbálsz leadni néhány kilót, válassz tiszta kakaóport, amely nem tartalmaz semmilyen további összetevőt. Magas lesz benne a flavonoidok (az egészségügyi előnyöket biztosító dolgok) tartalma, hogy megőrizze a szíve egészségét.