Norvég diéta terv? Melyek az északi étrend fő fehérjeforrásai?

Az északi étrend fő fehérjeforrásai az olajos halak, például a norvég lazac, a makréla és a hering. Ezek fehérjét és a szív egészsége szempontjából fontos esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak. A sovány fehérje, például a csirke is helyettesítheti, amennyiben megfelelő mennyiségű olajos halat is tartalmaz.

Mi a különbség az északi és a nyugati étrend között?

Az átlagos nyugati étrendhez képest kevesebb cukrot és zsírt tartalmaz, de kétszer annyi rostot és tenger gyümölcseit ( 3 ). Az északi étrend a hagyományos, fenntartható és helyi forrásból származó élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt, és nagy hangsúlyt fektet az egészségesnek tartott élelmiszerekre.

Hasonlít a mediterrán diétához, a fő különbség, hogy a norvég diéta az olívaolaj helyett a repceolajra helyezi a hangsúlyt, és korlátozza az alkoholfogyasztást.

A diéta során szabadon fogyaszthatsz erjesztett halat, zöldségeket és tejtermékeket. Az északi országokban a gyökérzöldségek az étrend másik fontos alkotóelemei, amelyek rostot, valamint összességében több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak" - mondja. Az oslói reggeli egyfajta főzés nélküli iskolai étkezés volt, amelyet az 1920-as években fejlesztettek ki, és 1932-ben ingyenes, általános ellátásként vezettek be az oslói iskolások számára. Az északiak étrendje, beleértve a vikingekét is, sokkal változatosabb volt, mint ahogyan azt a mai médiában bemutatják, és az ételek széles skáláját tartalmazta. A norvég étrend éppúgy a hagyományokon alapul, mint a rendelkezésre álló termékeken.

A sajt és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek gyakran szerepelnek a norvég diétázók étkezési tervében, mivel fehérjét, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Mi a norvég étrend? A norvég diéta - más néven északi diéta - óriási egészségügyi és szívgyógyászati előnyökkel kecsegtet, mivel a teljes kiőrlésű gabonafélék, bogyós gyümölcsök, gyökérzöldségek, diófélék és tenger gyümölcsei a legfontosabbak. Hasonlít a mediterrán diétához, a fő különbség, hogy a norvég diéta az olívaolaj helyett a repceolajra helyezi a hangsúlyt, és korlátozza az alkoholfogyasztást.

Ezen a diétán naponta sok adagot kell enni ezekből a növényi alapú élelmiszerekből.

Az északi diéta alapja a gyökérzöldségekből, például a sárgarépából és a helyben termesztett termékekből, például káposztából, gombából, bogyós gyümölcsökből és brokkoliból áll. A játék inkább a diéta üdvözlendő kiegészítője volt, mint maga a diéta.

Így rengeteg jó zsírt, sovány fehérjét, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat kapnak a halakból, amelyek a tipikus amerikai étrendben talán nem kapnak olyan jól hasznosulnak - mondja.

Mit kell enni a skandináv diéta során?

Ehető és kerülendő élelmiszerek. A skandináv étrend a hagyományos, fenntartható és helyi forrásból származó élelmiszereket hangsúlyozza, és nagy hangsúlyt fektet az egészségesnek tartott élelmiszerekre. Fogyasszon gyakran: gyümölcsöket, bogyós gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, burgonyát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dióféléket, magvakat, rozskenyereket, halat, tenger gyümölcseit, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, gyógynövényeket, fűszereket és repceolajat (repce).

A hosszú távú cél az, hogy a lakosság táplálékbevitele ezen élelmiszerekből a hivatalos táplálkozási irányelvek szintjén legyen.

Milyen ételeket tartalmaz a skandináv étrend?

A skandináv étrend alapanyagai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a rozs, az árpa és a zab; a bogyós gyümölcsök és más gyümölcsök; a zöldségek (különösen a káposzta és a gyökérzöldségek, mint a burgonya és a sárgarépa); a zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a hering; valamint a hüvelyesek (bab és borsó).

A modern élelmiszerek azonban belopóztak a mindennapi norvég étrendbe, és 2006-ban a norvégok voltak a fagyasztott pizza első számú európai fogyasztói.

A fő különbség az északi diéta és az északi étrend között az, hogy a mediterrán változat olívaolajat tartalmaz.

Milyen élelmiszerek nem tartoznak a skandináv étrendbe?

Amint arra a kritikusok helyesen rámutatnak, a skandináv étrendben szereplő élelmiszerek némelyike évszázadokkal ezelőtt nem is létezett az északi országokban. Ezek közé tartoznak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a repceolaj, amelyek modern élelmiszerek. A legtöbb gyümölcs szintén nem terem jól északon - kivéve az almát és számos bogyós gyümölcsfajtát.

Mit esznek a norvégok? A modern élelmiszerek azonban belopóztak a mindennapi norvég étrendbe, és 2006-ban a norvégok voltak a fagyasztott pizza első számú európai fogyasztói. Az édes- és sósvízi halak a norvég étrend fontos részét képezik, és többet fogyasztanak belőlük, mint más húsfélékből. A halak közé tartozik a tőkehal, a foltos tőkehal, a hering, a makréla, a pisztráng és a lazac.

A cél az, hogy a terv hozzájáruljon a lakosság egészségesebb táplálkozásához, valamint erősítse az étkezés társadalmi és kulturális funkcióinak fontosságát. Az alábbiakban egy kétnapos étkezési tervet állítottunk össze, amely az élelmiszerboltban általánosan kapható élelmiszereken alapul, és a modern időkorlátokat tartja szem előtt. Az édes- és sósvízi halak a norvég étrend fontos részét képezik, és többet fogyasztanak belőlük, mint más húsfélékből.

Milyen volt az északi étrend a középkorban?

A középkorban az olyan élelmiszerek, mint a friss fűszernövények, hüvelyesek, káposzta és gyökérzöldségek fontos szerepet játszottak az északi étrendben, de az utóbbi évtizedekben használatuk jelentősen csökkent, és helyüket részben egzotikus szárított fűszerek, rizs és tésztafélék vették át ( 38 , 39 ).

Mi az északi diéta menüje?

A skandináv étrend olyan ételeket tartalmaz, mint a helyi és szezonális zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, halak, diófélék, magvak, hüvelyesek, valamint kis mennyiségű tejtermék és fűvel táplált hús. Ennek a tervnek az előnyei közé tartozik a súlygyarapodás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és más betegségek elleni védelem.

Mit lehet csinálni a bogyós gyümölcsökkel a norvég diétában? Az államokban például Siggi's joghurt néven kapható. Használd főzéshez, joghurt helyettesítésére, péksüteményekben és turmixokban. Az antioxidánsokkal teli és az őshonos régiókban helyben szedett bogyók a norvég diéta alapanyaga. Mit együnk Norvégiában? A halak közé tartozik a tőkehal, a foltos tőkehal, a hering, a makréla, a pisztráng és a lazac. A norvég konyhában gyakoriak az őrölt halételek, a rák és az osztriga, a főtt tőkehal pedig ínyencségnek számít. Az őszi hónapokban népszerű a bárányhús, amelyből gyakran készítik Norvégia nemzeti ételét, a paprikás bárányt burgonyával. Mit lehet enni a skandináv diétán? A skandináv étrend arra ösztönzi Önt, hogy sok teljes értékű élelmiszert fogyasszon, különösen a helyben és a szezonban beszerzetteket: Teljes kiőrlésű gabonafélék, különösen rozs, árpa és zab. Gyümölcsök, különösen bogyós gyümölcsök. Zöldségek, különösen a gyökérzöldségek, mint a cékla, a fehérrépa és a sárgarépa.

Az egészségesebb táplálkozás receptje (1) meghatározta a kormány intézkedéseit az egészség előmozdítására és a betegségek megelőzésére az egészségesebb táplálkozás révén.

A skandináv étrendről azt is állítják, hogy segít csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Ehelyett a skandináv étrend a repce- vagy repceolajra, norvégul rapsolje olajra összpontosít.

A hús és a hal évezredek óta a norvégok étrendjének alapanyaga, és továbbra is vadászik, halászik és gyűjtögeti a saját kertjében beszerezhető táplálékot.

És bár lehet, hogy nem juthat hozzá frissen fogott norvég lazachoz (vagy más hidegvízi halhoz), van néhány dolog, amivel az északi étrend alapelveit a saját otthonába is be tudja vinni.

Az északi séfek egy csoportja által 2004-ben kidolgozott kiáltvány felszólította az északi séfeket, hogy a régiójukra jellemző tiszta, egyszerű alapanyagokra összpontosítsanak, és ételeikben tükrözzék az évszakok változásait.

Ha ki szeretné próbálni a norvég diétát, kezdje el ezeket az ételeket beépíteni az étkezési tervébe.

top Security

Foto Template

Sony Phone

Nike Shoes

Vinyl Record

iPhone

Lawless Inc

DEA Foundation

Walter White

Jesse Pinkman

Product Manager

Skyler white

Accountant