Az északi étrend fő fehérjeforrásai az olajos halak, például a norvég lazac, a makréla és a hering. Ezek fehérjét és a szív egészsége szempontjából fontos esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak. A sovány fehérje, például a csirke is helyettesítheti, amennyiben megfelelő mennyiségű olajos halat is tartalmaz.
Az átlagos nyugati étrendhez képest kevesebb cukrot és zsírt tartalmaz, de kétszer annyi rostot és tenger gyümölcseit ( 3 ). Az északi étrend a hagyományos, fenntartható és helyi forrásból származó élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt, és nagy hangsúlyt fektet az egészségesnek tartott élelmiszerekre.
Hasonlít a mediterrán diétához, a fő különbség, hogy a norvég diéta az olívaolaj helyett a repceolajra helyezi a hangsúlyt, és korlátozza az alkoholfogyasztást.
A diéta során szabadon fogyaszthatsz erjesztett halat, zöldségeket és tejtermékeket. Az északi országokban a gyökérzöldségek az étrend másik fontos alkotóelemei, amelyek rostot, valamint összességében több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak" - mondja. Az oslói reggeli egyfajta főzés nélküli iskolai étkezés volt, amelyet az 1920-as években fejlesztettek ki, és 1932-ben ingyenes, általános ellátásként vezettek be az oslói iskolások számára. Az északiak étrendje, beleértve a vikingekét is, sokkal változatosabb volt, mint ahogyan azt a mai médiában bemutatják, és az ételek széles skáláját tartalmazta. A norvég étrend éppúgy a hagyományokon alapul, mint a rendelkezésre álló termékeken.A sajt és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek gyakran szerepelnek a norvég diétázók étkezési tervében, mivel fehérjét, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
Mi a norvég étrend? A norvég diéta - más néven északi diéta - óriási egészségügyi és szívgyógyászati előnyökkel kecsegtet, mivel a teljes kiőrlésű gabonafélék, bogyós gyümölcsök, gyökérzöldségek, diófélék és tenger gyümölcsei a legfontosabbak. Hasonlít a mediterrán diétához, a fő különbség, hogy a norvég diéta az olívaolaj helyett a repceolajra helyezi a hangsúlyt, és korlátozza az alkoholfogyasztást.Ezen a diétán naponta sok adagot kell enni ezekből a növényi alapú élelmiszerekből.
Az északi diéta alapja a gyökérzöldségekből, például a sárgarépából és a helyben termesztett termékekből, például káposztából, gombából, bogyós gyümölcsökből és brokkoliból áll. A játék inkább a diéta üdvözlendő kiegészítője volt, mint maga a diéta.Így rengeteg jó zsírt, sovány fehérjét, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat kapnak a halakból, amelyek a tipikus amerikai étrendben talán nem kapnak olyan jól hasznosulnak - mondja.
Ehető és kerülendő élelmiszerek. A skandináv étrend a hagyományos, fenntartható és helyi forrásból származó élelmiszereket hangsúlyozza, és nagy hangsúlyt fektet az egészségesnek tartott élelmiszerekre. Fogyasszon gyakran: gyümölcsöket, bogyós gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, burgonyát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dióféléket, magvakat, rozskenyereket, halat, tenger gyümölcseit, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, gyógynövényeket, fűszereket és repceolajat (repce).
A hosszú távú cél az, hogy a lakosság táplálékbevitele ezen élelmiszerekből a hivatalos táplálkozási irányelvek szintjén legyen.
A skandináv étrend alapanyagai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a rozs, az árpa és a zab; a bogyós gyümölcsök és más gyümölcsök; a zöldségek (különösen a káposzta és a gyökérzöldségek, mint a burgonya és a sárgarépa); a zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a hering; valamint a hüvelyesek (bab és borsó).
A modern élelmiszerek azonban belopóztak a mindennapi norvég étrendbe, és 2006-ban a norvégok voltak a fagyasztott pizza első számú európai fogyasztói.
A fő különbség az északi diéta és az északi étrend között az, hogy a mediterrán változat olívaolajat tartalmaz.
Amint arra a kritikusok helyesen rámutatnak, a skandináv étrendben szereplő élelmiszerek némelyike évszázadokkal ezelőtt nem is létezett az északi országokban. Ezek közé tartoznak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a repceolaj, amelyek modern élelmiszerek. A legtöbb gyümölcs szintén nem terem jól északon - kivéve az almát és számos bogyós gyümölcsfajtát.
Mit esznek a norvégok? A modern élelmiszerek azonban belopóztak a mindennapi norvég étrendbe, és 2006-ban a norvégok voltak a fagyasztott pizza első számú európai fogyasztói. Az édes- és sósvízi halak a norvég étrend fontos részét képezik, és többet fogyasztanak belőlük, mint más húsfélékből. A halak közé tartozik a tőkehal, a foltos tőkehal, a hering, a makréla, a pisztráng és a lazac.
A cél az, hogy a terv hozzájáruljon a lakosság egészségesebb táplálkozásához, valamint erősítse az étkezés társadalmi és kulturális funkcióinak fontosságát. Az alábbiakban egy kétnapos étkezési tervet állítottunk össze, amely az élelmiszerboltban általánosan kapható élelmiszereken alapul, és a modern időkorlátokat tartja szem előtt. Az édes- és sósvízi halak a norvég étrend fontos részét képezik, és többet fogyasztanak belőlük, mint más húsfélékből.A középkorban az olyan élelmiszerek, mint a friss fűszernövények, hüvelyesek, káposzta és gyökérzöldségek fontos szerepet játszottak az északi étrendben, de az utóbbi évtizedekben használatuk jelentősen csökkent, és helyüket részben egzotikus szárított fűszerek, rizs és tésztafélék vették át ( 38 , 39 ).
A skandináv étrend olyan ételeket tartalmaz, mint a helyi és szezonális zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, halak, diófélék, magvak, hüvelyesek, valamint kis mennyiségű tejtermék és fűvel táplált hús. Ennek a tervnek az előnyei közé tartozik a súlygyarapodás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és más betegségek elleni védelem.
Mit lehet csinálni a bogyós gyümölcsökkel a norvég diétában? Az államokban például Siggi's joghurt néven kapható. Használd főzéshez, joghurt helyettesítésére, péksüteményekben és turmixokban. Az antioxidánsokkal teli és az őshonos régiókban helyben szedett bogyók a norvég diéta alapanyaga. Mit együnk Norvégiában? A halak közé tartozik a tőkehal, a foltos tőkehal, a hering, a makréla, a pisztráng és a lazac. A norvég konyhában gyakoriak az őrölt halételek, a rák és az osztriga, a főtt tőkehal pedig ínyencségnek számít. Az őszi hónapokban népszerű a bárányhús, amelyből gyakran készítik Norvégia nemzeti ételét, a paprikás bárányt burgonyával. Mit lehet enni a skandináv diétán? A skandináv étrend arra ösztönzi Önt, hogy sok teljes értékű élelmiszert fogyasszon, különösen a helyben és a szezonban beszerzetteket: Teljes kiőrlésű gabonafélék, különösen rozs, árpa és zab. Gyümölcsök, különösen bogyós gyümölcsök. Zöldségek, különösen a gyökérzöldségek, mint a cékla, a fehérrépa és a sárgarépa.Az egészségesebb táplálkozás receptje (1) meghatározta a kormány intézkedéseit az egészség előmozdítására és a betegségek megelőzésére az egészségesebb táplálkozás révén.
A skandináv étrendről azt is állítják, hogy segít csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Ehelyett a skandináv étrend a repce- vagy repceolajra, norvégul rapsolje olajra összpontosít.
A hús és a hal évezredek óta a norvégok étrendjének alapanyaga, és továbbra is vadászik, halászik és gyűjtögeti a saját kertjében beszerezhető táplálékot.És bár lehet, hogy nem juthat hozzá frissen fogott norvég lazachoz (vagy más hidegvízi halhoz), van néhány dolog, amivel az északi étrend alapelveit a saját otthonába is be tudja vinni.
Az északi séfek egy csoportja által 2004-ben kidolgozott kiáltvány felszólította az északi séfeket, hogy a régiójukra jellemző tiszta, egyszerű alapanyagokra összpontosítsanak, és ételeikben tükrözzék az évszakok változásait.
Ha ki szeretné próbálni a norvég diétát, kezdje el ezeket az ételeket beépíteni az étkezési tervébe.