Válassza a friss, narancs-, citrom-, lime- vagy ananászlével, ecettel és fűszernövényekkel vagy fűszerekkel ízesített ételeket, hogy korlátozza az elfogyasztott só mennyiségét. A sómentes vagy nátriummentes élelmiszerekből álló sómentes diéta ideális lehet bizonyos egészségügyi állapotokban szenvedők számára.
Használjon friss, fagyasztott, hozzáadott sót nem tartalmazó zöldségkonzerveket, alacsony nátriumtartalmú leveseket és alacsony nátriumtartalmú ebédhúsokat. Keressen sótlan fűszereket vagy fűszerkeverékeket, vagy próbálja ki a friss fűszernövényeket, hagymát vagy fokhagymát. Ne használjon sópótlót, hacsak nem egyezteti előbb orvosával vagy dietetikussal a lehetséges gyógyszer- vagy tápanyagkölcsönhatások miatt.
Ráadásul ezek a vizsgálatok azt találták, hogy a sócsökkentés átlagosan csak kismértékű vérnyomáscsökkenést okozott, a magas vérnyomásban szenvedőknél valamivel erősebb volt a hatás. Tanulmányok megállapították, hogy a só korlátozása növelheti az LDL (rossz) koleszterinszintet és a triglicerideket, amelyek a szívbetegségek gyakori kockázati tényezői. 5.
A só- és cukortalan étrend tartalmazhat halat és tenger gyümölcseit, sovány húsokat, leveles zöldeket, keresztesvirágú zöldségeket, nátriumszegény zöldséglevet, avokádót és finomítatlan növényi olajokat.A sómentes vagy nátriummentes élelmiszerekből álló sómentes diéta ideális lehet bizonyos betegségekben szenvedők számára.
Hogyan válasszunk alacsony nátriumtartalmú élelmiszert? Válasszon friss gyümölcsöt és zöldséget is, mivel ezeknek nagyon alacsony a nátriumtartalmuk. A konzervek és a fagyasztott gyümölcsök szintén alacsony nátriumtartalmúak. 3. Ha fagyasztott zöldségeket vásárol, válassza azokat, amelyeken a "frissen fagyasztott" felirat szerepel, és nem tartalmaznak hozzáadott fűszereket vagy szószokat. 4. Kezdje el magától értetődően olvasni az élelmiszerek címkéit. A nátriumtartalom mindig szerepel a címkén.
Összefoglalás A feldolgozott húsok, a sajtok, a fagyasztott ételek, a gyorsételek és a sós ételízesítők csak néhány olyan élelmiszer, amelyeknek a legmagasabb a nátriumtartalmuk, és amelyeket az alacsony nátriumtartalmú diéta során kerülni kell. Ha alacsony nátriumtartalmú étrendet követ, fontos, hogy olyan élelmiszereket válasszon, amelyek természetes módon alacsony nátriumtartalmúak, vagy korlátozott mennyiségű hozzáadott sót tartalmaznak.
A névvel ellentétben a sótlan diéta megengedi a sót, de megköveteli, hogy korlátozza a hozzáadott sót.
Vannak-e kockázatai a sómentes diétának? A sómentes diéta mellett szóló bizonyítékok jelentősek, és ebben a videósorozatban áttekintettem őket. De alapvetően a stroke, a szívroham és számos más betegség kockázata lényegesen alacsonyabb, ha szokatlanul alacsony a vérnyomásod, ami a sómentes táplálkozással ritkán érhető el.Természetes módon megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a tojás és a zöldségek, és az asztali só (nátrium-klorid) fő összetevője is. Bár az egészség szempontjából létfontosságú, az étrendi nátrium fogyasztása bizonyos körülmények között néha korlátozott.
Milyen ételeket lehet enni nátriumszegény diéta mellett? A nátrium vagy só egy elektrolit, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Az alacsony nátriumtartalmú étrendben fogyasztható élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, húsok, alacsony nátriumtartalmú tejtermékek, valamint az alacsony sótartalmú fűszerek és szószok.A sómentes táplálkozás fő célja a víz-só egyensúly helyreállítása, az emésztési folyamatok normalizálása és az anyagcsere felgyorsítása. A nátrium-klorid nélküli étrend segít megszabadulni a deréknál lévő plusz centiméterektől, fogyni és megfiatalítani a testet.
Milyen ételekben van alacsony nátriumtartalom? Alacsony nátriumtartalmú fagyasztott vacsorák (kevesebb mint 600 mg nátrium étkezésenként). Fagyasztott, sózott hús vagy hal. Feldolgozott húsok, mint a sonka, kukoricahús, szalonna, kolbász, ebédre szánt húsok, hot dog, borda, sózott sertéshús, csülök, húskrémek. Hús- vagy halkonzervek.
A só ártalmas az Ön számára? A só nem rossz. Épp ellenkezőleg, a szervezetednek szüksége van a sóra és a káliumra, amelyek mikroszkopikus szinten folyadékot pumpálnak be és ki minden sejtedből. A megfelelő nátriumszint lehetővé teszi, hogy az izmok összehúzódjanak és az idegek tüzeljenek.
Milyen előnyökkel jár a nátrium- és folyadékbevitel korlátozása? A nátrium- és folyadékbevitel korlátozása segít megelőzni és szabályozni a szív, a tüdő vagy a lábak körüli folyadék mennyiségét. Ha extra folyadékot szállít, az a szívét nehezebbé teszi, és növelheti a vérnyomását. Mi az alacsony nátriumtartalmú étrend szívbetegek számára? Az alacsony nátriumtartalmú étrend korlátozza a magas nátriumtartalmú ételeket és italokat. Az egészségügyi szakemberek jellemzően olyan állapotok kezelésére ajánlják ezeket a diétákat, mint a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek. Bár vannak eltérések, a nátriumbevitelt általában napi 2-3 gramm (2000-3000 mg) alatt tartják ( 3 ).Biztonságos túl sok nátriumot enni? A túl sok nátrium miatt aggódó emberek gyakran megpróbálják teljesen elhagyni a nátriumot, és ellenőrzik az élelmiszerek címkéit és receptjeit a hozzáadott só (nátrium-klorid) minden jelére. Bár ez egy óvatos dolog lehet, különösen, ha magas a vérnyomása, a túl kevés nátrium fogyasztása kockázatokkal járhat.
Az étrend nátriumtartalmának csökkentése segíthet a vérnyomás csökkentésében vagy a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében. Az alacsony nátriumtartalmú étrend előnyös lehet bizonyos egészségi állapotú emberek számára. Az alábbiakban néhány példát ismertetünk. A nátrium növeli a víz mennyiségét a véráramban, ezáltal növeli a teljes vértérfogatot.
Az alacsony nátriumtartalmú étrend szívbetegséget okoz? Az alacsony nátriumtartalmú étrendet összefüggésbe hozták a fokozott inzulinrezisztenciával, amely magasabb vércukor- és inzulinszintet okoz. Ez 2-es típusú cukorbetegséghez és más súlyos betegségekhez vezethet. 2. Nincs egyértelmű előny a szívbetegségekre nézve Igaz, hogy a nátriumbevitel csökkentése csökkentheti a vérnyomást.
2. Válasszon friss gyümölcsöt és zöldséget is, mivel ezeknek nagyon alacsony a nátriumtartalmuk. A konzervek és a fagyasztott gyümölcsök szintén alacsony nátriumtartalmúak. 3. Ha fagyasztott zöldséget vásárol, válassza azokat, amelyeken a "frissen fagyasztott" felirat szerepel, és nem tartalmaznak hozzáadott fűszereket vagy szószokat.