Kutatások kimutatták, hogy a földimogyoró fogyasztása segíthet a testsúly jobb kezelésében. A földimogyoró rostokban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag, amelyek segíthetnek a jóllakottság érzésében és megakadályozzák a túlevést. A legjobb, ha mindig olyan ízesítetlen földimogyorót választasz, amely minimális feldolgozáson ment keresztül, és nem tartalmaz hozzáadott sót vagy más összetevőket.
Különböző tényezők teszik a földimogyorót súlycsökkentő-barát élelmiszerré: A táplálékfelvételt a teltségérzet fokozásával nagyobb mértékben csökkenti, mint más gyakori rágcsálnivalók, például a rizssütemények ( 27 , 28 ).
A Texas Tech Egyetemmel közösen végzett tanulmány szerint napi két főétkezés előtt 35 gramm enyhén sózott, szárazon pörkölt földimogyoró fogyasztása elősegítheti a fogyást, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a vércukorszintet. Valójában a legtöbb kutatás a mogyoróvaj, a földimogyoró és más diófélék fogyasztását alacsonyabb testtömeggel hozza összefüggésbe ( 5 , 6 , 7 , 8 ). Segíthetnek abban, hogy könnyebbé váljon a fogyás és az egészséges testsúly fenntartása .Az olajban pörkölt földimogyoró magasabb kalória-, zsír- és telített zsírtartalma miatt, amely az elhízás, a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kockázatának növekedéséhez vezethet, a szárazon pörkölt földimogyoró jobb választás, még akkor is, ha valamivel kevesebb fehérjét és rostot tartalmaz.
Jó káliumforrás és magnéziumot tartalmaz, ami segít fenntartani a normális vérnyomást.A földimogyoró esetében ez azt jelenti, hogy a sótlan, szárazon pörkölt földimogyorót kell választani az olajban pörkölt földimogyoróval szemben.
Mindkét típusú földimogyoró a napi niacinérték 19 százalékát biztosítja, de a szárazon pörkölt földimogyoró valamivel több folsavat és E-vitamint tartalmaz, mint az olajban pörkölt földimogyoró: a folsavtartalom 10 százalékát, szemben a 8 százalékkal, és az E-vitamin 11 százalékát, szemben a 9 százalékkal.A kalóriadús ételek, például a mogyoró túlfogyasztása még mindig kalóriatöbblethez vezethet, és végső soron akadályozhatja a fogyásra irányuló erőfeszítéseket.
A legjobb hosszú távú fogyási eredmények elérése érdekében olyan ételeket válasszon, amelyek fogyasztása után jóllakottnak (vagy telítettnek) érzi magát.
Mindenképpen kerülje el, ha fogyni vagy egészségesen étkezni szeretne.
A földimogyoró számos előnye a fogyás szempontjából az alapvető tápanyagokban, többek között a növényi eredetű fehérjében rejlő gazdagságának tulajdonítható.
Mi több, a diófélék fogyasztása a hosszú távú súlygyarapodás alacsonyabb kockázatával jár együtt. Egyes kutatók elmélete szerint a diófélék magas telítetlen zsírtartalma javíthatja a szervezet azon képességét, hogy a tárolt zsírt energiaként használja fel. Még mindig több kutatásra van szükség ( 9 ). Bár a mogyoró magas kalóriatartalmú, nem biztos, hogy az összes kalóriát felszívja.
Magas zsír- és kalóriatartalma ellenére a földimogyoró segíthet a fogyás elősegítésében.
Mi a különbség a nyers földimogyoró és a földimogyoró között? A nyers földimogyoró a legtáplálóbb az összes közül, ami nélkülözhetetlen egészségügyi előnyöket biztosít. A földimogyoró bővelkedik fehérjében, egészséges zsírokban és élelmi rostokban. A földimogyoró rendkívül gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és B-vitaminokban, ami számos egészségügyi előnnyel jár.
Tápértékével a földimogyoró fogyasztása egészséges, de felmerülhet a kérdés, hogy vajon jót tesz-e a fogyásnak.
A pörkölt földimogyoró jó a cukorbetegeknek? A hagyományos orvoslás gyakorlói a földimogyorót a bőr- és hajbetegségek, a memóriavesztés, a cukorbetegség, a fogyás és más betegségek ellen ajánlják. A földimogyoró ideális snack a cukorbetegek számára, mivel segíti a vércukorszint csökkentését. Ragadjon meg egy marék pörkölt földimogyorót, hogy megfékezze az éhségérzetet, és megakadályozza a vércukorszint hirtelen megugrását is.
Bár a mogyoró magas kalória- és zsírtartalmú, a rendszeres mogyorófogyasztás nem jár súlygyarapodással.Milyen egészségügyi előnyei vannak a földimogyoró fogyasztásának? Szív egészség. Egy dolog egyértelmű, a földimogyoró számos szívbarát tápanyagot tartalmaz. Ezek közé tartozik a magnézium, a niacin, a réz, az olajsav és különböző antioxidánsok, például a resveratrol (, , , , ). Bottom Line: A földimogyoró számos szívbarát tápanyag forrásaként segíthet megelőzni a szívbetegségeket.
A jó anyagcsere viszont nagyban elősegíti a fogyást.A másik, 57 felnőttből álló csoport naponta kétszer 30 perccel étkezés előtt 35 gramm enyhén sózott, szárazon pörkölt földimogyorót fogyasztott.
A földimogyoró/földimogyoró tele van sok egészséges zsírsavval, az úgynevezett egyszeresen telítetlen zsírsavakkal (MUFA) és többszörösen telítetlen zsírsavakkal (PUFA). A földimogyoróban található zsírtípusokban gazdag étrend óriási előnyökkel jár, például csökkenti az elhízás, a gyulladások és az olyan krónikus betegségek arányát, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek.
Amellett, hogy egészségesek, ezek a diófélék nagyban hozzájárulhatnak a fogyáshoz.
A szárazon pörkölt földimogyoró jó Neked? A fehérje magas hőhatással is rendelkezik - ami azt jelenti, hogy az emésztés során több kalóriát éget el, mint a zsír vagy a szénhidrát -, így kissé megnöveli a napi kalóriaégetést. A szárazon pörkölt földimogyoró nem éppen a vitaminok és ásványi anyagok megaforrása - mint például a kelkáposzta vagy a brokkoli -, de jó vasforrás.