A legjobb módja az édesburgonya elkészítésének a fogyás érdekében az, ha gőzöljük, sütjük vagy pirítjuk. Sajnálom, de az édesburgonya sült formában való fogyasztása valószínűleg nem a legsúlycsökkentőbb ötlet. A sütés vagy a magas kalóriatartalmú feltét, például szalonna hozzáadása sok extra kalóriát tartalmazhat, ami veszélyezteti a fogyókúrás célokat - mondja Kessler.
Azon túl, hogy egészségesebb, mint a fehér burgonya (tele van A-vitaminnal és rosttal), az édesburgonyában lévő cukrok miatt tökéletes jelölt egy kiváló sült krumplihoz.Az édesburgonya és a jamgyökér magas keményítőtartalommal rendelkezik; a jamgyökér azonban sokkal több keményítőt tartalmaz, míg az édesburgonya gazdagabb egyszerű cukrokban, például szacharózban, maltózban, fruktózban és glükózban.
Megvizsgáljuk glikémiás indexüket, táplálkozásukat és szénhidráttartalmukat, hogy lássuk, mennyire hasonlítanak egymásra.A jamgyökérnek is egyedi íze van. Az édesburgonyához képest a jamgyökér kevésbé édes, sokkal keményítősebb és szárazabb. Emellett általában jól eltarthatóak. Bizonyos fajták azonban jobban tárolhatók, mint mások. Az Egyesült Államokban nehéz lehet valódi jamgyökeret találni. Importból származnak, és ritkán találhatók meg a helyi élelmiszerboltokban.
Ne feledje, hogy a mély narancssárga édesburgonyát a boltokban ugyan jamgyökérnek hívják, de valójában burgonya, és általában kicsit jobb és édesebb íze van, mint az igazi jamgyökérnek. Jót tesznek a gyümölcsök és zöldségek a menopauzában? A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend segíthet megelőzni számos menopauzai tünetet. A gyümölcsök és zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, és segítik a teltségérzetet, így kiválóan alkalmasak a fogyásra és a testsúly fenntartására. Emellett számos betegség, köztük a szívbetegségek megelőzésében is segíthetnek ( 6 ).Mivel az édesburgonya (illetve általában a burgonya) szénhidráttartalma nagyobb, mint a legtöbb más zöldségé, hasznos lehet, ha az étkezések tervezésénél gabonaként tekintünk rá.
Úgy tűnik, hogy van néhány félinformáció odakint, hogy mi valóban egy jamgyökér vs. Általában van egy dudorodó közepén a végek, hogy elvékonyodik egy pontra. Először a 20. század 30-as éveiben kezdődött, amikor a louisianai farmerek édesburgonyájukat "yam" néven forgalmazták, hogy megkülönböztessék a más államokban termesztett édesburgonyafajtáktól.Az édesburgonya és a jamgyökér hasonló GI-vel rendelkezik, attól függően, hogyan főzik meg az ételt.
Bár nem meglepő, de az édesburgonya, nos, sokkal kevésbé egészséges, ha (bár finom) édesburgonyasültet sütünk belőle, vagy cukros desszerteket, például édesburgonyás pitét készítünk belőle (hálaadáskor jó, de nem minden nap).
Az édesburgonyához képest a jamgyökér általában nagyobb, keményítősebb és szárazabb, valamint kevésbé édes ízű. Az édesburgonya és a jamgyökér segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében? segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit. Bár az édesburgonya és a jamgyökér a legtöbb ember számára egészséges és biztonságosan fogyasztható ételnek számít, bizonyos óvintézkedések betartása bölcs lehet. Az édesburgonya például meglehetősen magas oxaláttartalommal rendelkezik.Ha nem vagy biztos abban, hogy az édesburgonya hogyan illeszkedik az étrendedbe, olvass tovább, és megtudhatod, hogy a dietetikusok szerint az édesburgonya hogyan befolyásolhatja a fogyást.
Kessler szerint az édesburgonya rost- és glükóztartalma segíthet a fogyásban, mivel fenntartható energiát biztosít, ami hasznos, ha a fogyókúrához fitneszkomponenst is hozzáadunk.
A Bon Appetite magazin elmagyarázza: "Keményítettségük miatt a jamgyökér könnyen hasonlítható a fehér rozsdabarna burgonya textúrájához és ízéhez, nem pedig a narancssárga édesburgonyához vagy más puhább fajtákhoz.
Az édesburgonya a hajnalkafélék (Convolvulaceae) családjába tartozik.
Mind a hagyományos burgonya, mind az édesburgonya tartalmaz rezisztens keményítőt, de az édesburgonya több antioxidánst és rostot tartalmaz, mint a hagyományos burgonya, és csak egy kicsit alacsonyabb a kalóriatartalma, mondja Huggins.
A jamgyökér segíthet enyhíteni a menopauza egyes tüneteit. Egy 30 napos vizsgálatban 24 posztmenopauzában lévő nő az alapélelmiszerükről, a rizsről átállt arra, hogy napi 3 étkezésből 2 alkalommal (összesen 390 gramm) jamgyökeret fogyasszon. Vérük ösztron- és ösztradiolszintje 26%-kal, illetve 27%-kal emelkedett ( 11 ).
A szokásos bevásárlás során könnyebben találkozhatsz édesburgonyával, de ha észreveszel egy édesburgonyát, amely esetleg "édesburgonya" felirattal van ellátva, tudni fogod, hogy mi az igazság. Bár hasonlíthatnak az édesburgonyára, teljesen más fajról van szó (a jamgyökér a Dioscoreaceae családba tartozik, és a fűfélékkel és a liliomfélékkel rokon, az édesburgonya pedig a hajnalkafélék családjába tartozik), és még csak távolról sem rokonok.Mindkettő alacsonyabb kalóriatartalmú, alacsony zsírtartalmú étel, amelyek gazdagok: Rostban gazdagok.
Egy gyors Google-keresés a gyakori jamgyökérfajtákról azonnal tisztázza ezt a kérdést.Ezek sokkal nagyobb valószínűséggel vezetnek súlygyarapodáshoz, mint maga az édesburgonya túlzásba vitele.
Mi a különbség a jamgyökér és az édesburgonya között? Táplálkozástani összehasonlításban a jamgyökér rostban gazdagabb, és alacsonyabb az inzulinindexe, nátrium- és cukortartalma, mint az édesburgonyáé. Ugyanakkor a jamgyökér kalória- és nettó szénhidráttartalma is magasabb, míg az édesburgonya vitaminokban és ásványi anyagokban lényegesen gazdagabb. Az édesburgonya 150-szer több A-vitamint, és 4-szer több B2-vitamint tartalmaz.Az A-vitamin támogatja a szem egészségét, az egészséges bélrendszert és az immunrendszert.
Kezdjük ezzel az alapvető ténnyel: a burgonya és az édesburgonya sokat nyújt a táplálkozás terén, mondja Czerwony.