A mediterrán diéta összefüggésbe hozható a megnövekedett élettartammal, a rákos megbetegedések, a szívbetegségek és az agyvérzés csökkentésével, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével, a vérnyomás csökkentésével, a gyulladás csökkentésével, az inzulinszint csökkentésével, a fogyással és a vércukorszint csökkentésével; nem csoda, hogy 41 szakértő a világ legegészségesebb étrendjének és a legjobb növényi alapú étrendnek választotta.
A Földközi-tengerrel határos országok hagyományos étrendje némileg eltér egymástól, így a mediterrán étrendnek különböző változatai léteznek.
Az étrend olyan feldolgozatlan mediterrán élelmiszereket tartalmaz, mint a friss gyümölcsök és zöldségek, halak, diófélék és magvak, hüvelyesek, gumósok, teljes kiőrlésű gabonafélék, tenger gyümölcsei, baromfi, tojás, tejtermékek, válogatott gyógynövények és fűszerek, vörösbor, és az ételeket olívaolajban kell főzni.Bár a mediterrán diéta egy növényi alapú vagy növényes étrend, nincsenek nagy korlátozó szabályok, nélkülözés vagy kalóriaszámlálás, mint más diéták esetében.
A mediterrán étrend nemcsak a szívbetegségek kockázatát csökkenti, hanem az artériákat eltömítő rossz koleszterint is.Mitől olyan előnyös a mediterrán étrend? "A sok rost miatt a mediterrán étrend segít a teltségérzet kezelésében" - mondja Moore. "A rostban gazdagabb ételekkel telítettebbnek érezzük magunkat, ami segíti az egészséges fogyást és az anyagcserét ." A kulcs: Az egyszerű szénhidrátok helyettesítése rostos gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel és babokkal.
Mennyit lehet fogyni a mediterrán diétával? A rendszeres mediterrán étrendet követők még mindig jócskán fogytak - átlagosan 11,9 kilót -, míg az általános egészséges étrendet követők átlagosan csak 3,3 kilót. Ráadásul a zöld mediterrán diétás csoport több centit veszített a derekából.
A mediterrán étrend valóban elősegítheti a fogyást? Mivel a mediterrán étrend nagy hangsúlyt fektet a növényi élelmiszerekre, magas a rosttartalma, és tanulmányok szerint ez a tápanyag segíthet a fogyásban. Egy 62 tanulmány eredményeinek áttekintése szerint a rostbevitel összefüggésbe hozható a fogyással és a derékkörfogat javulásával, még akkor is, ha a résztvevőket nem utasították a kalóriabevitel csökkentésére.
A mediterrán étrend felülvizsgálata azt sugallja, hogy a mediterrán étrend fő célja a telített zsírok bevitelének csökkentése vagy korlátozása. Ez egy nagyon átfogó étkezési és edzésterv, amely a mediterrán étrenden alapul.A hivatalos mediterrán diéta naptár: Ez a naptár egy 30 napos táplálkozási napló, amely azt ígéri, hogy segít leadni a felesleges zsírt, egészségesen táplálkozni és betartani a diétát.
A mediterrán étrend a tápanyagokban gazdag élelmiszerek, köztük a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és szívbarát zsírok sokféleségét támogatja.
A tipikus mediterrán étrend nagy mennyiségű halból, friss gyümölcsökből és zöldségekből, keményítőtartalmú élelmiszerekből, például kenyérből és tésztából, kis mennyiségű borból, diófélékből stb. áll.
Jó választás a mediterrán étrend? A mediterrán étrend abszolút hatékony diéta a cukorbetegség és más, metabolikus szindrómákkal, például inzulinrezisztenciával, magas vérnyomással és elhízással kapcsolatos állapotok kezelésére. A mediterrán étrend minden olyan aspektusa, amely elősegíti az egészséges májat, szintén támogatja az anyagcsere optimális működését.
Milyen az ideális mediterrán étrend? Ez az étrend a sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, egészséges zsírokat és tenger gyümölcseit helyezi előtérbe. A mediterrán étrend jót tesz az egészségnek, de olyan ételeket is tartalmaz, amelyek miatt már-már túl dekadensnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. Olajbogyó, vörösbor, étcsokoládé és szívbarát zsírok.
A normál étrendben jelen lévő vörös húsokat a mediterrán étrendben számos más élelmiszerrel helyettesítik, például tejtermékekkel (joghurt, sajt), hallal, különböző friss vagy szárított gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyeket mind olívaolajban főznek.