Kattintson az alábbi PLAY gombra a kezdéshez. A kukorica a kukoricás tortillachipseken, pattogatott kukoricán és gabonaféléken kívül sok mindenben rejtve van, és káros lehet néhány olyan ember számára, aki kukoricamentes, mert cöliákiában szenved vagy nem tolerálja a glutént. A kukorica és a gluténérzékenységek általában átfedik egymást a tüneteikben, amikor egészségügyi problémáinkról van szó.
A kukoricamentes étrend fenntartása nagy körültekintést igényel, mivel a kukorica az élelmiszerek címkéin sokféle néven szerepel. A kukorica legnyilvánvalóbb formáinak - kukoricakeményítő, kukoricaliszt, kukoricaszirup és kukoricaolaj - kerülése viszonylag egyszerű. Sokkal nagyobb kihívást és zavart jelenthet a detektívmunka, hogy kigyomláljuk a kukorica egyéb lehetséges forrásait.
Ne feledje, a kukoricában glutén van. A kukoricában lévő glutént nem vizsgálták megfelelően. Számos eddigi tanulmány kimutatta, hogy a kukorica gyulladásos károsodást idéz elő a gluténérzékenyeknél. A cöliákiás betegek majdnem fele nem javul a búza-, rozs- és árpamentes diétára.
Bár nem gyakori, a kukoricaallergia miatt a kukoricát és a kukoricával készült ételeket ki kell zárni az étrendből, így a reakció elkerülésének jó módja, ha tudjuk, melyek tartalmaznak kukoricát. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy HFCS a feldolgozott élelmiszerekben leggyakrabban használt édesítőszer - írja a MayoClinic.com.
Ráadásul a friss kukoricával ellentétben, amely keményítőtartalmú zöldségnek számít, a szárított kukoricát gabonának tekintik. Ezért a kukoricalisztből készült ételek is kerülendők. Ráadásul egyesek úgy dönthetnek, hogy kizárják a gabonafélékből származó összetevőket, például a rizsszirupot vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot. Ez azonban nem szigorú követelménye egy ilyen diétának.
A kukorica számos élelmiszerben jelen van. A kukorica olcsó és sokoldalú összetevő, amelyet számos étel elkészítéséhez használnak. A FoodReference.com szerint több mint 200 kukoricafajta létezik, és mindegyik jó A-vitaminforrás.
Ez egy kiindulópont, olyan ötletekkel, amelyekkel elkezdheted mentálisan felkészíteni magad a kukoricamentes étkezésre. Ha ez túlterhelővé válik, tarts egy kis szünetet, menj el sétálni, próbálj meg egy kicsit kiszakadni a fejedből. Aztán térj vissza hozzá (én még 8 év kukorica-intolerancia után is túlterhelt vagyok időnként). Adj magadnak minden héten több időt a főzésre.
Mi a legjobb módja a kukorica fogyasztásának? A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, a kukoricakeményítő és a kukoricával táplált húsok között a legtöbb amerikai sokkal több kukoricát fogyaszt - legalábbis közvetve -, mint azt gondolná. De a legjobb módja a kukorica fogyasztásának természetesen a friss kukorica. Az igazi friss kukoricáról beszélünk, azaz lehetőleg a szedést követő néhány órán belül, mielőtt a cukroknak esélyük lenne keményítővé alakulni.Ehetsz cöliákia mellett? A cöliákia nem csak a glutén kerüléséről szól! Íme, hogyan étkezz helyesen cöliákia esetén. Ha még nem vette volna észre, a szupermarketek polcai és az éttermek étlapjai egyre több gluténmentes termékkel telnek meg, a csicseriborsós tésztától kezdve a karfiolos pizzatésztáig.
A madarak ehetnek szárított kukoricát? A száraz kukoricaszemek (kukorica) nagyon-nagyon kemények, és nagyon kemény maghéjjal rendelkeznek, olyan kemény, hogy a legtöbb állaton keresztül nem emésztődnek meg. A madarak meg tudják enni a szárított kukoricaszemeket, mert a gyomrukban kavics van, amivel át tudják őrölni a maghéjat. Tehát a szárított kukorica megevéséhez legalább fel kell törni a szemeket.
Könnyű megállapítani, hogy egyes élelmiszerek kukoricát tartalmaznak-e, mint például a kukoricakeményítő vagy a pattogatott kukorica. A kukorica azonban számos más élelmiszerben és termékben is elrejtőzhet. A bizonyos módon készült élelmiszerek is hajlamosak kukoricát tartalmazni, például az olyan élelmiszerek, amelyeket megváltoztattak, hogy tovább tartson vagy jobb íze legyen (feldolgozott élelmiszerek). A feldolgozott élelmiszerek mintegy 75%-ánál a kukorica szerepel összetevőként.
Szabad kukoricát enni zacskóból? Nem sok, valójában teljesen rendben van, ha a kukoricaszemeket egyenesen a zacskóból eszed; azonban egy kicsit kemény (kukoricadió valaki). Ha kiszámolod, hat dolcsi egy zacskó egy alku az élelmiszerboltban kapható kukoricához és a fagyasztott kukoricához képest.
Hogyan kell főzni a szárított kukoricát? A szárított kukorica főzésének két népszerű módja van: a pattogatott kukorica és a kukoricaliszt készítése. Mindkét ételhez mindkét útmutatót megvitatjuk. 1. lépés: Használjon egy nagy kennelt, és öntse bele a szárított kukoricát. Ne feledje, hogy minden egyes kukoricamagból egy nagy pattogatott kukorica lesz, ezért legyen tisztában a főzéshez használt szárított kukorica mennyiségével.
Kukoricát tartalmazó gyakori termékek. Fogkrém: A szorbit a kukoricából származó fogkrémek egyik összetevője. Segít a fogkrém ízének és állagának kialakításában. Joghurt: Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot használ édesítőszerként; a tejet előállító tehenek is kukoricát esznek a napi étkezésük során.
Hol lehet szárított kukoricát vásárolni? Bármelyik helyi boltban vagy szupermarketben vásárolhat szárított kukoricát. A szárított kukorica csomagokban kapható, de csak Önön múlik, hogy később, amikor hazaér, mekkora mennyiségű kukoricát szeretne szárítani. 4 csésze víz. A víz mennyiségének nagyjából meg kell egyeznie a szárított kukorica mennyiségével, így 4 csésze víz lehet túl kevés vagy túl sok. Ezt mindenképpen variáld. A kukorica gluténmentes? A kukoricának vannak más változatai is, amelyek gluténmentes diétában is fogyaszthatók. A sima kukorica mellett a cöliákiában szenvedő emberek gyakran kérdezik, hogy a következő kukoricák gluténmentesek-e: A kukoricakeményítő természetes formájában gluténmentes. A kukoricakeményítőt úgy állítják elő, hogy a kukoricaszem keményítőtartalmú (szénhidrát) részét ledarálják, és nagyon finom porrá alakítják.Ehet kukoricát gluténmentes diéta mellett? A gluténmentes étrendben a kukorica leggyakoribb forrásai a gabonafélék, a kenyerek és a pékáruk. A gluténmentes levesek, húslevesek és szószok is tartalmazhatnak "természetes aromákat" vagy kukoricából származó édesítőszereket. Ezeket a vegyületeket a gyártók az ízek fokozására használják, és a sütiktől a csirkealapléig szinte mindenben megtalálhatók.