Nemcsak jóságát és sokoldalúságát értékeljük, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Bár a barna teljes kiőrlésű rizs a legtáplálóbb, a basmati rizs valójában egészen közel áll hozzá. A fehér rizshez képest a basmati rizs tele van rostokkal. A fehér rizzsel ellentétben a basmati rizs megőrzi minden rétegét az őrlési folyamat során.
A basmati rizs Indiában és Pakisztánban őshonos, a globális kínálat 2/3-át India adja. Bár a rizs valódi eredete nem tisztázott, régészek az indiai Udaipur közelében felfedeztek egy hosszú szemű rizstípust, amely i. e. 2000 és 1600 közé tehető, és amelyről úgy vélik, hogy a mai basmati rizs egyik őse. Ha valaha is próbálkozott már alacsony szénhidráttartalmú diétával, meglepődhet, ha megtudja, hogy a basmati rizs segíthet elérni fogyókúrás céljait.A basmati rizs számos olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amely fogyáshoz vezethet. A basmati rizsnek lényegesen alacsonyabb a glikémiás indexe, mint más fajtáknak, különösen a fehér rizsnek. A basmati rizs glikémiás indexe közepes, 50-re csökken. Tanulmányok azt mutatják, hogy miután megemésztettük, lassan szabadítja fel az energiát.
A basmati rizsben található másik ásványi anyag, a mangán segít felpörgetni az anyagcserét, és elősegíti a csontok erősödését. Végül, de nem utolsósorban a basmati rizs gluténmentes. Annyi márka létezik, ne csak menjen a polcra, és válasszon egyet! Persze megteheted, és kipróbálhatod a különböző típusokat, amíg meg nem találod a neked megfelelőt.
A barna rizs mangánt tartalmaz, egy olyan alapvető ásványi anyagot, amely támogatja a zsírszintézist a szervezetben.A basmati rizst évezredek óta termesztik a Himalája lábánál.
A basmati rizsnek nagyon jellegzetes illata van, amelyet sokan úgy írnak le, hogy főzés közben a pattogatott kukoricához hasonlít.Mi a különbség a fehér basmati rizs és a barna rizs között? A fehér basmati rizs továbbra is meg van tisztítva a csírájától és a korpa minden rétegétől. A vitaminok és ásványi anyagok nagy része, különösen a B-vitaminok és az E-vitamin a korpában van jelen, ezért a barna rizs sokkal több tápértéket őriz meg. A barna basmati rizs szintén egy fokkal jobb, mint a sima barna rizs.
A barna és fehér basmati rizs egyaránt tápláló, és jól illik currykhez, levesekhez és számos más ételhez.Az egyik legjobb rizsfajta a fogyás és az általános egészség szempontjából a fekete rizs.
Ez azt jelenti, hogy étkezés közben is fogyasztható, amennyiben más, magasabb GI-vel rendelkező élelmiszereket kihagyunk, hogy a hatás ne erősödjön fel. Így például, ha steak-et eszel, akkor a kenyér és a burgonya helyett fogyaszthatsz egy adag basmati rizst.
Milyen típusú rizs a legjobb a fogyáshoz? 2. Barna rizs: Ez az a rizsfajta, amelyre át kell térnie, ha fogyni szeretne. Tele van élelmi rostokkal, amelyek fokozzák az anyagcserét és segítenek a fogyásban. 100 gramm barna rizs körülbelül 111 kalóriát tartalmaz (az USDA szerint).Hagyjuk a rizst 15-20 percig főni, hogy felszívja a vizet.
1939-ben kifejlesztettek egy rizsdiétát, amely bizonyos betegségekben, például cukorbetegségben, szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő emberek fogyásának fokozására szolgált.
A válasz arra a kérdésre, hogy "A basmati rizs egészségesebb, mint a jázmin rizs?", igen! Bizonyos szempontból a basmati rizs egészségesebb, mint a jázmin rizs, különösen ami a basmati rizs vércukorszintre gyakorolt hatását illeti.
A Royal Brand autentikus basmati rizst kínál az Öreg Himalája lábánál fekvő hegyekből a legjobb íz érdekében. A Royal White Authentic Basmati Rice illatos, finom szemcsékkel, amelyek helyettesítik a más rizsfajtákhoz hasonló ragacsos textúrát. Mi több, a Royal Brand a fehér rizs vásárlásához leginkább ajánlott márkák közé tartozik.
A basmati rizsnek magas a rosttartalma, ami segít abban, hogy a sok evés után kevésbé érezzük éhesnek magunkat, így kevesebbet tudunk enni. A basmati rizsben lévő élelmi rostokat a szervezet fokozatosan bontja le, így hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat, és egész nap csökken az étvágyunk. Egy adag basmati rizsben kevesebb kalória van, mint más gabonafélékben.
Végeredményben a fehér rizs nem az a gonosztevő, akinek mindenki beállítja, ha mértékkel fogyasztjuk. Ha azonban hasi zsírt szeretnél veszíteni, érdemes kipróbálnod más rizsfajtákat, amelyek kevésbé feldolgozottak, és még mindig megmaradtak a tápanyagtartalmuk. "A "legrosszabb" rizstípus a hasi zsírvesztés szempontjából a fehér rizs.
Többször kimutatták, hogy azok, akik teljes kiőrlésű gabonát, például barna rizst fogyasztanak, kevesebbet nyomnak, mint azok, akik nem esznek, és kisebb a súlygyarapodás kockázata ( 12).
A barna rizs hasonló mennyiségű kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a fehér rizs, amelyből eltávolították a korpát és a csírát. A barna fajta azonban valamivel több rostot és fehérjét tartalmaz ( 4, 5 ). Mind a rostok, mind a fehérje elősegítik a teltségérzetet, és segíthetnek a mérsékelt testsúly megtartásában.
A fehér basmati rizs tápanyagtartalma hasonló a többi fehér rizstípuséhoz.
A legnépszerűbb hosszú szemű fehér rizs a basmati és a jázmin rizs.
Bár a basmati rizs fehér és barna változata egyaránt tartalmaz létfontosságú tápanyagokat, a barna basmati rizs több rostot, foszfort, cinket és B-vitamint tartalmaz.A jázmin egy illatos rizs, amelynek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a sima fehér basmati rizsnek.
Agrawal szerint a legjobb minőségű basmati rizs nagyon hosszú szemű, a végén enyhén elvékonyodó.A teljes kiőrlésű gabonafélék, például a barna basmati rizs fogyasztása összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.
Lehet, hogy a Tilda barna basmati rizsének hosszabb ideig tart a főzése, mint néhány más rizsnek a piacon, de higgye el, megéri a 25 perces várakozást! Az aranybarna szemek diós ízt adnak, és tele vannak tápláló vitaminokkal és ásványi anyagokkal .
Mindkét típus ízletes és egészséges kiegészítője az étrendnek.
Az 50 és 58 közötti glikémiás indexével a basmati rizs alacsony vagy közepes glikémiás indexű élelmiszer.
A legtöbb rizsfajtának, különösen a fehér rizsnek magas a glikémiás indexe, a basmati rizs sokkal alacsonyabb a skálán.