A tej megváltoztatása a legegyszerűbb első lépés a tejtermékekről való fokozatos leszokáshoz. Próbálja ki ezeket a cseréket: Használjon kókusztejet a kávéjához a teljes tej helyett. Élvezd a mandula-, kender- vagy rizstejet a gabonapelyheidben a sovány tej helyett. Görög joghurt helyett használj kókusz- vagy mandulajoghurtot a müzlidhez. Készítsen leveseket tejszín helyett kókusztejjel.
Ha ezeknek az élelmiszereknek a mellőzése után enyhülést tapasztal, fontolóra veheti, hogy teljesen elhagyja őket. Ha az a célja, hogy minden tejterméket kivonjon az étrendjéből, az élelmiszerek vásárlásakor figyeljen oda a címkékre és az összetevőkre. Sok meglepő élelmiszer, például a csokoládé, a pékáruk és a salátaöntetek is tartalmazhatnak tejtermékeket.
Ha úgy dönt, hogy a tejtermékeket megtartja az étrendjében, ragaszkodjon a fűvel táplált tejtermékekhez.
Néha kaphatók tejmentes változatok (például szójatejből készült joghurtok), de mindig ellenőrizze a címkét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságosak. Attól függően, hogy mennyire szigorú az Ön tejmentes étrendje (azaz, hogy allergiás-e vagy intoleranciája van-e, vagy inkább kedveli), előfordulhat, hogy nem fogyaszthat tejjel készült ételeket, például pékárut.
Három hétig is eltarthat, amíg a tejtermékek teljesen elhagyják a szervezetét, miután abbahagyta a fogyasztásukat. Előfordulhat, hogy már néhány nap múlva eredményeket lát, de az is lehet, hogy a teljes három hétbe telik, amíg a szervezete megtisztul.
Ha a tejtermék volt az elsődleges fehérjeforrás, fontos, hogy olyan lehetőségeket keressünk, amelyekkel pótolhatjuk a tejtermékhiányt. Hogyan hat a tejtermékek elhagyása a szervezetedre? Számos mítosz kering arról, hogy a tejtermékek elhagyása milyen hatással lehet a szervezetre. A tejtermékek elhagyása fogyást eredményezhet, de ez nem biztos, hogy tartós lesz. Az is előfordulhat, hogy gyakrabban leszel beteg, és mert hiányoznak az olyan vitaminok, mint a kalcium. További történetekért látogasson el az INSIDER honlapjára.Egy másik hátrány, amit érdemes megemlíteni, hogy sok tejpótló és egyéb tejmentes termék lényegesen drágább, mint tejtermékből készült társaik, és nem minden élelmiszerboltban kapható az egész országban.
Bár a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) a kiegyensúlyozott étrend részeként az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket ajánlja, elismeri, hogy más módon is kielégítheti tápanyagszükségletét, ha nem tud vagy nem szeretne tejtermékeket fogyasztani.
Ha úgy dönt, hogy kihagyja a tejtermékeket az étrendjéből, vannak nem-tejtermékekből készült alternatívák, amelyek biztosítják, hogy továbbra is hozzájusson ezekhez a tápanyagokhoz.
Ha kihagyja a tejtermékeket az étrendjéből, fennáll a veszélye, hogy kulcsfontosságú tápanyagokat veszít.
A tejtermékek ártanak Önnek? Különösen a tejtermékek elhagyása vagy korlátozása csökkentheti a zsíros ételek fogyasztásából adódó nehéz érzést, és teret engedhet az egészségesebb, táplálóbb ételeknek. Ha úgy dönt, hogy a tejtermékeket megtartja az étrendjében, ragaszkodjon a fűvel táplált tejtermékekhez. A legelőn nevelt és fűvel etetett tehenek több omega-3 zsírsavat tartalmaznak, és magasabb a zsírban oldódó vitaminok tartalma.
Mi a különbség a tejmentes és a vegán között? A vegán étrend tilt minden állati eredetű terméket, például tejtermékeket, tojást, húst és halat. A tejmentes étrend kizárja a tejtermékeket, de más állati eredetű élelmiszereket megengedhet. Míg minden vegán étel tejmentes, nem minden tejmentes étel vegán. Élelmiszervásárláskor érdemes tudni, hogy az adott élelmiszer vegán és/vagy tejmentes.
Az amerikai étrend a kalóriák 3 százalékát és a földhasználatunk felét teszi ki" - mondta Mr. Egy egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a tejtermékek fogyasztását, és valószínűleg még csak meg sem kóstoljuk az egészet, ha tejsavófehérje helyett növényi alapú fehérjeport használunk.
Ha azt tervezi, hogy elhagyja a tejtermékeket, a kalciumhiány pótlására néhány nagyszerű lehetőség a dúsított szójatej és a kalciummal dúsított narancslé.
Azok számára, akik nem tolerálják jól a tejtermékeket, a tej, a sajt és más, adalékanyagokat tartalmazó tejtermékek "meglehetősen gyulladáskeltőek lehetnek, és rendellenességeket okozhatnak a bélbaktériumokban" - mondja Coogan. Néhány összetevő, amelyre érdemes odafigyelni: keményítő, gumi, repceolaj, szójaolaj, feldolgozott növényi fehérjék és feldolgozott szójaösszetevők. A tej megváltoztatása a legegyszerűbb első lépés a tejtermékekről való fokozatos leszokáshoz.A tejmentes tejek és joghurtok mellett a szupermarketek szinte minden részében találhatók tejmentes opciók, a dió- vagy kókusztejjel készült fagylaltoktól kezdve a kesudióból készült sajtos mártogatósokon át a mandulából készült ricottáig.
Íme néhány tipp, amelyek megkönnyíthetik a tejtermékek elhagyását az étrendből, és a teljesen növényi alapú táplálkozást.Más okok esetén a laktózérzékenység okozta kellemetlenségeket laktózszegény diétával kerülheti el.
Ki kell hagynod a tejtermékeket az étrendedből? Ha tejallergiája van, laktózérzékeny, vagy a tejmentes alternatívákat részesíti előnyben, lehet, hogy elgondolkodik azon, hogy kivonja a tejtermékeket az étrendjéből. A tejtermékek elhagyása az étrendből számos egészségügyi előnnyel járhat, például javítja az emésztést, csökkenti a gyomorfájást és a puffadást.A fehérjekiegészítők ipara a tejtermékek köré épül, ami azt mutatja, hogy a tejtermékek nagyszerű fehérjeforrások, de nincs szükséged tejtermékekre a megfelelő fehérje beviteléhez.
Igen, méregtelenítés. Bármilyen függőséget okozó anyagtól való méregtelenítés nehéz lehet. Még fejfájást vagy ingerlékenységet is tapasztalhat. Ez el fog múlni, ahogy a tejtermékek iránti sóvárgásod is elmúlik.