Ugrás a fő tartalomra

Ezek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás valódi népbetegségnek számít a világon, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos azonban, hogy a hétköznapok során is sokat tehetünk a kezelése érdekében - például az étkezésünk révén, írta a Házipatika.

A vérnyomáscsökkentés egyik leghasznosabb életmódbeli eszköze a DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezést takarja, amely szabad fordításban annyit tesz: diétás megközelítések a hipertónia megállítására. Ennek célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, illetve az étrendi paletta kiszélesítése teljes kiőrlésű gabonákkal, halakkal, baromfihúsokkal, diófélékkel, hüvelyesekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Érdemes persze hozzátenni, hogy bár az egészséges táplálkozás valóban nagy segítséget jelent amagas vérnyomáskezelésében, nem ez az egyetlen eszköz, amelyet javasolt bevetni a cél érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a kezelőorvos által felírt gyógyszeres kezelés következetes betartása éppúgy elengedhetetlen.

A só, illetve annak nátriumtartalma a kelleténél nagyobb mennyiségben fogyasztva fokozza a test folyadék-visszatartását, így elősegíti a vérnyomás emelkedését. Az olyan zöldségek azonban, mint a spenót, a brokkoli, a kel vagy a fejes káposzta, gazdagok káliumban. Ez az ásványi anyag elősegíti a nátriumszint csökkentését a vizeletürítés által, ezáltal pedig enyhíti az érfalakra nehezedő nyomást is.

Az áfonya, az eper és a szeder színét adó vegyületek, az úgynevezett antocianinok az emberi érhálózatra nézve is rendelkeznek előnyökkel. Ezek a természetes növényi anyagok támogatják, hogy az artériák fala szélesebbé és rugalmasabbá váljon, ezáltal pedig csökkenjen a vérnyomás.

Az egészséges vérnyomás fenntartásában kulcsszerep jut a kalciumnak. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok remek lehetőséget jelentenek a kalciumbevitelre anélkül, hogy aggódnunk kellene a hozzáadott cukrok vagy a zsír miatt. Ha pedig egy kis extra ízre vágyunk, bátran keverhetünk bele bogyós gyümölcsöket is.

A csontos halak szintén kiváló kalciumforrásnak számítanak, beleértve például a konzerv lazacot és szardíniát is. Az olajos halak egyébként is gazdagok omega-3 zsírsavakban, ami rendkívül hasznos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. Halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a zsírsavak csökkentik a vérnyomást, különösen a közepes fokú vagy súlyos hipertóniával küzdőknél.

Sózatlan tökmag, napraforgómag és lenmag hozzáadásával még értékesebbé tehetjük a salátákat, a joghurtot vagy a zabkását. Ezek a magvak gazdagok magnéziumban, ami segíti a vérnyomás kontrollálását, illetve a vérerekre nehezedő nyomás csökkentését.

A teljes kiőrlésű zabpehelyből készülő fogás egészséges, laktató, ráadásul alacsony a nátriumtartalma. Bőséges rostokban, ami mind a testsúly, mind a vérnyomás szabályozása szempontjából előnyös tulajdonság. A zabkását ízlés szerint elkészíthetjük vízzel és zsírszegény tejjel is, cukor helyett pedig édesíthetjük mazsolával vagy banánnal.

Egy korábbi tanulmány szerint három rész cékla és egy rész almalé összekeverésével olyan elegyet kapunk, amelyből két csészével fogyasztva néhány óra alatt csökkenthető a szisztolés vérnyomás, különösen férfiaknál. A magas szisztolés nyomás jelentősen növeli a stroke kockázatát. A káliumban gazdag főtt cékla- és répafélék ugyancsak jó alternatívának számítanak.

A fokhagymanem csupán pikáns íze miatt kívánkozik a tányérunkra: fokozza a szervezetben a nitrogén-monoxid termelődését, ami ellazítja az erek simaizmait, csökkentve ezáltal a vérnyomást.

Mind a dió, mind a mandula nagyszerű forrása az egészséges zsíroknak, amelyek hasznosak a szív egészsége szempontjából. Ha azonban magas vérnyomásról van szó, a pisztácia jelenti a legjobb választást, mivel ennek a legerősebb a hatása mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek csökkentését tekintve.

Gránátalmalé rendszeres fogyasztásával szintén elősegíthető a vérnyomáscsökkenés, fontos azonban, hogy odafigyeljünk a hozzáadott cukorra. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a dzsúszok rosttartalma elmarad a nyers gyümölcsétől, így tehát más forrásból is szükséges biztosítani a kellő rostbevitelt.

Az antioxidáns hatású polifenolok emelik ki az olívaolajat a többi növényi olaj közül. A polifenolok javítják a vérerek egészségét, hiszen segítik a rugalmasságuk fenntartását.

Naponta egy csésze borsó, lencse vagy bab elfogyasztása szinten tarthatja vagy akár csökkentheti is a vérnyomásunkat. Ezek az élelmiszerek gazdagok rostokban, ami a koszorúér-betegségek megelőzésében is hasznos.

A legalább 50-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéban megtalálható flavonoidvegyületek - hasonlóan a fokhagymához - szintén erősítik a nitrogén-monoxid termelődését, illetve tágítják a vérereket. Alkalmanként tehát nyugodtan engedhetünk néhány kocka ínyencség csábításának, hozzájárulva ezáltal a vérnyomásunk csökkentéséhez is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rák tünetei, amikre nem figyelünk oda

Az emberek nagy része jó néhány testi tünetnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és nem fordul időben orvoshoz, csak akkor, ha már valami komolyabb bajt tapasztal. A Házipatika szerint ezzel viszont csökkentik a saját gyógyulási esélyeiket. Ha az alábbi tünetek valamelyikét hosszabb ideje tapasztaljuk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, hogy meggyőződjünk róla, nincs nagy gond – írja a Prevention . Ha a testünk bármely részén csomó vagy duzzanat jelenik meg, és huzamosabb ideig nem tűnik el, forduljunk orvoshoz. Nátha-és influenzaszezonban senkinek sem tűnik fel egy kis torokkaparás, köhögés, de ha nagyon makacs, vagy minden ok nélkül egy más évszakban jelentkezik, nézessük meg magunkat, mert pajzsmirigy-, nyelőcső- vagy épp tüdőrák tünete is lehet. A székletünk mennyiségének, állagának, színének, vagy a székelés idejének megváltozása, hacsak nem valamilyen gyógyszer vagy étel okozza, és tartósan fennáll, vastagbélrák tünete is lehet. Ha vért találunk a vizeletünkben, vagy viz

Hamarosan 200 évig is élhet az ember

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően napjainkra eljutottunk odáig, hogy évtizedekkel tovább élhetünk egészségben, mint néhányszáz évvel ezelőtt. Életkorunk határainak kitolása folyamatosan a kutatók szeme előtt lebeg: folyamatosan kísérleteznek olyan gyógymódokkal és szerekkel, amelyek ezt célozzák. Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében pedig azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR . A brit kutató szerint egyes szenolitikus gyógyszerek ugyanis képesek lehetnek az emberi élettartam meghosszabbítására. Ez a terület olyan gyógyszerek létrehozásán dolgozik, amelyek kiiktatják a szöveteket romboló sejteket. A tudósok ezeket öregedő sejteknek nevezik, amelyek sajátossága, hogy életünk során leállnak az osztódással. Amikor ez megtörténik, olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamato

Kiderült, miért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot

Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban megfejthette, hogy egyes dohányzók miért ússzák meg a tüdőrákot – írja az IFLScience cikkére hivatkozva a 24.hu. Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki. A jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát. A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál. A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul

Ezért lehet káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

Sokszor a nyári hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? 1. Allergiát és asztmát okozhat A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás. 2. Romlik a levegő minősége Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva. 3. Rosszat tesz a légutakkal Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya száraz