Ugrás a fő tartalomra

Ártalmas-e a tüsszentés visszatartása?

A kutatások azonban azt sugallják, hogy a tüsszentés elfojtása, visszatartása veszélyes is lehet az egészségre, és bár ritkán, de súlyos szövődményeket is okozhat - írta a Webbetegen Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos.

A tüsszögés egy olyan mechanizmus, amely segít az orrüreg megtisztításában. Amikor idegen részecskék, például pollen, baktérium, por, penész, füst vagy egyéb szennyeződés bejut az orrba, az kölcsönhatásba lép az orrüreggel, és az azt borító csillószőrös hengerhámmal. A csillószőrök az orr, a gége, a légcső falát borítják, és az idegentest bekerülésekor kifelé irányuló mozgással terelik ki a bejutott idegen anyagot az inger hatására. Ilyenkor röviddel a tüsszentés előtt csiklandozó vagy kellemetlen érzés jelentkezik az orrban. A tüsszögés pedig gyorsan eltávolítja az orrüregből a szennyeződést és a nyálkát.

A tüsszögés segít megelőzni, hogy megbetegedjen vagy megsérüljön az orrába kerülő különféle dolgok miatt, és segíthet megszabadulni a fertőzésektől. A tudósok szerint a tüsszögés segít „visszaállítani” az orrüreg egészséges állapotát.

A tüsszentés egy teljesen természetes és elfogadható biológiai folyamat, mindaddig, amíg eltakarjuk a szánkat.

Mindemellett mégis szinte ösztönösen jön, hogy bizonyos helyzetekben meg akarjuk állítani a tüsszögést. A SARS-CoV-2-koronavírus és az általa okozott COVID-19 megjelenése óta pedig egyeseknél a tüsszentés visszatartása iránti vágy még erősebb is lehet. Igyekszünk elfojtani a tüsszögést, hogy ne terjesszük a kórokozókat, és ne zavarjuk meg a körülöttünk lévőket. De a tüsszentés benntartása több kárt okozhat, mint gondolná. Ahogy közeledünk az allergiaszezon felé, a tüsszögés gyakran felbukkanó tünet, és akár sorozatban gyorsan egymás után is jelentkezhet.

Bár a tüsszögés nagy szerepet játszik a fertőzés terjedésében is, az irritáló anyagok, allergének és egyéb idegen szennyeződések orrmelléküregekből való eltávolításához is szükséges. Ha nem tüsszentünk, testünk potenciálisan káros anyagokat engedhet be az orrmelléküregeinkbe vagy a tüdőnkbe.

Néhány ember vírusos vagy bakteriális fertőzések miatt tüsszöghet. Ha nem tüsszent, a nyálka felhalmozódhat és visszaszorulhat az Eustach-kürtbe, vagyis a fülkürtbe.

Az Eustach-kürt kis átjáró, amely összeköti a torkot a középfüllel (mindkét oldalon). Ez a nyeléskor, ásításkor vagy tüsszentéskor kinyílik, így a légnyomás vagy folyadék nem halmozódik fel a fülben. Ha visszatartjuk a tüsszentést, melynek hátterében fertőzés áll, a fertőzött nyálka visszaszorul az Eustach-kürtökbe, mely középfülgyulladást okozhat. Ez legtöbbször antibiotikumos kezelést igényel. Enélkül a középfülgyulladás súlyosan károsíthatja akár a dobhártyát is. Ez pedig egy súlyos állapot. Ennek fényében jobb alternatíva egyszerűen tüsszenteni egyet.

A tüsszögés valójában nagyerejű tevékenység: a tüsszentés akár 160 km/óra sebességgel is kiűzheti a nyálkacseppeket az orrából!

Miért olyan erős a tüsszentés? Minden a nyomásról szól. Tüsszentés során a légzőrendszerben nagy nyomás alakul ki, ennek a nyomásnak köszönhető, hogy a belégzés irányával ellentétesen nagy erővel tudja a tüsszentés a nyálkacseppeket és a szennyeződéseket a felső légutakból eltávolítani.

A tüsszentés visszatartása nagymértékben megnöveli a légzőrendszerben lévő nyomást, körülbelül 5-24-szeresére, mint maga a tüsszentés. A szakértők szerint ennek a további nyomásnak a testében való tartása – bár ritkán, de – potenciális sérüléseket is okozhat, amelyek súlyosak is lehetnek.

Amikor tüsszentés helyett benntartja a légzőrendszerében fellépő magas nyomást, túlnyomás keletkezik, mely levegőt juttathat a fülkürtbe, amely a középfülhöz és a dobhártyához kapcsolódik.

A szakértők szerint előfordulhat, hogy a nagy nyomás hatására a dobhártya (vagy akár mindkét dobhártya) megrepedhet, és halláskárosodást okozhat. A legtöbb dobhártyarepedés kezelés nélkül néhány hét alatt meggyógyul, bár egyes esetekben műtétre is szükség lehet.

A szakértők szerint bár ritka, de tüsszentés közben károsodhatnak a szem vagy az orr, ritkán akár a dobhártya erei is. A tüsszögés visszatartása által okozott megnövekedett nyomás hatására az orrjáratokban az erek összeszorulhatnak és megrepedhetnek, akár orrvérzés is kialakulhat, vagy a kötőhártyán keletkezhetnek apró bevérzések.

Visszatartott tüsszentés akár pneumomediastinum, más néven mediastinum emphysema kialakulásához is vezethet. Ez a kórállapot olyan állapotot jelöl, amikor levegő van jelen a mediastinumban (a mellkasban a két tüdőfél közötti térben). Ilyen állapotot más traumatikus sérülés is okozhat, társulhat hozzá légmell (pneumothorax) is akár.

De a tüsszentés visszatartása főleg idősebbeknél akár bordatörést is okozhat, mivel a nagynyomású levegő nagy erővel szorul a mellkasba.

A szakértők szerint a visszatartott tüsszentés által okozott fokozott nyomás az agyi aneurizma megrepedéséhez is vezethet potenciálisan (abban az esetben, ha valakinél fennáll ez az állapot, vagyis az agyi aneurizma, amiről sok esetben az érintettek nem is tudnak). Ez egy életveszélyes sérülés, amely agyvérzéshez vezethet, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Pár évvel ezelőtt leírtak egy olyan esetet, amikor egy, akkor 34 éves férfi torkának hátsó részében komoly, szakadásos jellegű sérülés keletkezett a tüsszentés visszatartásának következtében. Ez rendkívül erős fájdalommal, beszéd- és nyelészavarral is járt. Amikor a sürgősségi osztály orvosai megvizsgálták a férfit, pattogó és recsegő hangokat hallottak a nyakától egészen a bordaívig, ami azt jelenti, hogy a sérüléssel párhuzamosan légbuborékok jutottak be a mellkas mélyszöveteibe és izmaiba. Sérülése olyan súlyos volt, hogy azonnali orvosi ellátást igényelt.

A torok hátsó részének spontán szakadása ritka, és általában trauma okozza. A tüsszentés visszatartásán kívül okozhatja erőteljes hányás vagy erős köhögés is.

Többekben felmerülhet a kérdés, hogy a tüsszentés visszatartása okozhat-e szívrohamot. Bár a visszatartott tüsszentés átmenetileg befolyásolhatja a pulzusszámát, de nem okozhatja a szív leállását.

Bár nem találkoztunk olyan bejelentett halálesettel, ahol tüsszentés lett volna a halálok, de a tüsszentés visszatartásából származó egyes sérülések nagyon súlyosak lehetnek, ilyen például az agyi aneurizma megrepedése, a torok megrepedése és mellkasi levegőgyülem kialakulása.

Meg lehet-e akadályozni a tüsszögést anélkül, hogy visszatartanánk azt?

A tüsszögés megelőzésének néhány módjáról az alábbiakban olvashat, ezekkel a tüsszögési inger kialakulását kerülhetjük el:

  • Ha allergiás, megelőzés és kezelés céljából használja rendszeresen antiallergikumait (orrspray-k, antihisztaminok stb.).
  • Védje magát a levegőben lévő irritáló anyagoktól (pl. pornak, füstnek stb. kitett munkahelyen használja a munkavédelmi felszerelést).
  • Kerülje a közvetlen fénybenézést.
  • Kerülje a túlevést.
  • Fújja rendszeresen az orrát.

Ha úgy érzi, hogy tüsszentenie kell, megállíthatja azt, mielőtt valóban tüsszentene, ily módon:

  • Ha érzi, hogy tüsszentenie kell, nyelvével 5-10 másodpercig próbálja csiklandozni a lágyszájpadját.

Ha a fent említett módszerek ellenére is jelentkezik, illetve nem múlik el a tüsszentési inger, ne fojtsa vissza.

Ha elkerülhetetlen a tüsszentés, győződjön meg arról, hogy eltakarja a száját és az orrát a tüsszentés során, és alaposan mosson kezet tüsszentés után.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rák tünetei, amikre nem figyelünk oda

Az emberek nagy része jó néhány testi tünetnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és nem fordul időben orvoshoz, csak akkor, ha már valami komolyabb bajt tapasztal. A Házipatika szerint ezzel viszont csökkentik a saját gyógyulási esélyeiket. Ha az alábbi tünetek valamelyikét hosszabb ideje tapasztaljuk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, hogy meggyőződjünk róla, nincs nagy gond – írja a Prevention . Ha a testünk bármely részén csomó vagy duzzanat jelenik meg, és huzamosabb ideig nem tűnik el, forduljunk orvoshoz. Nátha-és influenzaszezonban senkinek sem tűnik fel egy kis torokkaparás, köhögés, de ha nagyon makacs, vagy minden ok nélkül egy más évszakban jelentkezik, nézessük meg magunkat, mert pajzsmirigy-, nyelőcső- vagy épp tüdőrák tünete is lehet. A székletünk mennyiségének, állagának, színének, vagy a székelés idejének megváltozása, hacsak nem valamilyen gyógyszer vagy étel okozza, és tartósan fennáll, vastagbélrák tünete is lehet. Ha vért találunk a vizeletünkben, vagy viz

Hamarosan 200 évig is élhet az ember

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően napjainkra eljutottunk odáig, hogy évtizedekkel tovább élhetünk egészségben, mint néhányszáz évvel ezelőtt. Életkorunk határainak kitolása folyamatosan a kutatók szeme előtt lebeg: folyamatosan kísérleteznek olyan gyógymódokkal és szerekkel, amelyek ezt célozzák. Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében pedig azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR . A brit kutató szerint egyes szenolitikus gyógyszerek ugyanis képesek lehetnek az emberi élettartam meghosszabbítására. Ez a terület olyan gyógyszerek létrehozásán dolgozik, amelyek kiiktatják a szöveteket romboló sejteket. A tudósok ezeket öregedő sejteknek nevezik, amelyek sajátossága, hogy életünk során leállnak az osztódással. Amikor ez megtörténik, olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamato

Kiderült, miért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot

Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban megfejthette, hogy egyes dohányzók miért ússzák meg a tüdőrákot – írja az IFLScience cikkére hivatkozva a 24.hu. Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki. A jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát. A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál. A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul

Ezért lehet káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

Sokszor a nyári hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? 1. Allergiát és asztmát okozhat A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás. 2. Romlik a levegő minősége Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva. 3. Rosszat tesz a légutakkal Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya száraz

Ezek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás valódi népbetegségnek számít a világon, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos azonban, hogy a hétköznapok során is sokat tehetünk a kezelése érdekében - például az étkezésünk révén, írta a Házipatika . A vérnyomáscsökkentés egyik leghasznosabb életmódbeli eszköze a DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezést takarja, amely szabad fordításban annyit tesz: diétás megközelítések a hipertónia megállítására. Ennek célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, illetve az étrendi paletta kiszélesítése teljes kiőrlésű gabonákkal, halakkal, baromfihúsokkal, diófélékkel, hüvelyesekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Érdemes persze hozzátenni, hogy bár az egészséges táplálkozás valóban nagy segítséget jelent amagas vérnyomáskezelésében, nem ez az egyetlen eszköz, amelyet javasolt bevetni a cél érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a kezelőorvos ál