Ugrás a fő tartalomra

Szijjártó: Magyarország déli határa ostrom alatt áll

Az illegális migráció miatt Magyarország déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bécsben sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel.

Elmondta, hogy idén már több mint 120 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar határon, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A migránsok ráadásul agresszív és erőszakos magatartást tanúsítanak, felfegyverkeztek, és "nem szégyellik használni a fegyvereket" egymásra is, de fenyegették a magyar rendőrséget is.

Ezek az emberek bűncselekményt követnek el, a nemzetközi törvények sem teszik lehetővé, hogy a határokat illegálisan átlépjék - emelte ki, hozzáfűzve, hogy bűncselekményt követnek el az embercsempészek is.

Szijjártó Péter megismételte azt az álláspontot, amely szerint a fő probléma abban rejlik, hogy Brüsszel politikája migránspárti, így ösztönzi a migrációt. Bírálta az Európai Uniót a kötelező betelepítési kvóták terve miatt is, és kifogásolta, hogy a migráció megfékezését célzó magyar erőfeszítéseket kísérő költségeknek csupán a töredékét adta vissza az EU.

Magyarország az illegális migrációra biztonsági fenyegetésként tekint, a kormány ezért hozta létre az új határvédelmi egységet, a határvadászokat - emelte ki a külügyminiszter. Ezáltal az Európai Uniót és Ausztriát is védi - mutatott rá.

Mint mondta, a kormány nagyra értékeli, hogy az illegális bevándorlás elleni fellépésben Ausztria közös álláspontot képvisel Magyarországgal.

Szijjártó Péter az ukrajnai háborúval kapcsolatban beszélt arról is, hogy most már egyértelműen a békére kell törekedni. Értésre adta: a kormány nem engedi, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát, és a nemzeti érdekeket kell figyelembe vennie az energiaellátás biztosítását illetően is. A térségbeli országok függnek az orosz gáztól - szögezte le -, Magyarország pedig egyértelművé tette, hogy nem is hajlandó a gázszállítással kapcsolatban kivetett szankciókról tárgyalni, így a Gazprom elleni intézkedéseket sem fogad el.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország hajlandó-e más EU-tagállamokkal is megosztani a területén tárolt gázt, Szijjártó Péter kijelentette: ezzel kapcsolatban konkrét tervezetek nincsenek, de a kormány első számú prioritása, hogy Magyarország energiaellátását biztosítsa. A kormány már döntött arról, hogy a Gazprommal és a Shell-lel létező hosszú távú szerződésekben foglalton túl további mennyiséget vásárol, összesen akár mintegy 700 millió köbméternyit, a tározókban tárolható maximumot. Mindkét földrajzi irányban folytatnak tárgyalásokat - tette hozzá.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Európa kritikus időszakon esik át, az emberek fizikai biztonsága és az energiaellátás egyaránt veszélyben van. Az infláció fő oka is a háború, valamint a szankciók, ezért egyértelműen a békére kell törekedni - hangsúlyozta.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország már több mint 830 ezer menekültet fogadott be Ukrajna területéről. Köszönetet mondott egyúttal azért, hogy Ausztria segíti az oda továbbutazókat.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az osztrák befektetők a második legnagyobb csoportot alkotják Magyarországon, a kereskedelmi forgalom alapján pedig Ausztria a harmadik legfontosabb partner. A kereskedelem rekordot döntött tavaly, több mint 12 milliárd eurós értékkel, és idén már 50 százalékos a növekedés.

Alexander Schallenberg a sajtótájékoztatón szintén méltatta, hogy a kétoldalú kereskedelem fokozódott a pandémia miatti megtorpanást követően, így az export 20, az import pedig 22 százalékkal nőtt . Több mint 1400 osztrák cég van jelen Magyarországon, 70 ezer munkahelyet tartanak fenn - emelte ki.

Az osztrák miniszter szerdán Budapesten járt, a közép-európai országokat tömörítő C5 csoport külügyminisztereinek találkozóján. Ottani álláspontját megismételve elmondta: egyértelművé kell tenni, hogy csökkenteni kell az energiafüggőséget Oroszországról, de ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni.

Azt is hangoztatta, hogy Oroszország Ukrajnán túl is destabilizáló tényező a nemzetközi politikában.

Schallenberg kifejtette azt is, hogy a közép-európai országok számára a Nyugat-Balkán európai integrációja különösen fontos, a C5 ezért közös levelet küld az Európai Bizottságnak, jelezve, hogy pozitív lépéseket vár az év végiéig. A legfontosabb geopolitikai eszköz az EU kezében a bővítés - fogalmazott az osztrák miniszter.

Egy kérdésre válaszolva Szijjártó Péter beszélt a paksi beruhásáról is. Elmondta, hogy párhuzamosan zajlik Paks-1 élettartamának kiterjesztése és Paks-2 felgyorsítása. Fontos engedélyekhez sikerült már hozzájutni, és az első betonelemek várhatóan legkésőbb jövő októberben a talajba kerülnek. 2030 a kereskedelmi működés megkezdésére még érvényes dátum. Összesen a két blokk 4400 megawattos teljesítményre lesz képes, ez jelentős lépést jelent a saját előállítású villamosenergia-ellátáshoz - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rák tünetei, amikre nem figyelünk oda

Az emberek nagy része jó néhány testi tünetnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és nem fordul időben orvoshoz, csak akkor, ha már valami komolyabb bajt tapasztal. A Házipatika szerint ezzel viszont csökkentik a saját gyógyulási esélyeiket. Ha az alábbi tünetek valamelyikét hosszabb ideje tapasztaljuk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, hogy meggyőződjünk róla, nincs nagy gond – írja a Prevention . Ha a testünk bármely részén csomó vagy duzzanat jelenik meg, és huzamosabb ideig nem tűnik el, forduljunk orvoshoz. Nátha-és influenzaszezonban senkinek sem tűnik fel egy kis torokkaparás, köhögés, de ha nagyon makacs, vagy minden ok nélkül egy más évszakban jelentkezik, nézessük meg magunkat, mert pajzsmirigy-, nyelőcső- vagy épp tüdőrák tünete is lehet. A székletünk mennyiségének, állagának, színének, vagy a székelés idejének megváltozása, hacsak nem valamilyen gyógyszer vagy étel okozza, és tartósan fennáll, vastagbélrák tünete is lehet. Ha vért találunk a vizeletünkben, vagy viz

Hamarosan 200 évig is élhet az ember

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően napjainkra eljutottunk odáig, hogy évtizedekkel tovább élhetünk egészségben, mint néhányszáz évvel ezelőtt. Életkorunk határainak kitolása folyamatosan a kutatók szeme előtt lebeg: folyamatosan kísérleteznek olyan gyógymódokkal és szerekkel, amelyek ezt célozzák. Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében pedig azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR . A brit kutató szerint egyes szenolitikus gyógyszerek ugyanis képesek lehetnek az emberi élettartam meghosszabbítására. Ez a terület olyan gyógyszerek létrehozásán dolgozik, amelyek kiiktatják a szöveteket romboló sejteket. A tudósok ezeket öregedő sejteknek nevezik, amelyek sajátossága, hogy életünk során leállnak az osztódással. Amikor ez megtörténik, olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamato

Kiderült, miért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot

Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban megfejthette, hogy egyes dohányzók miért ússzák meg a tüdőrákot – írja az IFLScience cikkére hivatkozva a 24.hu. Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki. A jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát. A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál. A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul

Ezért lehet káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

Sokszor a nyári hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? 1. Allergiát és asztmát okozhat A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás. 2. Romlik a levegő minősége Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva. 3. Rosszat tesz a légutakkal Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya száraz

Ezek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás valódi népbetegségnek számít a világon, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos azonban, hogy a hétköznapok során is sokat tehetünk a kezelése érdekében - például az étkezésünk révén, írta a Házipatika . A vérnyomáscsökkentés egyik leghasznosabb életmódbeli eszköze a DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezést takarja, amely szabad fordításban annyit tesz: diétás megközelítések a hipertónia megállítására. Ennek célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, illetve az étrendi paletta kiszélesítése teljes kiőrlésű gabonákkal, halakkal, baromfihúsokkal, diófélékkel, hüvelyesekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Érdemes persze hozzátenni, hogy bár az egészséges táplálkozás valóban nagy segítséget jelent amagas vérnyomáskezelésében, nem ez az egyetlen eszköz, amelyet javasolt bevetni a cél érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a kezelőorvos ál