Ugrás a fő tartalomra

Szijjártó: az Európát fenyegető tragikus következmények a béke mielőbbi megteremtésével előzhetők meg

A kormányzat az ország energiabiztonságának erősítése érdekében tárgyalásokat folytat, hogy a hosszútávú szerződésekben szereplő mennyiségeken felül 700 millió köbméternyi plusz földgázt szerezzen be - jelentette be Szijjártó Péter pénteken Budapesten az MTI szerint.

Az erről szóló tárgyalások keleti és nyugati irányban is folynak; ezek eredményéről reményei szerint a jövő hét második felében tud bővebb tájékoztatást nyújtani - közölte a külgazdasági és külügyminiszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet Gebran Bassillal, a libanoni keresztény Szabad Hazafias Mozgalom párt elnökével közösen tartott.

A miniszter elmondta, hogy békeidőben a globális energiapiac a kínálat és a kereslet mentén működik: lehet gázt venni a szabadpiacon és hosszútávú szerződések alapján is.

Felidézte, hogy tavaly és tavaly előtt a piaci szereplők megpróbálták őt lebeszélni a hosszútávú szerződésről, mert úgy ítélték meg, hogy anélkül is biztosítható a gázellátás. Ám mindig kitartott amellett, hogy az ország energiabiztonsága stratégiai, nemzetbiztonsági kérdés, ezért a Gazprommal és a Shellel is kötöttek hosszútávú gázvásárlási szerződést - mondta.

"Ha ezt nem kötöttük volna meg, akkor most az ország hatalmas nagy bajban lenne, mert háborús időszakban az európai földgázpiac spotpiaci része kiszáradt" -fogalmazott, hozzátéve, hogy a hosszútávú szerződéseknek köszönhetően az ország energiaellátása biztos lábakon áll.

Kifejtette, ugyanakkor a háború miatt fel kell készülni a nyugat-európai ellátási zavarokra és korlátozásokra, vagyis "a lehető legnagyobb mennyiségű földgázt kell betárolnunk". Ezért döntöttek úgy, hogy a hosszútávú szerződéseken rögzített mennyiségen felül vesz földgázt az ország.

Hangsúlyozta: azt tapasztalták, hogy a Gazprom eddig megbízhatóan szállított és látszik, hogy a déli útvonal a legkiszámíthatóbb.

Emlékeztetett arra: amikor a Török Áramlathoz kapcsolódó magyar infrastruktúrát megépítették, mindenki ennek ellenkezőjére próbálta rászorítani Magyarországot.

Ám, ha ez nem épült volna meg, óriási bajban lennénk - közölte. Elmondta, pénteken a Magyarországra érkezett 32,6 millió köbméter fölgáz fele, 16,3 millió köbméter a déli útvonalon jött be. Vagyis az orosz gáz legnagyobb része délről érkezik, miközben nyugati irányból csak az egyharmadát tudjuk megkapni a szerződött mennyiségnek - ismertette. Ezért a plusz gáz szállításáról szóló tárgyalások során arról is egyeztetnek, hogy a nyugatra nominált mennyiségeket inkább délről kaphassa meg az ország - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború miatt globális kihívásokkal néz szembe a világ. A háború és az arra válaszként adott szankciók pedig tartós inflációs környezetet hoztak létre Európában és háborús infláció közepette kell működnie az európai gazdaságoknak.

A háborúnak vannak hatásai a kontinensen kívül is, amelyek nyomán egyre valószínűbbé válik egy minden eddiginél súlyosabb migrációs válság kialakulása. Ugyanis az alapvető élelmiszerek és a gabona exportjának csökkenése súlyos ellátási zavarokat fog okozni a világ egyébként is instabil területein - fejtette ki.

A miniszter szerint az Európát fenyegető tragikus következmények a béke mielőbbi megteremtésével előzhetők meg. Ezért itt lenne az ideje, hogy a nemzetközi életben azok, akiknek hatalmuk és szavuk van, minden hatalmukat a béke érdekében vessék latba.

Felidézte, hogy Libanonban másfél millió szíriai menekült él, miközben Libanon a búzaellátásának 80 százalékát, étolaj ellátásának 90 százalékát ukrán és orosz forrásból fedezte. Ezért az ország egy lőporos hordó, ahonnan hatalmas migrációs hullám indulhat meg Európa felé, ha nem sikerül békét teremteni.

Elmondta: az energiabiztonság megteremtése mellett fizikai biztonságunk kulcsa, hogy távol tartjuk azokat a felfegyverzett migráns bandákat, akik a déli határainkat ostrom alá vették.

Ebben a helyzetben a nemzetközi politikának is arra kellene koncentrálnia, hogy a migrációs hullámokat megakadályozza és segítséget nyújtson az olyan országoknak, amelyek sok menekültet látnak el - közölte.

Hozzátette, Magyarország ezt teszi, hiszen a libanoni keresztény közösség számára az elmúlt időszakban több millió dollárt juttattak a többi között templomok építésére, és évente 50 ösztöndíjat biztosítanak libanoni hallgatóknak a magyar egyetemeken.

Gebran Bassil az eseményen kiemelte, hogy Magyarország és a magyar kormány az országát sújtó nehéz körülmények közepette mindig Libanon mellett állt. Ezt annál is inkább értékelik, mert a nemzetközi politikából a hitelesség és a lojalitás hiányzik a leginkább.

A Hungary Helps program ékes bizonyítéka a segítségnyújtásnak és pártja erősíteni kívánják a kapcsolatot a Fidesszel - tette hozzá.

Egyetértett a magyar külügyminiszterrel abban, hogy a háború kiváltotta migrációs válság, élelmiszerválság és infláció megoldásának kulcsa a diplomáciai párbeszéd. Ilyen párbeszéddel kívánja megoldani Libanon a tengeri határokról, illetve az ott található gázmező kitermeléséről szóló vitáját Izraellel és a környező államokkal annak érdekében, hogy a saját gázukat ki tudják termelni.

Arról is szólt, hogy Libanon drágán fizeti meg a szíriai migráció árát. Úgy vélekedett, hogy a fokozatos visszatérés most már lehetséges Szíriába, amit ösztönözni kell.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rák tünetei, amikre nem figyelünk oda

Az emberek nagy része jó néhány testi tünetnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és nem fordul időben orvoshoz, csak akkor, ha már valami komolyabb bajt tapasztal. A Házipatika szerint ezzel viszont csökkentik a saját gyógyulási esélyeiket. Ha az alábbi tünetek valamelyikét hosszabb ideje tapasztaljuk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, hogy meggyőződjünk róla, nincs nagy gond – írja a Prevention . Ha a testünk bármely részén csomó vagy duzzanat jelenik meg, és huzamosabb ideig nem tűnik el, forduljunk orvoshoz. Nátha-és influenzaszezonban senkinek sem tűnik fel egy kis torokkaparás, köhögés, de ha nagyon makacs, vagy minden ok nélkül egy más évszakban jelentkezik, nézessük meg magunkat, mert pajzsmirigy-, nyelőcső- vagy épp tüdőrák tünete is lehet. A székletünk mennyiségének, állagának, színének, vagy a székelés idejének megváltozása, hacsak nem valamilyen gyógyszer vagy étel okozza, és tartósan fennáll, vastagbélrák tünete is lehet. Ha vért találunk a vizeletünkben, vagy viz

Hamarosan 200 évig is élhet az ember

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően napjainkra eljutottunk odáig, hogy évtizedekkel tovább élhetünk egészségben, mint néhányszáz évvel ezelőtt. Életkorunk határainak kitolása folyamatosan a kutatók szeme előtt lebeg: folyamatosan kísérleteznek olyan gyógymódokkal és szerekkel, amelyek ezt célozzák. Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében pedig azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR . A brit kutató szerint egyes szenolitikus gyógyszerek ugyanis képesek lehetnek az emberi élettartam meghosszabbítására. Ez a terület olyan gyógyszerek létrehozásán dolgozik, amelyek kiiktatják a szöveteket romboló sejteket. A tudósok ezeket öregedő sejteknek nevezik, amelyek sajátossága, hogy életünk során leállnak az osztódással. Amikor ez megtörténik, olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamato

Kiderült, miért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot

Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban megfejthette, hogy egyes dohányzók miért ússzák meg a tüdőrákot – írja az IFLScience cikkére hivatkozva a 24.hu. Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki. A jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát. A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál. A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul

Ezért lehet káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

Sokszor a nyári hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? 1. Allergiát és asztmát okozhat A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás. 2. Romlik a levegő minősége Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva. 3. Rosszat tesz a légutakkal Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya száraz

Ezek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás valódi népbetegségnek számít a világon, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos azonban, hogy a hétköznapok során is sokat tehetünk a kezelése érdekében - például az étkezésünk révén, írta a Házipatika . A vérnyomáscsökkentés egyik leghasznosabb életmódbeli eszköze a DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezést takarja, amely szabad fordításban annyit tesz: diétás megközelítések a hipertónia megállítására. Ennek célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, illetve az étrendi paletta kiszélesítése teljes kiőrlésű gabonákkal, halakkal, baromfihúsokkal, diófélékkel, hüvelyesekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Érdemes persze hozzátenni, hogy bár az egészséges táplálkozás valóban nagy segítséget jelent amagas vérnyomáskezelésében, nem ez az egyetlen eszköz, amelyet javasolt bevetni a cél érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a kezelőorvos ál