Ugrás a fő tartalomra

Szijjártó: az előnyök bürokratikus módon történő elvétele a kommunizmusra emlékeztetne

Az alacsony adók jelentette versenyelőny bürokratikus módon történő elvétele a kommunizmusra emlékeztetne, a globális társaságiadó-minimum bevezetése ilyen szempontból is tisztességtelen lenne - hangoztatta a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

A tárcavezető az Amerikaiak az adóreformért (ATR) nevű, konzervatív érdekképviseleti szervezet üzleti találkozóján kiemelte, hogy a magyar gazdaság versenyképességének alapját az alacsony adók jelentik, a kormány szerint ráadásul az adószabályok megalkotásának nemzeti jogkörben kell maradnia, ugyanis a különböző rendszerek közötti verseny is előnyökkel jár.

Előadásában aláhúzta, hogy az alacsony adókulcsok bevezetése "nem csak úgy magától jön, ahhoz fegyelmezett költségvetési és fiskális politikára, politikai bátorságra, stabilitásra van szükség".

Mint mondta, a globális minimumadóval járó központosítás épp ezért rendkívül tisztességtelen lenne. "Akiknek nem volt meg a kellő bátorságuk ahhoz, hogy fegyelmezett költségvetési és fiskális politikát folytassanak, azok most elvennék azon országok versenyelőnyét, amelyek meghozták a szükséges áldozatokat" - fogalmazott.

"Az előnyök bürokratikus módon történő elvétele a kommunizmusra emlékeztetne" - tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Európa "lábon lőné magát" a globális minimumadó bevezetésével a jelenlegi magas inflációs környezetben, amikor éppen adócsökkentésekre lenne szükség a gazdaság támogatása érdekében.

Leszögezte, hogy a javaslat veszélyes Magyarországra, munkahelyek százezreit sodorná veszélybe és visszarepítené hazánkat 2010-be, ezért kellett végül a vétó mellett dönteni.

Majd hangsúlyozta: "amíg mi vagyunk kormányon Magyarországon, addig nem fogjuk támogatni a munkát vagy a termelést terhelő adók semmifajta emelését".

A miniszter arra is kitért, hogy Európa számos súlyos kihívással nézett szembe az elmúlt tizenöt évben, pénzügyi, migrációs, egészségügyi válsággal, majd most az ukrajnai háborúval. Ezekben a krízisekben pedig az volt a közös, hogy Magyarország mindegyikből megerősödve került ki, aminek egyik legfőbb oka a munkaalapú társadalom kiépítése, az adórendszer átalakítása, a beruházásbarát környezet létrehozása volt - sorolta.

Kiemelte, hogy a személyi jövedelemadó felső kulcsa korábban 32 százalékos volt, de ezt 16 százalékon egységesítették, majd további egy százalékponttal csökkentették. Ehhez jön hozzá a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék, így az emberek zsebében maradhat a bruttó bérük kétharmada. Emellett a társasági adót is egykulcsossá tették 9 százalékon, ami Európa legalacsonyabb mértékét jelenti.

Ezen unortodox politika sikerességét ráadásul nem pusztán politikai nyilatkozatok, hanem az adatok is alátámasztják, ugyanis tavaly megdőlt a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottság és a beruházások rekordja is - hangsúlyozta.

Ennek további illusztrálására pedig végül közölte, hogy a gazdasági növekedés 2010-ben 1,1 százalékos, míg tavaly 7,1 százalékos volt, a munkanélküliségi ráta ez idő alatt 12 százalékról 3,4 százalékra mérséklődött, így a foglalkoztatottak száma 3,7 millióról 4,7 millióra emelkedett, miközben a bruttó átlagbér több mint a duplájára nőtt.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rák tünetei, amikre nem figyelünk oda

Az emberek nagy része jó néhány testi tünetnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és nem fordul időben orvoshoz, csak akkor, ha már valami komolyabb bajt tapasztal. A Házipatika szerint ezzel viszont csökkentik a saját gyógyulási esélyeiket. Ha az alábbi tünetek valamelyikét hosszabb ideje tapasztaljuk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, hogy meggyőződjünk róla, nincs nagy gond – írja a Prevention . Ha a testünk bármely részén csomó vagy duzzanat jelenik meg, és huzamosabb ideig nem tűnik el, forduljunk orvoshoz. Nátha-és influenzaszezonban senkinek sem tűnik fel egy kis torokkaparás, köhögés, de ha nagyon makacs, vagy minden ok nélkül egy más évszakban jelentkezik, nézessük meg magunkat, mert pajzsmirigy-, nyelőcső- vagy épp tüdőrák tünete is lehet. A székletünk mennyiségének, állagának, színének, vagy a székelés idejének megváltozása, hacsak nem valamilyen gyógyszer vagy étel okozza, és tartósan fennáll, vastagbélrák tünete is lehet. Ha vért találunk a vizeletünkben, vagy viz

Hamarosan 200 évig is élhet az ember

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően napjainkra eljutottunk odáig, hogy évtizedekkel tovább élhetünk egészségben, mint néhányszáz évvel ezelőtt. Életkorunk határainak kitolása folyamatosan a kutatók szeme előtt lebeg: folyamatosan kísérleteznek olyan gyógymódokkal és szerekkel, amelyek ezt célozzák. Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében pedig azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR . A brit kutató szerint egyes szenolitikus gyógyszerek ugyanis képesek lehetnek az emberi élettartam meghosszabbítására. Ez a terület olyan gyógyszerek létrehozásán dolgozik, amelyek kiiktatják a szöveteket romboló sejteket. A tudósok ezeket öregedő sejteknek nevezik, amelyek sajátossága, hogy életünk során leállnak az osztódással. Amikor ez megtörténik, olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamato

Kiderült, miért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot

Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban megfejthette, hogy egyes dohányzók miért ússzák meg a tüdőrákot – írja az IFLScience cikkére hivatkozva a 24.hu. Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki. A jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát. A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál. A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul

Ezért lehet káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

Sokszor a nyári hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? 1. Allergiát és asztmát okozhat A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás. 2. Romlik a levegő minősége Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva. 3. Rosszat tesz a légutakkal Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya száraz

Ezek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás valódi népbetegségnek számít a világon, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos azonban, hogy a hétköznapok során is sokat tehetünk a kezelése érdekében - például az étkezésünk révén, írta a Házipatika . A vérnyomáscsökkentés egyik leghasznosabb életmódbeli eszköze a DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezést takarja, amely szabad fordításban annyit tesz: diétás megközelítések a hipertónia megállítására. Ennek célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, illetve az étrendi paletta kiszélesítése teljes kiőrlésű gabonákkal, halakkal, baromfihúsokkal, diófélékkel, hüvelyesekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Érdemes persze hozzátenni, hogy bár az egészséges táplálkozás valóban nagy segítséget jelent amagas vérnyomáskezelésében, nem ez az egyetlen eszköz, amelyet javasolt bevetni a cél érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a kezelőorvos ál