Ugrás a fő tartalomra

Mit tehetünk, ha leégtünk a napon? - A gyógyszerész tanácsai segíthetnek!

A nyár csak napozással lehet teljes. Ha azonban túl sokat tartózkodunk a napon, az számos kellemetlenséggel járhat, mint például a napégés - írta a Házipatika.

A napégés tünetei

A legjellegzetesebb tünet a bőr vörössége, melyet gyakran fájdalom is kísér. Súlyosabb esetben a bőr felhólyagosodik, és vizenyőképződés miatt megduzzad. Idővel a hólyagokban folyadék is megjelenhet, melyek viszketnek és fel is szakadhatnak. A bőr felülete a gyógyulási folyamat miatt arra a területre áramló nagy mennyiségű vér miatt forró. A sérült bőr később lehámlik. A test nagy részén elszenvedett napégés esetén általános rosszullét, fejfájás, hányinger, kiszáradás és láz is jelentkezik. Ha szemirritációt, szemfájdalmat tapasztalunk, érdemes felkeresni egy szemész orvost.

Tudni kell, hogy bár a világosabb bőrűek hamarabb leégnek, mint a sötét bőrűek, de a bőr vörössége nem feltétlenül van egyensúlyban az elszenvedett égés súlyosságával, fontos ezért a megfelelő kezelés. Ezért még ha barnák vagyunk is, mindig használjunk napozókrémeket.

Enyhébb napégés kezelése otthon

Ha nem égett le a bőr, napozás után akkor is szüksége van egy kis ápolásra. Ezért mindig használjunk napozás utáni krémeket, melyek összetétele változó. Általában vitaminokat tartalmaznak, mint az E- vagy C-vitamin, melyek antioxidáns tulajdonságúak. Pantenolt illetve allantoint is tartalmazhatnak, ezek elősegítik a bőr regenerálódását, gyógyítják azt, és csökkentik a gyulladást.

Mint minden más égés esetén, a hideg borogatás vagy a hideg víz csillapítja leghatékonyabban a tüneteket. Fürödjünk le napozás után enyhén langyos vagy hideg vízzel, ilyenkor kerüljük a meleg vizes fürdőt. A vizes bázisú krémek, oldatok is jótékony hatásúak, viszont tilos zsíros krémekkel kenni a megviselt bőrt! Nagy mennyiségű folyadék fogyasztása ajánlott napozás után, legjobb az ásványvíz, kerülni kell viszont az alkoholtartalmú italokat, koktélokat, mert azok elvonják a folyadékot. Bőrünk meghálálja, ha lenge, szellős ruhákat viselünk, mely nem irritálja a gyulladt részeket, a helyi kezelés pedig azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. Használhatunk gyulladásgátló, bőrnyugtató hatású vizes alapú gyógynövényes krémeket is, legmegfelelőbbek az aloe vera, kamilla, levendula vagy körömvirág tartalmúak.

Milyen gyógyszerekhez nyúlhatunk?

Bár a napégés legjobb gyógyítója az idő, súlyosabb esetekben besegíthetünk neki gyógyszerek alkalmazásával is. A leégett bőr kezelésére nincsenek speciális készítmények, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Ráadásul ez a kezelés nem akadályozza meg a bőr hosszú távú károsodását, csak csökkenti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget.

A nem szteroid gyulladásgátlók mérséklik a fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot külsőleg alkalmazva. Súlyosabb, vagy kiterjedt fájdalom, valamint fejfájás és láz esetén be is vehetünk egy-egy fájdalom- és lázcsillapítót tartalmazó készítményt. A leggyakoribb hatóanyagok az aszpirin vagy az ibuprofen, ezek azonban károsíthatják a gyomornyálkahártyát, ezért gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedőknek nem ajánlott. Nekik a paracetamol az alternatíva, ami viszont a májra van káros hatással, így a májproblémákkal küldők nem szedhetik.

Szteroid gyulladáscsökkentőt tartalmazó kenőcsökkel is ápolhatjuk az égett bőrt súlyosabb esetben, ami erősebb hatású a nem szteroidoknál, és jobban segíti a bőr gyógyulását. Hátránya viszont, hogy gyengíti helyileg az immunvédekezést, így növeli a felszakadó hólyagok elfertőződésének kockázatát. Épp ezért használata csak orvosi felügyelet mellett javasolt.

A viszkető területet antihisztamin tartalmú géllel szokás kenni, mely csökkenti a kellemetlenséget. A bekent bőrfelületet viszont szigorúan tilos napsugárzásnak kitenni, valamint erősen begyulladt, felfakadt hólyagokkal teli felületen sem alkalmazhatók ezek a készítmények.

A felhólyagosodott bőrt óvatosan kell kezelni, és jobb egy orvosnak is megmutatni. Nem szabad a hólyagokat vakarni, kiszúrni, mert elfertőződhetnek. Ha maguktól felszakadnak, és lehámlott a bőr, fertőtleníteni kell a területet időnként, és laza kötést tenni rá, hogy védjük a kórokozóktól.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Nagyon súlyos esetekben, mikor a napégés nagy felületet érint, hólyagok kialakulásakor, valamint rossz közérzet, fejfájás, láz, hányinger vagy hányás esetén ajánlott orvoshoz fordulni. Ha csecsemőről vagy 18 hónaposnál fiatalabb gyermekről van szó, nem szabad habozni, ugyanis ők hamarabb kiszáradnak, és a bőrük is sokkal érzékenyebb. A szem szaruhártyáját is károsítja a nap, így szemfájdalom esetén is érdemes orvoshoz menni.

Bár a napbarnított bőr nagyon divatos, azon túl, hogy öregíti a bőrt, a fiatalkori napégések elősegítik a későbbi bőrrákok kialakulását. Épp ezért jobb a napégést megelőzni, mint kezelni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rák tünetei, amikre nem figyelünk oda

Az emberek nagy része jó néhány testi tünetnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és nem fordul időben orvoshoz, csak akkor, ha már valami komolyabb bajt tapasztal. A Házipatika szerint ezzel viszont csökkentik a saját gyógyulási esélyeiket. Ha az alábbi tünetek valamelyikét hosszabb ideje tapasztaljuk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, hogy meggyőződjünk róla, nincs nagy gond – írja a Prevention . Ha a testünk bármely részén csomó vagy duzzanat jelenik meg, és huzamosabb ideig nem tűnik el, forduljunk orvoshoz. Nátha-és influenzaszezonban senkinek sem tűnik fel egy kis torokkaparás, köhögés, de ha nagyon makacs, vagy minden ok nélkül egy más évszakban jelentkezik, nézessük meg magunkat, mert pajzsmirigy-, nyelőcső- vagy épp tüdőrák tünete is lehet. A székletünk mennyiségének, állagának, színének, vagy a székelés idejének megváltozása, hacsak nem valamilyen gyógyszer vagy étel okozza, és tartósan fennáll, vastagbélrák tünete is lehet. Ha vért találunk a vizeletünkben, vagy viz

Hamarosan 200 évig is élhet az ember

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően napjainkra eljutottunk odáig, hogy évtizedekkel tovább élhetünk egészségben, mint néhányszáz évvel ezelőtt. Életkorunk határainak kitolása folyamatosan a kutatók szeme előtt lebeg: folyamatosan kísérleteznek olyan gyógymódokkal és szerekkel, amelyek ezt célozzák. Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében pedig azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR . A brit kutató szerint egyes szenolitikus gyógyszerek ugyanis képesek lehetnek az emberi élettartam meghosszabbítására. Ez a terület olyan gyógyszerek létrehozásán dolgozik, amelyek kiiktatják a szöveteket romboló sejteket. A tudósok ezeket öregedő sejteknek nevezik, amelyek sajátossága, hogy életünk során leállnak az osztódással. Amikor ez megtörténik, olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamato

Kiderült, miért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot

Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban megfejthette, hogy egyes dohányzók miért ússzák meg a tüdőrákot – írja az IFLScience cikkére hivatkozva a 24.hu. Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki. A jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát. A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál. A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul

Ezért lehet káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

Sokszor a nyári hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? 1. Allergiát és asztmát okozhat A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás. 2. Romlik a levegő minősége Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva. 3. Rosszat tesz a légutakkal Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya száraz

Ezek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás valódi népbetegségnek számít a világon, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos azonban, hogy a hétköznapok során is sokat tehetünk a kezelése érdekében - például az étkezésünk révén, írta a Házipatika . A vérnyomáscsökkentés egyik leghasznosabb életmódbeli eszköze a DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezést takarja, amely szabad fordításban annyit tesz: diétás megközelítések a hipertónia megállítására. Ennek célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, illetve az étrendi paletta kiszélesítése teljes kiőrlésű gabonákkal, halakkal, baromfihúsokkal, diófélékkel, hüvelyesekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Érdemes persze hozzátenni, hogy bár az egészséges táplálkozás valóban nagy segítséget jelent amagas vérnyomáskezelésében, nem ez az egyetlen eszköz, amelyet javasolt bevetni a cél érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a kezelőorvos ál