Ugrás a fő tartalomra

Észak-Koreában az utcán esnek össze az éhező gyerekek

Sorra ájulnak el a gyerekek az éhségtől az észak-koreai Raszon tartományi jogú városában is, holott eddig úgy tűnt, hogy az ország nagy részében uralkodó rémisztő állapotokkal ellentétben itt a körülményekhez képest jól működik a gazdaság. A kiszivárgott információk azonban másra utalnak. Ezek alapján a helyi állami tisztviselők egyre dühösebbek  és frusztráltabbak. Úgy tűnik, attól félnek, hogy a nagyon nehéz gazdasági körülmények között lehetetlen megoldani az élelmiszerhiány problémáját - írja a DailyNK cikkére hivatkozva az Origo.

Az ájulásokról szóló jelentések nyomán az Észak-Hamgjong tartományhoz tartozó Raszon város pártbizottsága úgy döntött, hogy növeli a gyerekeknek szánt fejadagot, és naponta két darab kenyeret biztosít számukra.

Bennfentes információk szerint a döntésben jelentős szerepet játszottak az igazgatás alacsonyabb szintjein dolgozó tisztviselők jelentései arról, hogy egyre több a súlyosan alultáplált gyermek. 

A városban már régóta élénk kereskedelmi tevékenység folyt, köszönhetően annak, hogy kínai közelsége miatt különleges gazdasági térségként működik. A most hozott döntés azonban ékes bizonyítéka annak, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár alatt, amely már több mint két éve tart, ebben a régióban is jelentősen romlottak a gazdasági körülmények.

A helyi pártbizottság konkrét utasításokat adott arra vonatkozóna, hogy a váris élelmiszer-feldolgozó üzemeinek, köztük a Sonbong kenyérgyárnak, mit és mennyit kell termelnie.

A helyi népi bizottságok pedig magukra vállalták, hogy gondoskodnak az alapvető élelmiszerek beszerzéséről, beleértve a búzalisztet, a kukoricát, a cukrot és az olajat.

Az itteni pártbizottság azt is eldöntötte, hogy a kereskedelem újraindulásáig nem várják tétlenül a központi vezetés segítségét, helyette inkább önellátókká válnak. Arra számítanak, hogy a helyi földtulajdonosok megosztják terményeiket a lakosokkal, és búzaliszt hiányában alternatív kenyéralapanyagokat kutatnak fel.

Amint gazdasági helyzet javul, a növelt kenyérfejadagot kiterjesztik az általános iskolásokra is. Emellett arra is felszólították a helyi tisztviselőket, hogy a kenyérkérdés mellett más javaslatokkal is álljanak elő az emberek életminőségének javítása érdekében - különben szigorú büntetésre számíthatnak. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyerekek mellett az idősebb korosztályba tartozók közül is egyre többen éheznek.

Fotó: Alultáplált gyermek édesanyjával / FORRÁS: AFP/GERALD BOURKE

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A rák tünetei, amikre nem figyelünk oda

Az emberek nagy része jó néhány testi tünetnek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, és nem fordul időben orvoshoz, csak akkor, ha már valami komolyabb bajt tapasztal. A Házipatika szerint ezzel viszont csökkentik a saját gyógyulási esélyeiket. Ha az alábbi tünetek valamelyikét hosszabb ideje tapasztaljuk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, hogy meggyőződjünk róla, nincs nagy gond – írja a Prevention . Ha a testünk bármely részén csomó vagy duzzanat jelenik meg, és huzamosabb ideig nem tűnik el, forduljunk orvoshoz. Nátha-és influenzaszezonban senkinek sem tűnik fel egy kis torokkaparás, köhögés, de ha nagyon makacs, vagy minden ok nélkül egy más évszakban jelentkezik, nézessük meg magunkat, mert pajzsmirigy-, nyelőcső- vagy épp tüdőrák tünete is lehet. A székletünk mennyiségének, állagának, színének, vagy a székelés idejének megváltozása, hacsak nem valamilyen gyógyszer vagy étel okozza, és tartósan fennáll, vastagbélrák tünete is lehet. Ha vért találunk a vizeletünkben, vagy viz

Hamarosan 200 évig is élhet az ember

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően napjainkra eljutottunk odáig, hogy évtizedekkel tovább élhetünk egészségben, mint néhányszáz évvel ezelőtt. Életkorunk határainak kitolása folyamatosan a kutatók szeme előtt lebeg: folyamatosan kísérleteznek olyan gyógymódokkal és szerekkel, amelyek ezt célozzák. Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében pedig azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR . A brit kutató szerint egyes szenolitikus gyógyszerek ugyanis képesek lehetnek az emberi élettartam meghosszabbítására. Ez a terület olyan gyógyszerek létrehozásán dolgozik, amelyek kiiktatják a szöveteket romboló sejteket. A tudósok ezeket öregedő sejteknek nevezik, amelyek sajátossága, hogy életünk során leállnak az osztódással. Amikor ez megtörténik, olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamato

Kiderült, miért úszhatja meg néhány erős dohányos a tüdőrákot

Szakértők egy csoportja egy új tanulmányban megfejthette, hogy egyes dohányzók miért ússzák meg a tüdőrákot – írja az IFLScience cikkére hivatkozva a 24.hu. Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki. A jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát. A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál. A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul

Ezért lehet káros és veszélyes is lehet, ha ventilátor mellett alszunk

Sokszor a nyári hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? 1. Allergiát és asztmát okozhat A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás. 2. Romlik a levegő minősége Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva. 3. Rosszat tesz a légutakkal Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya száraz

Ezek a legjobb vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás valódi népbetegségnek számít a világon, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. Fontos azonban, hogy a hétköznapok során is sokat tehetünk a kezelése érdekében - például az étkezésünk révén, írta a Házipatika . A vérnyomáscsökkentés egyik leghasznosabb életmódbeli eszköze a DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezést takarja, amely szabad fordításban annyit tesz: diétás megközelítések a hipertónia megállítására. Ennek célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, illetve az étrendi paletta kiszélesítése teljes kiőrlésű gabonákkal, halakkal, baromfihúsokkal, diófélékkel, hüvelyesekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel. Érdemes persze hozzátenni, hogy bár az egészséges táplálkozás valóban nagy segítséget jelent amagas vérnyomáskezelésében, nem ez az egyetlen eszköz, amelyet javasolt bevetni a cél érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a kezelőorvos ál