Ugrás a fő tartalomra

Orbán Viktor 30 éve látja a választásokat, de ilyen csalást még nem látott

Ennél nagyobb tétje még nem volt választásnak Magyarországon az utóbbi 30 évben - hangsúlyozta pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő közölte: ami most fontos az ország szempontjából, az az ország jövője, "az pedig a háború és béke kérdésén múlik, meg kell akadályoznunk, hogy belesodródjunk ebbe a háborúba". Ez nem a mi háborúnk, és ha azt akarjuk, hogy az ország épüljön, akkor békére van szükségünk - jelentette ki az ukrajnai háború kapcsán.

Orbán Viktor azt kívánta minden hallgatóknak, hogy "érezze át a helyzet komolyságát, lássa a háború borzalmait, szörnyűségeit, Magyarországot fenyegető következményeit", és álljunk ki a hazánkért, védjük meg Magyarországot, és szavazzunk a békére.

Kifejtette: "megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája", és ő azt reméli, hogy úgy tud kikerülni ebből a szorult helyzetből, hogyha másokat is belevon a háborúba. "Ő végül is az ukrán érdekeket nézi és a saját hazáján próbál segíteni, nincs is vele vitám" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a vita a magyar baloldallal van, amelyik "szót akar fogadni az ukrán elnöknek".

Kijelentette: ez a háború nem a mi háborúnk, itt mi nem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk, "a gazdaság működése vagy nem működése itt a kérdés". Elítéljük az orosz támadást, de nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy közben tönkre tesszük saját magunkat - tette hozzá.

A kormányfő arról beszélt, hogy vannak országok, amelyeknek úgy alakult a történelme, hogy nem rendelkeznek olyan befogadó és szállító kapacitásokkal, amelyek lehetővé tennék, hogy ne Oroszországból hozzanak olajat meg gázt. "Nem arról van szó, hogy majd fölvesszük a pulóvert este és egy kicsit lejjebb csavarjuk a fűtést" vagy néhány forinttal többet fizetünk a gázért, hanem arról, hogy ha Oroszországból nem jön energiaforrás, akkor nincs energia Magyarországon - mutatott rá.

Közölte: a gazdaság működése vagy nem működése a kérdés, a magyar gazdaság nem működhet ilyen energiaforrások nélkül. "Nekünk nem éri meg", hogy ha van olcsó orosz energia, "akkor ezt kapcsoljuk le, és akkor legyen helyette drága amerikai" - fogalmazott, képtelen javaslatnak nevezve ezt.

Azt mondta, Magyarország ki fog tartani az álláspontja mellett, a probléma a baloldallal van, amely "megkötötte a maga megállapodását" már a háttérben. Ha a baloldal nyerne a választáson, megindulnának a fegyverszállítmányok Ukrajnába és elzárnák az Oroszországból érkező olajat és gázt, amivel tönkre tennék Magyarországot - mondta. Hozzátette: "ez kockázatos, ez veszélyes, a baloldal a tűzzel játszik".

Kitért arra: egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk, és a baj gyökerei mélyebbre nyúlnak, mint az orosz-ukrán háború. Van egy általános versenyképességi problémája az európai gazdaságnak, ráadásul egy technológiai átállással próbálkozik, már a háborútól függetlenül is ki akarta kapcsolni a gazdasági rendszeréből a fosszilis energiaforrásokat - emlékeztetett.

Azt mondta, "az energiaárak nem maguktól mennek fölfelé", az egy brüsszeli bürokraták által meghozott döntés következménye, és ehhez jött még a háború. A következő kormánynak fontos kihívást jelent, hogy az európai magas energiaárakból származó gazdasági válság hatását Magyarország irányába tompítsa - magyarázta.

Megjegyezte: válságban a baloldal megszorításokra gondol, a nemzeti ugyanakkor a gazdasági növekedést, az adócsökkentést előtérbe helyező gyógyszert alkalmaz ilyenkor.

Orbán Viktor kijelentette, a gyermekvédelmi népszavazáson a gyermekeink jövőjéről kell dönteni.

Úgy fogalmazott: a háború "ráborult" a kampányra, a választás legfőbb tétjévé a béke és a háború kérdése vált. Az emberek békét akarnak, a nemzeti oldal a béke garanciája, a baloldal azonban kockázatot jelent a békénkre és a biztonságunkra - mondta.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország még meg tudja védeni gyermekeit, gátat tud vetni a "genderőrületnek", ha egy népszavazással világossá tesszük azt az egyszerű állítást, hogy "az apa férfi, az anya nő, és a gyermekeinket pedig hagyják békén". Így meg tudjuk védeni gyermekeinket és a szülők jogát is a gyermekek szexuális felvilágosítására - közölte Orbán Viktor, aki ezt sokkal fontosabb ügynek nevezte, mint aminek most, a háború árnyékában látszik.

Arról is beszélt, hogy 30 éve látja a választásokat, de ilyen csalást még nem látott. "A stiklik elő szoktak fordulni", de az más, amikor emberek százezreinek szerzik meg törvénytelen módon az adatait, majd utána politikai üzeneteket küldenek anélkül, hogy az emberek ehhez hozzájárultak volna. Ez nemcsak egy választási csalás, hanem a szabadság kérdését is felveti - közölte.

Azt mondta, "lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választás után"; "ez egy orbitális választási csalás, egy nagyon súlyos jogsértés, amit az utolsó szögig ki kell vizsgálni".

Ki rendelkezik a rólam szóló információkkal, ki gyűjtötte össze, hogy szedte össze, ki adta oda, ki adott erre engedélyt, hová vitték, kivitték külföldre, onnan küldték vissza? - sorolta a felvetődő kérdéseket.

A miniszterelnök szerint teljesen szokatlan jelenség az, amelyet a baloldal miniszterelnök-jelöltje is beismert, hogy egy olyan választási szövetséget hoztak létre, amelyben "megőrizte az önállóságát a fasiszta irányzat is, meg a kommunista irányzat is", vagyis "teljesen természetellenes szövetséget hoztak létre", feladtak minden erkölcsileg és politikailag fontos mércét és önazonosságot. Olyan összefogás jött létre, amelynek egyetlen célja volt mindig is: hogy hatalomra tudjanak kerülni - mutatott rá.

Úgy látja, ha a baloldal most nem nyer, tehát még a siker sem igazolja utólag ezt az összefogást, akkor nagyon komoly kérdések kerülnek elő - írta az MTI.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció