Ugrás a fő tartalomra

Mégsem hallucináció a halálközeli élmény

Elkészült az első, lektorált tanulmány a halálközeli élmények tudományos értelmezéséről. Az Annals of the New York Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent írás célja, hogy „betekintést nyújtson a folyamat lehetséges mechanizmusaiba, etikai vonatkozásaiba és vizsgálati módszertani szempontjaiba”, valamint „azonosítsa a problémákat és ellentmondásokat” a kutatási területen – írja az IFL Science.

A modern orvostudomány alapjaiban változtatta meg a halálról való gondolkodásunkat: a technológia ilyen szintű fejlődése előtt halottnak nyilvánították, akinek nem volt pulzusa, vagy nem lélegzett, ma azonban sokkal összetettebb a folyamat.

A tudomány fejlődése a 20. és 21. században a halál megértésének jelentős fejlődéséhez vezetett - írja a 24.hu.

Ugyanakkor azok az emberek, akik meghaltak, mégis túlélték, megmagyarázhatatlan, világos, eddig hallucinációknak nevezett epizódokra emlékeztek, amelyek fokozott tudatossággal jártak. Ezeket a népszerű – tudományosan mégis rosszul definiált – „halálközeli élmények” kifejezést használva jelentették még a kutatók is – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A tanulmány az eddig felhalmozott tudományos bizonyítékokat vizsgálja, és az első, lektorált konszenzusos kijelentés a halállal kapcsolatos visszaidézett tapasztalatok tudományos tanulmányozására vonatkozóan. A tanulmány kutatói számos orvosi tudományágat képviselnek, beleértve az idegtudományokat, a pszichiátriát, a pszichológiát, a társadalomtudományokat és a humán tudományokat, és a világ számos legelismertebb akadémiai intézményénél dolgoznak.

A kutatók főbb eredményei a következők voltak:

  • Az újraélesztés és a kritikus ellátás terén elért fejlődésnek köszönhetően az elmúlt évtizedekben egyre több ember élt meg halálközeli állapotot. Ezek az emberek egy része – a becslések szerint több százmillió ember világszerte – következetesen leírta halálközeli élményeit, amelyek egyedi és általános mentális emlékeket is foglalnak magukban.
  • Számos korábban publikált tanulmány szerint a halál körül felidézett élmények nem állnak összhangban a hallucinációkkal, illúziókkal vagy pszichedelikus kábítószer okozta élményekkel. Ehelyett egy sajátos narratív ívet követnek, amely magában foglalja a testtől való elszakadást; a fokozott tudatállapotot és a halál felismerését; utazást egy adott célállomásra; az eddigi élet áttekintését, így például a másokkal szembeni összes cselekvés, szándék és gondolat kritikai elemzését; különös, otthonos érzést, valamint az életbe való visszatérést.
  • A halálközeli élmények hosszú távú pszichológiai hatásokat okoznak, általában pozitív irányban.
  • A kutatások megfigyelték gamma-aktivitás és az elektromos tüskék megjelenését is – amelyek általában az elektroencefalográfián (EEG) megfigyelt megnövekedett tudatállapot jelei – a halálközeli élményekkel kapcsolatban, ezek ismét alátámasztják több millió ember állításait, akik ilyenkor fokozott tudatosságról és éberségről számoltak be.
  • A halállal kapcsolatos ijesztő vagy szomorú élmények gyakran nem ugyanazokat a témákat, narratívákat, transzcendens tulajdonságokat és pozitív átalakító hatásokat mutatják.

Hogy mit jelent pontosan mindez? Gyakorlatilag azt, hogy a halálközeli élményeket nem lehet a hallucináció kategóriába sorolni, ugyanis nem ugyanazokat a sémákat mutatják. Ráadásul nagy részük hosszú távú pszichológiai hatásokkal jár.

„A halál tudományos vizsgálatát az tette lehetővé, hogy az agysejtek nem károsodnak visszafordíthatatlanul a szívleállást követő oxigénhiány után közvetlenül” – írja Sam Parnia, a tanulmány vezető szerzője. „Ehelyett órákon át haldokolnak. Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy objektíven tanulmányozzák a halállal kapcsolatos fiziológiai és mentális eseményeket.”

A kutatók szerint eddig a bizonyítékok arra utalnak, hogy sem a fiziológiai, sem a kognitív folyamatok nem érnek véget a halállal, és bár a vizsgált tanulmányok nem tudták abszolút bizonyítani a betegek halállal kapcsolatos tapasztalatainak és állításainak valóságosságát vagy értelmét, kizárni sem lehet ezeket.

„Kevés tanulmány vizsgálta objektív és tudományos módon, hogy mi történik, ha meghalunk, de ezek az eredmények érdekes betekintést nyújtanak az emberek tudatának működésébe, és előkészíthetik az utat a további kutatásokhoz” – teszi hozzá Parnia.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket. A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt. Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevez

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével - írta a Magyar Nemzet szombaton a Nézőpont Intézet felmérése alapján, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatásban négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolatról kérdezték a válaszadókat - írta az MTI. Márki-Zay nevét nem említették, és az eredeti mondatokat lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak - írta a lap. Arra, hogy "a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani", a választók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze 19 százalék jelezte egyetértését. A lap szerint sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben. A Fidesz-szavazók 91 százaléka elutasította a kijelentést. Azzal, hogy a "mostani rezsics

Autóbuszon szülte meg kisfiát egy nő

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket. A brazil G1 hírportál azt írta, hogy a brazil nagyváros nyugati részén, Campo Grandéban haladó 867-es buszon ülők egy része maga sem tudta, mi zajlik éppen a járművön. "A sofőrt kértük, siessen, hogy minél előbb érjünk oda a legközelebbi kórházba, mert egy nő szül" - idézte a G1 keddi kiadása Jordy Monteiro eladót, az utasok egyikét. A brazil tévében bemutattak egy videót, amelyen már az volt látható, ahogy egy mentős karjaiban az újszülöttel elhagyja a buszt, őt követi az anya. A fiatal nő a G1-nek nyilatkozva elnézést kért, hogy megzavarta az utazást. "Sajnálom, emberek" - idézte a lap a kismamát. Az utasoknak azonban semmi kifogásuk nem volt, inkább az látható a videón, ahogy gratulálnak és ünnepelnek. "Egy kicsit késtünk, de jó cél érdekében" - tette hozzá Monteiro. (MTI)

Dömötör: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, írta az MTI. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé. Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta. Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt -

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról: sok mindent tettünk együtt, ami a nép javát szolgálja

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés - számolt be az MTI. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás - hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétolda