Ugrás a fő tartalomra

Fegyveres akciókkal a demokratikus rend megdöntésére készült egy szélsőjobboldali csoport Németországban

A demokratikus rend megdöntésére készült Németországban egy szélsőjobboldali csoport, amelyre fegyvervásárlás közben csaptak le a hatóságok - jelentette a Südewestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A koblenzi ügyészség tizenkét férfi és nő ellen folytat nyomozást, akik a gyanú szerint súlyos, az államot veszélyeztető erőszakos cselekményt és más bűncselekményeket terveztek. Az ügyészség és a Rajna-vidék-Pfalz tartományi bűnügyi hivatal (LKA) csütörtöki közös közleménye szerint a csoport a többi között azt tervezte, hogy transzformátorállomások és távvezetékek elleni robbantásos merényletekkel tartós és országos áramkimaradást okoz. Ettől azt remélték, hogy polgárháborús állapotok alakulnak ki, ami megnyitja az utat a demokratikus rend megdöntéséhez, a hatalom átvételéhez.

A magát Egyesült hazafiaknak (Vereinte Patrioten) nevező csoport vezető közéleti személyiségek elrablására is készült. Az ügyészség és az LKA  közleményben példaként Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi minisztert, a koronavírus-járvány elleni védekezés legismertebb vezetőjét említették.

Az SWR Report Mainz című politikai magazinműsora szerkesztőségének értesülése szerint az Aktív hazafiak (Aktive Patrioten) nevet is használó csoport tervei az utóbbi napokban konkretizálódtak. A Telegram azonnali üzenetküldő szolgáltatás révén szerveződő szélsőjobboldaliak több tízezer euróért fegyvereket, aknákat és katonai védőfelszereléseket akartak vásárolni. Az arzenál első darabjait - két Kalasnyikov gépkarabélyt és öt pisztolyt - szerdán vették volna át a Neustadt an der Weinstrasse nevű kisvárosban.

Azonban a fegyverüzlet az ellenük 2021 októbere óta nyomozó  hatóságok csapdája volt. Az átvétel lebonyolítására kijelölt csoporttagot a helyszínen őrizetbe vették. A hatóságok ezzel egy időben nagyszabású razziát indítottak, adataik szerint kilenc tartományban, húsz helyszínen tartottak házkutatást. A műveletben 270 rendőr vett részt, közreműködtek terrorelhárító alakulatok is. Még négy embert vettek őrizetbe, valamennyien német állampolgárok. Lefoglaltak továbbá mobiltelefonokat, adathordozókat, és számos írásos dokumentumot is, amelyek az államcsíny terveit részletezik. Találtak hamisított koronavírus-teszteket és hamis oltási igazolványokat is.

Karl Lauterbach az elrablásáról szóló tervekre reagálva egy csütörtöki nyilatkozatában kiemelte, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni. A szociáldemokrata (SPD) politikus hozzátette: egyes vírustagadók valójában nem is az oltás vagy a járványlassító korlátozások ellen harcolnak, hanem Németország demokratikus berendezkedése ellen.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket. A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt. Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevez

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével - írta a Magyar Nemzet szombaton a Nézőpont Intézet felmérése alapján, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatásban négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolatról kérdezték a válaszadókat - írta az MTI. Márki-Zay nevét nem említették, és az eredeti mondatokat lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak - írta a lap. Arra, hogy "a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani", a választók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze 19 százalék jelezte egyetértését. A lap szerint sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben. A Fidesz-szavazók 91 százaléka elutasította a kijelentést. Azzal, hogy a "mostani rezsics

Autóbuszon szülte meg kisfiát egy nő

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket. A brazil G1 hírportál azt írta, hogy a brazil nagyváros nyugati részén, Campo Grandéban haladó 867-es buszon ülők egy része maga sem tudta, mi zajlik éppen a járművön. "A sofőrt kértük, siessen, hogy minél előbb érjünk oda a legközelebbi kórházba, mert egy nő szül" - idézte a G1 keddi kiadása Jordy Monteiro eladót, az utasok egyikét. A brazil tévében bemutattak egy videót, amelyen már az volt látható, ahogy egy mentős karjaiban az újszülöttel elhagyja a buszt, őt követi az anya. A fiatal nő a G1-nek nyilatkozva elnézést kért, hogy megzavarta az utazást. "Sajnálom, emberek" - idézte a lap a kismamát. Az utasoknak azonban semmi kifogásuk nem volt, inkább az látható a videón, ahogy gratulálnak és ünnepelnek. "Egy kicsit késtünk, de jó cél érdekében" - tette hozzá Monteiro. (MTI)

Dömötör: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, írta az MTI. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé. Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta. Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt -

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról: sok mindent tettünk együtt, ami a nép javát szolgálja

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés - számolt be az MTI. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás - hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétolda