Ugrás a fő tartalomra

A macskáink figyelnek minket

Bár a macskák viselkedése száz százalékban még kiismerhetetlen, egy japán kutatás bebizonyította, hogy négylábú barátaink nem tesznek arra, mi van velünk, akkor is figyelemmel kísérnek minket, amikor kikerülünk a látóterükből.

A kutatásban több macska vett részt a gazdájával, az eredmény pedig alátámasztja azt az elképzelést, hogy az állatok akkor is megtartják gazdáik mentális reprezentációját, ha nem látják az embereket. Ez az agyi folyamat pedig utat biztosíthat a magasabb szintű kognitív folyamatoknak, például az előre tervezéshez vagy a képzelethez.

Korábbi kutatásokból következtetni lehetett rá, hogy a macskák képesek megjegyezni az étel várható helyét, illetve gazdájuk hangját meghallva felkészülnek rá, hogy meg is lássák az embert. Ezt bizonyítandó Dr. Takagi Szaho, a Kiotói Egyetem kutatója kollégáival ötven házi macskát vizsgált. Az állatokat egy-egy olyan szobába engedték be, ahol kizárólag maguk voltak. Gazdáik a szobán kívülről hívogatták őket, a hangokhoz pedig egy, a macska számára ismeretlen ember is csatlakozott. Amíg a kísérletek ezen részei zajlottak, az állatokat kamerákkal megfigyelő kutatók szerint a macskák nem mutatták jelét meglepődésnek.

AMIKOR VISZONT A SZOBA ÁTELLENES FELÉBEN ELHELYEZETT HANGSZÓRÓN SZÓLALT MEG A GAZDÁJUK HANGJA – MINTHA A SZOBÁBA TELEPORTÁLTÁK VOLNA –, A MACSKÁK FÜLÉNEK ÉS FEJÉNEK MOZGÁSÁBÓL MEGÁLLAPÍTOTTÁK A KUTATÓK, HOGY AZ ÁLLATOK RENDSZERINT ÖSSZEZAVARODTAK.

Dr. Takagi szerint ezzel sikerült bizonyítaniuk, hogy a macskák az agyukban feltérképezik gazdáik hangja alapján azok térbeli helyzetét. A kutatás részleteit a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölték.

Az eredmény nem meglepő, magyarázta Roger Tabor biológus, több, macskák viselkedését vizsgáló könyv írója és a BBC több ismeretterjesztő sorozatának vezetője. A magyar tévénézők például az Imádjuk a macskákat! című sorozatban láthatták. Tabor szerint a macskák túlélésében alapvető fontosságú, hogy látásuk mellett több érzékszervvel is pásztázzák és feltérképezzék környezetüket, ez alapján pedig agyukban képet alkossanak arról. Például így könnyebben meghatározhatják, hol találkozhatnak más állattal a területükön, vagy vadászat közben könnyebben megtalálják a zsákmányt. „Ha nem használnák az agyukat, honnan tudnák, mikor ugorjanak a magas fűben osonó egérre, amit ők sem látnak?” – teszi fel a kérdést Tabor. A házi macskák túlélésében ugyanolyan fontos a gazda szerepe biztonság és étel szempontjából, mint a szabadon élő négylábúak életben maradásához a vadászat és a más állatoktól való távolságtartás.

A kísérletet háromszor végezték el, a macskák gazdájának hangja mellett egyszer más macskák nyávogásának hangjával, egyszer pedig nem élő hangokkal, például elektromos eszközök hangjával, telefoncsörgéssel. A megfigyelt macskák reakciója azokra a hangokra teljesen közömbös volt, melyek nem a gazdájuktól származtak.

(Index)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Novák Katalin: szükség van erős, stabil, ütőképes haderőre

Novák Katalin köztársasági elnök szerint szükség van erős, stabil, ütőképes haderőre, amely képes garantálni Magyarország függetlenségét, területi épségét és határainak katonai védelmét. Az államfő a Facebook-oldalán szombaton emlékeztetett arra, hogy ez a magyar honvédelem napja. A Görgey Artúr tábornok vezette honvédsereg 1849-ben ezen a napon foglalta vissza Buda várát az osztrák csapatoktól. "Most, amikor háború dúl Magyarország szomszédságában, még inkább érezzük: szükségünk van az erős, stabil, ütőképes haderőre, amely képes garantálni Magyarország függetlenségét, területi épségét és határainak katonai védelmét" - fogalmazott Novák Katalin. Magyarország békéjének és biztonságának záloga az a Magyar Honvédség, amelynek gyökerei egészen 1848-49-ig nyúlnak vissza - tette hozzá. A köztársasági elnök köszöntött minden magyar katonát és honvédelmi alkalmazottat, "itthon és külszolgálatban egyaránt". "Államfőként és főparancsnokként is számítok elhivatott munkáj

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér