Ugrás a fő tartalomra

A macskáink figyelnek minket

Bár a macskák viselkedése száz százalékban még kiismerhetetlen, egy japán kutatás bebizonyította, hogy négylábú barátaink nem tesznek arra, mi van velünk, akkor is figyelemmel kísérnek minket, amikor kikerülünk a látóterükből.

A kutatásban több macska vett részt a gazdájával, az eredmény pedig alátámasztja azt az elképzelést, hogy az állatok akkor is megtartják gazdáik mentális reprezentációját, ha nem látják az embereket. Ez az agyi folyamat pedig utat biztosíthat a magasabb szintű kognitív folyamatoknak, például az előre tervezéshez vagy a képzelethez.

Korábbi kutatásokból következtetni lehetett rá, hogy a macskák képesek megjegyezni az étel várható helyét, illetve gazdájuk hangját meghallva felkészülnek rá, hogy meg is lássák az embert. Ezt bizonyítandó Dr. Takagi Szaho, a Kiotói Egyetem kutatója kollégáival ötven házi macskát vizsgált. Az állatokat egy-egy olyan szobába engedték be, ahol kizárólag maguk voltak. Gazdáik a szobán kívülről hívogatták őket, a hangokhoz pedig egy, a macska számára ismeretlen ember is csatlakozott. Amíg a kísérletek ezen részei zajlottak, az állatokat kamerákkal megfigyelő kutatók szerint a macskák nem mutatták jelét meglepődésnek.

AMIKOR VISZONT A SZOBA ÁTELLENES FELÉBEN ELHELYEZETT HANGSZÓRÓN SZÓLALT MEG A GAZDÁJUK HANGJA – MINTHA A SZOBÁBA TELEPORTÁLTÁK VOLNA –, A MACSKÁK FÜLÉNEK ÉS FEJÉNEK MOZGÁSÁBÓL MEGÁLLAPÍTOTTÁK A KUTATÓK, HOGY AZ ÁLLATOK RENDSZERINT ÖSSZEZAVARODTAK.

Dr. Takagi szerint ezzel sikerült bizonyítaniuk, hogy a macskák az agyukban feltérképezik gazdáik hangja alapján azok térbeli helyzetét. A kutatás részleteit a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölték.

Az eredmény nem meglepő, magyarázta Roger Tabor biológus, több, macskák viselkedését vizsgáló könyv írója és a BBC több ismeretterjesztő sorozatának vezetője. A magyar tévénézők például az Imádjuk a macskákat! című sorozatban láthatták. Tabor szerint a macskák túlélésében alapvető fontosságú, hogy látásuk mellett több érzékszervvel is pásztázzák és feltérképezzék környezetüket, ez alapján pedig agyukban képet alkossanak arról. Például így könnyebben meghatározhatják, hol találkozhatnak más állattal a területükön, vagy vadászat közben könnyebben megtalálják a zsákmányt. „Ha nem használnák az agyukat, honnan tudnák, mikor ugorjanak a magas fűben osonó egérre, amit ők sem látnak?” – teszi fel a kérdést Tabor. A házi macskák túlélésében ugyanolyan fontos a gazda szerepe biztonság és étel szempontjából, mint a szabadon élő négylábúak életben maradásához a vadászat és a más állatoktól való távolságtartás.

A kísérletet háromszor végezték el, a macskák gazdájának hangja mellett egyszer más macskák nyávogásának hangjával, egyszer pedig nem élő hangokkal, például elektromos eszközök hangjával, telefoncsörgéssel. A megfigyelt macskák reakciója azokra a hangokra teljesen közömbös volt, melyek nem a gazdájuktól származtak.

(Index)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket. A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt. Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevez

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével - írta a Magyar Nemzet szombaton a Nézőpont Intézet felmérése alapján, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatásban négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolatról kérdezték a válaszadókat - írta az MTI. Márki-Zay nevét nem említették, és az eredeti mondatokat lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak - írta a lap. Arra, hogy "a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani", a választók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze 19 százalék jelezte egyetértését. A lap szerint sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben. A Fidesz-szavazók 91 százaléka elutasította a kijelentést. Azzal, hogy a "mostani rezsics

Autóbuszon szülte meg kisfiát egy nő

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket. A brazil G1 hírportál azt írta, hogy a brazil nagyváros nyugati részén, Campo Grandéban haladó 867-es buszon ülők egy része maga sem tudta, mi zajlik éppen a járművön. "A sofőrt kértük, siessen, hogy minél előbb érjünk oda a legközelebbi kórházba, mert egy nő szül" - idézte a G1 keddi kiadása Jordy Monteiro eladót, az utasok egyikét. A brazil tévében bemutattak egy videót, amelyen már az volt látható, ahogy egy mentős karjaiban az újszülöttel elhagyja a buszt, őt követi az anya. A fiatal nő a G1-nek nyilatkozva elnézést kért, hogy megzavarta az utazást. "Sajnálom, emberek" - idézte a lap a kismamát. Az utasoknak azonban semmi kifogásuk nem volt, inkább az látható a videón, ahogy gratulálnak és ünnepelnek. "Egy kicsit késtünk, de jó cél érdekében" - tette hozzá Monteiro. (MTI)

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról: sok mindent tettünk együtt, ami a nép javát szolgálja

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés - számolt be az MTI. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás - hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétolda

Dömötör: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, írta az MTI. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé. Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta. Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt -