Ugrás a fő tartalomra

Márki-Zay azokat fenyegeti, akik elmondják róla az igazat

A kormánypártok szerint Márki-Zay Péter "most már azokat fenyegeti", akik elmondják róla az igazat, hogy mit is tenne.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője pénteken az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában azt mondta: világos, hogy a baloldal, kormányra kerülve, katonákat, fegyvert és lőszert küldene a háborúba. Erről beszél többek között Márki-Zay Péter, a korábbi miniszterelnök-jelölt Fekete-Győr András, "Gyurcsány minisztere, Juhász Ferenc", a DK-s európai parlamenti képviselő Rónai Sándor, az egyik köztársaságielnök-jelöltjük vagy éppen a Jobbik alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita is - sorolta a KDNP-s politikus.

Kijelentette: ezek a tervek veszélyt jelentenek Magyarország és a magyar emberek biztonságára. "Mi nem fogjuk hagyni, hogy a baloldal felelőtlensége belesodorjon bennünket ebbe a háborúba" - fogalmazott a frakciószóvivő.

"Nekünk viszont a magyar emberek biztonsága az első, ezért továbbra is arra kérjük a baloldal vezetőjét, Gyurcsány Ferencet, tartsa kordában embereit", ne tegyenek ilyen meggondolatlan, veszélyes nyilatkozatokat, amelyek Magyarország és a magyar emberek biztonságát kockáztatják - fogalmazott a frakciószóvivő.

Közbben Márki-Zay Péter pénteken cáfolta, hogy az ellenzék katonákat akarna külföldre küldeni, majd rémhírterjesztés és közösség elleni uszítás gyanúja miatt feljelentést tett a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészségen.

Az ellenzéki kormányfőjelölt az ügyészség épülete előtt tartott, de online közvetített sajtótájékoztatóján magyarázatként közölte, hogy a közösség elleni uszítás a nagy nyilvánosság előtt, a lakosság egyes csoportjai ellen elkövetett, gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentések közvetítése. A Fidesz nagyon sok olyan kijelentést tett, amelyekkel valótlanul rágalmazza az ellenzéket, a "migránsbetelepítéstől", a nyugdíjak elvételén keresztül a minimálbér megszüntetéséig - mondta a politikus. Hozzátette, a nyilvános programjukban ezeknek az ellenkezője szerepel.

Beszédét folytatva kiemelte, hogy Orbán Viktor maga tárgyalt Boris Johnson brit miniszterelnökkel a magyar katonai részvételről az ukrán konfliktusban. A magyar kormányfő "saját maga szállít fegyvereket Ukrajnába", mert az unió 27 vezetőjének egyikeként megszavazta az ukrán fegyverszállítást és engedélyezte, hogy "Magyarország területén keresztül mehetnek, egy harmadik országon is átlépve" Ukrajnába fegyverszállítmányok - állította Márki-Zay Péter.

A miniszterelnök kapkodva megváltoztatta saját korábbi álláspontját, méghozzá nemcsak a NATO-csapatok magyarországi jelenlétéről vagy a fegyverszállítások kérdéséről, de arról is, hogy nekünk a NATO nyújt-e védelmet, vagy pedig a NATO nélkül tudjuk megvédeni saját magunkat - fogalmazott.

Kijelentette: amikor Orbán Viktor és az ellenzék is azt mondja, hogy Magyarországot a NATO védheti meg és Magyarországnak mindenben a NATO-t kell támogatnia, akkor a kormányfő "az én ugyanilyen tartalmú kijelentéseimbe valótlanul belemagyarázza", hogy az ellenzék akar fegyvereket, katonákat, illetve ki sem képzett, nem a honvédség kötelékébe tartozó fiatalokat küldeni az orosz-ukrán konfliktusba.

Ez a rémhírterjesztés, ez a riogatás, ez a magyar lakosság megfélemlítése - összegzett Márki-Zay Péter.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció