Ugrás a fő tartalomra

Rétvári: családbarát országot építünk

Családbarát országot szeretnének Magyarországból építeni, ennek részeként létesülnek óvodák, bölcsődék - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde átadó ünnepségén pénteken, a Pest megyei Szokolyán.

Rétvári Bence, Pest megye 4-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a családbarát ország építéséhez tartozik az is, hogy minden családnak az élethelyzetéhez igazodva próbáljanak segíteni.

Emlékeztetett: 2010-ben 326 településen volt bölcsőde, ma 850-en, és ez több mint 20 ezer új férőhely létrejöttét jelenti. 2010 óta több mint 319 milliárd forintot fordítottak arra, hogy minden család helyben helyezhesse el a gyermekét. Tizenhatezer új óvodai férőhely jött létre országszerte.

Beszélt arról is, hogy Szokolyán az ország egyik legszebb, legigényesebb óvodaépülete jött létre.

Elmondta: a bővített és megújult bölcsőde-óvoda összesen 441 millió forint támogatást kapott.

Az eseményen felolvasták Gyopáros Alpárnak, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosának üzenetét, aki betegség miatt nem tudott az ünnepségen részt venni. A kormánybiztos hangsúlyozta: a Magyar falu program indulásakor egyik célként azt határozták meg, hogy minden falusi óvodát felújítsanak, illetve ahol igény van rá, újranyissák a baloldal által bezárt óvodát is. Ennek a törekvésnek köszönhetően kevesebb mint három év alatt több mint 700 óvodaépületet és óvodai tornaszobát újítottak fel vagy alakítottak ki, emellett csaknem ezer óvoda udvarát korszerűsítették.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az új épületről szólva az összefogás jelentőségét emelte ki. Emlékeztett arra, hogy a 2010-es kormányváltáskor sok önkormányzat állt a csőd szélén, és a  kormány 1400 milliárd forint adósságot vállalt át az önkormányzatoktól, "pontosan azért, hogy az ilyen beruházások megkönnyítését lehetővé tegye".

Némethné Pintér Csilla független polgármester köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek, aki hozzájárult az épület és az intézmény megújulásához.

A beruházást felidézve elmondta, hogy 2016-ban döntött a testület a fejlesztésről, az első pályázatot 2019-ben adták be, ezt még hét követte, így négy Magyar falu program-, három belügyminisztériumi pályázat és egy többlettámogatás segítette az új épület létrejöttét.  

A most átadott épület mintegy 700 négyzetméteres, amelyből 350 négyzetméter a bővítés, egy 12 férőhelyes bölcsődei csoportszoba mellett négy, egyenként 25 férőhelyes óvodai csoportszoba, valamint egy tornaszoba található - írta az MTI.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket. A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt. Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevez

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével - írta a Magyar Nemzet szombaton a Nézőpont Intézet felmérése alapján, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatásban négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolatról kérdezték a válaszadókat - írta az MTI. Márki-Zay nevét nem említették, és az eredeti mondatokat lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak - írta a lap. Arra, hogy "a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani", a választók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze 19 százalék jelezte egyetértését. A lap szerint sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben. A Fidesz-szavazók 91 százaléka elutasította a kijelentést. Azzal, hogy a "mostani rezsics

Autóbuszon szülte meg kisfiát egy nő

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket. A brazil G1 hírportál azt írta, hogy a brazil nagyváros nyugati részén, Campo Grandéban haladó 867-es buszon ülők egy része maga sem tudta, mi zajlik éppen a járművön. "A sofőrt kértük, siessen, hogy minél előbb érjünk oda a legközelebbi kórházba, mert egy nő szül" - idézte a G1 keddi kiadása Jordy Monteiro eladót, az utasok egyikét. A brazil tévében bemutattak egy videót, amelyen már az volt látható, ahogy egy mentős karjaiban az újszülöttel elhagyja a buszt, őt követi az anya. A fiatal nő a G1-nek nyilatkozva elnézést kért, hogy megzavarta az utazást. "Sajnálom, emberek" - idézte a lap a kismamát. Az utasoknak azonban semmi kifogásuk nem volt, inkább az látható a videón, ahogy gratulálnak és ünnepelnek. "Egy kicsit késtünk, de jó cél érdekében" - tette hozzá Monteiro. (MTI)

Dömötör: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, írta az MTI. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé. Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta. Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt -

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról: sok mindent tettünk együtt, ami a nép javát szolgálja

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés - számolt be az MTI. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás - hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétolda