Ugrás a fő tartalomra

Rétvári: családbarát országot építünk

Családbarát országot szeretnének Magyarországból építeni, ennek részeként létesülnek óvodák, bölcsődék - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde átadó ünnepségén pénteken, a Pest megyei Szokolyán.

Rétvári Bence, Pest megye 4-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a családbarát ország építéséhez tartozik az is, hogy minden családnak az élethelyzetéhez igazodva próbáljanak segíteni.

Emlékeztetett: 2010-ben 326 településen volt bölcsőde, ma 850-en, és ez több mint 20 ezer új férőhely létrejöttét jelenti. 2010 óta több mint 319 milliárd forintot fordítottak arra, hogy minden család helyben helyezhesse el a gyermekét. Tizenhatezer új óvodai férőhely jött létre országszerte.

Beszélt arról is, hogy Szokolyán az ország egyik legszebb, legigényesebb óvodaépülete jött létre.

Elmondta: a bővített és megújult bölcsőde-óvoda összesen 441 millió forint támogatást kapott.

Az eseményen felolvasták Gyopáros Alpárnak, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosának üzenetét, aki betegség miatt nem tudott az ünnepségen részt venni. A kormánybiztos hangsúlyozta: a Magyar falu program indulásakor egyik célként azt határozták meg, hogy minden falusi óvodát felújítsanak, illetve ahol igény van rá, újranyissák a baloldal által bezárt óvodát is. Ennek a törekvésnek köszönhetően kevesebb mint három év alatt több mint 700 óvodaépületet és óvodai tornaszobát újítottak fel vagy alakítottak ki, emellett csaknem ezer óvoda udvarát korszerűsítették.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az új épületről szólva az összefogás jelentőségét emelte ki. Emlékeztett arra, hogy a 2010-es kormányváltáskor sok önkormányzat állt a csőd szélén, és a  kormány 1400 milliárd forint adósságot vállalt át az önkormányzatoktól, "pontosan azért, hogy az ilyen beruházások megkönnyítését lehetővé tegye".

Némethné Pintér Csilla független polgármester köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek, aki hozzájárult az épület és az intézmény megújulásához.

A beruházást felidézve elmondta, hogy 2016-ban döntött a testület a fejlesztésről, az első pályázatot 2019-ben adták be, ezt még hét követte, így négy Magyar falu program-, három belügyminisztériumi pályázat és egy többlettámogatás segítette az új épület létrejöttét.  

A most átadott épület mintegy 700 négyzetméteres, amelyből 350 négyzetméter a bővítés, egy 12 férőhelyes bölcsődei csoportszoba mellett négy, egyenként 25 férőhelyes óvodai csoportszoba, valamint egy tornaszoba található - írta az MTI.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció