Ugrás a fő tartalomra

Potápi: a legfontosabb feladat, hogy a magyarságot úgy tudjuk támogatni, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni

A biztos nemzetpolitika alapja egy erős Magyarország - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken a hétvégi magyar iskolák online találkozóján.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: 2010 óta alapvetően megváltozott a magyar kormány diaszpórapolitikája, a magyar közösségeket számon tartják, számítanak rájuk és tevékenyen bevonják a mindennapi közös teendőkbe. Kifejezetten a diaszpórának szóló programokat indítottak el és működtetnek, külön pályázat keretében támogatják szervezeteiket és a hétvégi magyar iskolákat.

Kiemelte: az elért eredményeket csak együtt tudják megvédeni, egységesen, cselekvő nemzetként tudnak ezután is gondolkodni és tenni.

Potápi Árpád János arra biztatott, minél többen vegyenek részt az országgyűlési választásokon április 3-án. Aki még nem regisztrált, március 9-éig tudja ezt megtenni, és a külhoni magyarok levélszavazatainak legkésőbb a szavazás napján 19 óráig kell visszaérkeznie - jelezte.

Az államtitkár az ötödik alkalommal megszervezett találkozón rámutatott: a hétvégi magyar iskolák oktatóiból, vezetőiből, pedagógusaiból mára egy cselekvő, a közösségükért, a gyerekekért, a fiatalokért tenni akaró közösség alakult ki, folyamatos a világ magyar iskolái között az együttműködés.

Kiemelte: minden magyar iskolát számon tartanak, és évente 300 ezer gyermek számára teszik lehetővé a minőségi magyar oktatást a Kárpát-medencében és világszerte. Hozzátette: "cselekvő nemzet vagyunk", az elmúlt 12 évben nagyon erős magyar intézményrendszert építettek fel, gondoskodnak a magyar közösségekről, a szülőföldet megtartóvá tették és teszik.

A bölcsődétől a felsőoktatásig támogatják a külhoni oktatási intézményhálózatot, 2016 decemberétől a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program négy üteme valósult meg, eddig több mint 900 óvodát, bölcsődét tudtak felújítani, építeni. A Szülőföldön magyarul programban évente 220-250 ezer diák vesz részt, a támogatásokat kiterjesztették a bölcsődétől a diploma megszerzéséig.  

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programban félmillió magyarországi diák vett már részt, és az egyetemisták 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy járt már határon túli magyarlakta területen és 62 százalék mondta, hogy napi szinten egy vagy több diáktársával tartja a kapcsolatot.

Kitért arra is, hogy 2010 óta több mint 5 ezer kulturális intézményt, szervezetet, illetve programot támogattak. Jelenleg 82 nemzeti jelentőségű intézmény, 12 nemzeti jelentőségű program és 270 tevékenység részesül közvetlen támogatásban.

Szólt arról, hogy a Mikes Kelemen program a zárószakaszához érkezett, eddig közel 5500 doboz tért haza veszélyeztetett hagyatékként.

Segítik a történelmi egyházak hitéleti, oktatási és szociális tevékenységét is, az elmúlt 12 évben a Kárpát-medencében 3000 templom, egyházi intézmény, közösségi tér felújítása, építése valósulhatott meg, ebből 1600 a Kárpát-medence külhoni részén.

Egyre fontosabb területté vált a sport és az egészséges életmód támogatása, határon túli sport akadémiákat indítottak, a futball, a jégkorong és a birkózás területén, támogatják a téli sportokat, és második ütemben indul a lovasegyesületek segítése is Erdélyben.

Emellett gyermekgyógyász, védőnői hálózatot építettek, építenek ki, tanya és falugondnoki szolgálatot indítottak külhonban is.  

Összegzése szerint a legfontosabb feladat, hogy a magyarságot úgy tudják támogatni, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy - a világjárvány miatt - ismét a virtuális térben rendezik meg a találkozót. Az online térnek köszönhetően ugyanakkor még több iskolát hívhattak meg a rendezvényre.

A mostani találkozón - a Cselekvő nemzet évében - 157 szervezet képviselteti magát - ismertette, megjegyezve: a találkozó évről évre egyre népszerűbb.  

Kitért arra, hogy mintegy 250 hétvégi iskola működik a diaszpórában a járvány ellenére is, és számos hétvégi iskola alakult, például Svédországban, Ausztriában, Kanadában, Kolumbiában, sok helyen hibrid oktatást valósítanak meg.

Beszámolt arról, hogy a győri Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János karával együttműködve továbbképzést indítottak a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát oktatóknak. 2021-ben harmincan végezték el a képzést, amit idén is meghirdetnek az államtitkárság támogatásával. Az online tananyag-megosztó felületet szintén a karral közösen működtetik, a felület hamarosan megújul, az információk még könnyebben elérhetők lesznek. Újdonság még, hogy áprilisban projektírás pedagógiai módszertana workshopot tartanak.

Kiemelte: két pályázati felhívást tettek közzé a diaszpóra számára. A nemzeti újrakezdési program felhívásban működésre, fejlesztésre, és eszközbeszerzésre, a másik pályázatban programok és rendezvények támogatására lehetett kérelmet beadni. Az elsőre 172 intézmény, a másodikra 183 intézmény adott be pályázatot, ezek kiértékelése zajlik.

Kitért a diaszpóra iskolatáborokra is, ezeket reményeik szerint 2022-ben folyamatosan megrendezik valamennyi kontinensen a Külföldi Magyar Cserkészszövetség közreműködésével.

A diaszpóra felsőoktatási ösztöndíj-programban 61 fiatal kezdte meg tanulmányait a 2021/22-es tanévben, ez a program is folytatódik - írta az MTI.

Fotó: MTI/Kiss Dániel

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció