Ugrás a fő tartalomra

Potápi: a legfontosabb feladat, hogy a magyarságot úgy tudjuk támogatni, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni

A biztos nemzetpolitika alapja egy erős Magyarország - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken a hétvégi magyar iskolák online találkozóján.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: 2010 óta alapvetően megváltozott a magyar kormány diaszpórapolitikája, a magyar közösségeket számon tartják, számítanak rájuk és tevékenyen bevonják a mindennapi közös teendőkbe. Kifejezetten a diaszpórának szóló programokat indítottak el és működtetnek, külön pályázat keretében támogatják szervezeteiket és a hétvégi magyar iskolákat.

Kiemelte: az elért eredményeket csak együtt tudják megvédeni, egységesen, cselekvő nemzetként tudnak ezután is gondolkodni és tenni.

Potápi Árpád János arra biztatott, minél többen vegyenek részt az országgyűlési választásokon április 3-án. Aki még nem regisztrált, március 9-éig tudja ezt megtenni, és a külhoni magyarok levélszavazatainak legkésőbb a szavazás napján 19 óráig kell visszaérkeznie - jelezte.

Az államtitkár az ötödik alkalommal megszervezett találkozón rámutatott: a hétvégi magyar iskolák oktatóiból, vezetőiből, pedagógusaiból mára egy cselekvő, a közösségükért, a gyerekekért, a fiatalokért tenni akaró közösség alakult ki, folyamatos a világ magyar iskolái között az együttműködés.

Kiemelte: minden magyar iskolát számon tartanak, és évente 300 ezer gyermek számára teszik lehetővé a minőségi magyar oktatást a Kárpát-medencében és világszerte. Hozzátette: "cselekvő nemzet vagyunk", az elmúlt 12 évben nagyon erős magyar intézményrendszert építettek fel, gondoskodnak a magyar közösségekről, a szülőföldet megtartóvá tették és teszik.

A bölcsődétől a felsőoktatásig támogatják a külhoni oktatási intézményhálózatot, 2016 decemberétől a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program négy üteme valósult meg, eddig több mint 900 óvodát, bölcsődét tudtak felújítani, építeni. A Szülőföldön magyarul programban évente 220-250 ezer diák vesz részt, a támogatásokat kiterjesztették a bölcsődétől a diploma megszerzéséig.  

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programban félmillió magyarországi diák vett már részt, és az egyetemisták 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy járt már határon túli magyarlakta területen és 62 százalék mondta, hogy napi szinten egy vagy több diáktársával tartja a kapcsolatot.

Kitért arra is, hogy 2010 óta több mint 5 ezer kulturális intézményt, szervezetet, illetve programot támogattak. Jelenleg 82 nemzeti jelentőségű intézmény, 12 nemzeti jelentőségű program és 270 tevékenység részesül közvetlen támogatásban.

Szólt arról, hogy a Mikes Kelemen program a zárószakaszához érkezett, eddig közel 5500 doboz tért haza veszélyeztetett hagyatékként.

Segítik a történelmi egyházak hitéleti, oktatási és szociális tevékenységét is, az elmúlt 12 évben a Kárpát-medencében 3000 templom, egyházi intézmény, közösségi tér felújítása, építése valósulhatott meg, ebből 1600 a Kárpát-medence külhoni részén.

Egyre fontosabb területté vált a sport és az egészséges életmód támogatása, határon túli sport akadémiákat indítottak, a futball, a jégkorong és a birkózás területén, támogatják a téli sportokat, és második ütemben indul a lovasegyesületek segítése is Erdélyben.

Emellett gyermekgyógyász, védőnői hálózatot építettek, építenek ki, tanya és falugondnoki szolgálatot indítottak külhonban is.  

Összegzése szerint a legfontosabb feladat, hogy a magyarságot úgy tudják támogatni, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy - a világjárvány miatt - ismét a virtuális térben rendezik meg a találkozót. Az online térnek köszönhetően ugyanakkor még több iskolát hívhattak meg a rendezvényre.

A mostani találkozón - a Cselekvő nemzet évében - 157 szervezet képviselteti magát - ismertette, megjegyezve: a találkozó évről évre egyre népszerűbb.  

Kitért arra, hogy mintegy 250 hétvégi iskola működik a diaszpórában a járvány ellenére is, és számos hétvégi iskola alakult, például Svédországban, Ausztriában, Kanadában, Kolumbiában, sok helyen hibrid oktatást valósítanak meg.

Beszámolt arról, hogy a győri Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János karával együttműködve továbbképzést indítottak a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát oktatóknak. 2021-ben harmincan végezték el a képzést, amit idén is meghirdetnek az államtitkárság támogatásával. Az online tananyag-megosztó felületet szintén a karral közösen működtetik, a felület hamarosan megújul, az információk még könnyebben elérhetők lesznek. Újdonság még, hogy áprilisban projektírás pedagógiai módszertana workshopot tartanak.

Kiemelte: két pályázati felhívást tettek közzé a diaszpóra számára. A nemzeti újrakezdési program felhívásban működésre, fejlesztésre, és eszközbeszerzésre, a másik pályázatban programok és rendezvények támogatására lehetett kérelmet beadni. Az elsőre 172 intézmény, a másodikra 183 intézmény adott be pályázatot, ezek kiértékelése zajlik.

Kitért a diaszpóra iskolatáborokra is, ezeket reményeik szerint 2022-ben folyamatosan megrendezik valamennyi kontinensen a Külföldi Magyar Cserkészszövetség közreműködésével.

A diaszpóra felsőoktatási ösztöndíj-programban 61 fiatal kezdte meg tanulmányait a 2021/22-es tanévben, ez a program is folytatódik - írta az MTI.

Fotó: MTI/Kiss Dániel

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket. A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt. Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevez

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével - írta a Magyar Nemzet szombaton a Nézőpont Intézet felmérése alapján, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatásban négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolatról kérdezték a válaszadókat - írta az MTI. Márki-Zay nevét nem említették, és az eredeti mondatokat lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak - írta a lap. Arra, hogy "a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani", a választók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze 19 százalék jelezte egyetértését. A lap szerint sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben. A Fidesz-szavazók 91 százaléka elutasította a kijelentést. Azzal, hogy a "mostani rezsics

Autóbuszon szülte meg kisfiát egy nő

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket. A brazil G1 hírportál azt írta, hogy a brazil nagyváros nyugati részén, Campo Grandéban haladó 867-es buszon ülők egy része maga sem tudta, mi zajlik éppen a járművön. "A sofőrt kértük, siessen, hogy minél előbb érjünk oda a legközelebbi kórházba, mert egy nő szül" - idézte a G1 keddi kiadása Jordy Monteiro eladót, az utasok egyikét. A brazil tévében bemutattak egy videót, amelyen már az volt látható, ahogy egy mentős karjaiban az újszülöttel elhagyja a buszt, őt követi az anya. A fiatal nő a G1-nek nyilatkozva elnézést kért, hogy megzavarta az utazást. "Sajnálom, emberek" - idézte a lap a kismamát. Az utasoknak azonban semmi kifogásuk nem volt, inkább az látható a videón, ahogy gratulálnak és ünnepelnek. "Egy kicsit késtünk, de jó cél érdekében" - tette hozzá Monteiro. (MTI)

Dömötör: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, írta az MTI. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé. Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta. Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt -

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról: sok mindent tettünk együtt, ami a nép javát szolgálja

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés - számolt be az MTI. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás - hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétolda