Ugrás a fő tartalomra

Márki Zay-Péter egy "valóságos két lábon járó sértés"

A Volner Párt elnöke szerint Márki Zay-Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy "valóságos két lábon járó sértés".

Volner János csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Márki-Zay Péter folyamatosan sértegeti és "lenézéséről biztosítja" a különböző választói csoportokat: a nőket, a vidéki embereket, a Fidesz-szavazókat és a fogyatékossággal élőket.

Példaként említette, hogy Márki-Zay Péter szerint a nők "nem tudnak sem helyesen írni, sem keresztrejtvényt megfejteni", a vidéki szavazókat pedig  "tudatlan, buta embereknek nevezte". Volner János azt mondta: az ország négyötöde vidéken él, akkor is, "ha ez Márki-Zay Péternek nem tetszik".

Kitért arra is: Márki-Zay Péter "kifejezte abbéli reményét", hogy a koronavírus több áldozatot szed majd a Fidesz-szavazók között, mint az ellenzékieknél. A baloldal miniszterelnök-jelöltje ugyanis - folytatta Volner János - abban bízik, hogy a Demokratikus Koalíció által felépített "vírusellenes propaganda" és a vírus együttesen a baloldal javára fogja eldönteni a választást.

"Márki-Zay Péter egyértelműen a koronavírus oldalára állt, nem pedig a járvány elleni védekezést segíti" - hangoztatta.

Volner János megfogalmazása szerint azzal, hogy Márki-Zay Péter dehonesztáló kijelentéseket tett a fogyatékossággal élőkre, bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan a miniszterelnök-jelölti szerepre.

A Volner Párt felszólítja Gyurcsány Ferencet, "a baloldal igazi vezetőjét", hogy "láncra kötött kutyáját, Márki-Zay Pétert (.) rángassa vissza a pórázánál fogva és tegyen rá szájkosarat" - hangoztatta, megjegyezve, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a gyűlölet politikájában érdekelt.

 Volner János egyúttal azt is követelte Gyurcsány Ferenctől, hogy léptesse vissza Márki-Zay Pétert.

Közben az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Századvég Alapítvány a legfrissebb közvélemény-kutatását ismertetve kiemelt: januárról februárra 59-ről 62 százalékra nőtt a Márki-Zay Péterről, "a baloldal kormányfőjelöltjéről negatívan vélekedők aránya", miközben újabb szimpatizánsokat nem tudott szerezni a politikus.

"A közelmúltban Márki-Zay Péter részéről több olyan állítás is napvilágra került, amelyek keretében a hódmezővásárhelyi városvezető a magyar politikai kultúra általánosan elfogadott szabályait zárójelbe téve nyilvánult meg közéleti kérdésekben, bizonyos választói csoportokra nézve sértő megjegyzéseket tett, illetve olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyeket jelentős társadalmi elutasítottság övez" - fogalmaztak a februárban ezer, választási részvételét biztosra vagy valószínűre ígérő felnőtt megkérdezésével készült kutatásukra hivatkozva.

Megjegyezték, hogy Márki-Zay egyebek mellett "részeg" és "agymosott", valamint "falusi, egyszerű, tudatlan" választókról, egy kampányrendezvényen pedig - többek között - a "kommunisták" és "fasiszták" képviseletéről beszélt.

A Századvég szerint "azt sem szabad elfelejteni", hogy a balliberális kormányfőaspiráns nézete szerint "a szüléshez orvos sem kell", mivel "az nem betegség", továbbá 2021 őszén kifejtette, hogy "igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében".

Azt írták, hogy 2022 februárjában a válaszadók 62 százaléka kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg Márki-Zay Péterről, így a januári adatokhoz képest 3 százalékponttal, 2021 októberéhez viszonyítva pedig összesen 15 százalékponttal nőtt a politikusról negatívan vélekedők aránya.

"Ezzel párhuzamosan kijelenthető, hogy Márki-Zay nem tudott újabb választókat maga mellé állítani. A felmérés alapján elmondható ugyanis, hogy februárban - a 2022 januárjában mért adatokkal megegyezően - a megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott pozitívan a baloldali pártok miniszterelnök-jelöltjéről, holott 2021 októberében még a magyarok 42 százaléka szimpatizált vele" - áll a Századvég közleményében.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció