Ugrás a fő tartalomra

Amíg a baloldal arról beszél, hogy fontos számukra az emberek életvitele, a Fidesz adót csökkent, bért emel

A Fidesz szerint a baloldal hatalomra kerülve ugyanazt a rossz, liberális gazdaságpolitikát követné, amelyet 2010-ben abbahagyott.

Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénteki, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában kiemelte: a baloldal gazdasági programját a Gyurcsány-Bajnai-kormány szakemberei írják, és miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter ugyanazokról a gazdaságpolitikai intézkedésekről beszél. Sőt, Márki-Zay Péter ezt "még meg is toldja" azzal, hogy szerinte nincs szükség minimálbérre, rezsicsökkentésre és magánosítani kellene az egészségügyet.

Hozzátette: a baloldal 2008-2009-ben, válság idején adót emelt, bért csökkentett, több százezer ember vesztette el a munkáját. Elvették a közszférában dolgozók 13. havi bérét és a 13. havi nyugdíjat, és elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól és az egészségügyi dolgozóktól is.

Ezzel szemben a Fidesz-KDNP kormányzása alatt átfogó béremelések zajlottak. A tavalyi döntések következtében nagyon komoly béremelés következik a közszférában is, magasabb fizetést kapnak az ápolók, az orvosok, a rendőrök, a katonák, a pedagógusok, a szociális, illetve a kulturális szférában dolgozók, és az elmúlt négy évben a  versenyszférában dolgozók bére is több mint 10 százalékkal nőtt évente, még a koronavírus-világjárvány idején is - ismertette Bánki Erik.

Hozzátette, a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhető, hogy a társadalom széles rétegeit érintő béremelésre, a gyermeket nevelő szülők részére családi adóvisszatérítések kifizetésére, a nyugdíjasoknak pedig a 13. havi nyugdíj visszaadására nyílik lehetőség 2022 februárjában.

Bánki Erik kitért arra is: a baloldali kormányok 2002 és 2010 között 50 ezer forintról 71 500 forintra emelték a minimálbért, ami 21 500 forintos emelés. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány idején 2010 óta 71 500 forintról 200 ezer forintra emelkedett a minimálbér, ami 128 ezer forintos növekedést jelent, hatszor akkora emelést, mint a baloldali kormányoké.

Amíg ők beszélnek arról, hogy fontos számukra az emberek életvitele, életkörülményei, "addig mi folyamatosan adót csökkentünk, bért emelünk és megteszünk mindent annak érdekében, hogy a Magyarországon élő és dolgozó emberek egyre jobb életkörülmények között, egyre magasabb életszínvonalon éljenek" - fogalmazott.

Hozzátette: az április 3-i választás kérdése, hogy a jelenlegi kormány folytassa-e sikeres gazdaságpolitikáját, amelynek béremelés és adócsökkentés az eredménye, vagy "térjen vissza a baloldal elhibázott gazdaságpolitikája bércsökkentésekkel és adóemelésekkel".

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció