Ugrás a fő tartalomra

A honvédség képes szavatolni a magyar emberek biztonságát

A Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ruszin-Szendi Romuluszt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, valamint Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal együtt részt vett egy haditechnikai bemutatón.

Az altábornagy közölte: Mark Milley-vel megosztották egymással az amerikai és a magyar hírszerzés információit az ukrán helyzetről, átbeszélték a lehetséges cselekvési változatokat a legvalószínűbbtől a legveszélyesebbig, amelyekre fel kell készülni katonailag - mondta. Hozzátette: megállapították, hogy az orosz haderő képes támadni, az ukrán haderő képes védekezni, a NATO pedig képes arra, hogy a szövetség országait megvédje, "az összes többi az politikai kérdés".

Ruszin-Szendi Romulusz kijelentette, hogy a Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát. A NATO-val kapcsolatban gyakran hivatkoznak az 5. cikkelyre, amely a kollektív védelem elvét mondja ki - jelezte. Magyarország számára azonban legalább ilyen fontos a 3. cikkely - emelte ki -, amely szerint a tagállamoknak olyan nemzeti haderőt kell építeniük, amely képes szerves részét képezni a NATO védelmi rendszerének. Hozzátette: ezért nemzeti alapon tervezik a lehetséges cselekvési változatokat, amelyeket a szövetség nagyra értékel. Közölte: a honvédség felkészült, "megvannak a forgatókönyvek", és a közeljövőben gyakorlatokon is megmutatják ezt.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta azt is, hogy az amerikai katonai vezetőkkel egyeztették a két ország katonai kapcsolatát, az együttműködés formáit, pontosították az éves kiképzési tervet, és szóba került az összes többi, krízishelyzetben lévő területe a világnak, mint a Balkán, a Baltikum, valamint Afrika.

A műsor vendége volt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is, aki arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban részt vettek egy tüzérségi rakétavető rendszer éles bemutatóján. Hozzátette: a magyar haderőfejlesztés egyik fontos eleme jelenleg a 2010 előtt felszámolt rakétatüzérségi rendszer helyreállítása, és van két-három rendszer, amit érdemes megnézni, ezek közül az amerikai a legjobb.

Megjegyezte: az elmúlt napokban órák alatt kialakult geopolitikai válsághelyzetben a haderőfejlesztés talán az egyik legfontosabb kérdéssé vált a biztonság szavatolása okán.

Maróth Gáspár azt mondta: 2010-re a Gyurcsány-kormány az országot olyan gazdasági helyzetbe hozta, hogy nem lehetett haderőfejlesztésben gondolkodni, ez csak a 2010-2016 közötti gazdasági helyreállítás után indulhatott meg. (MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Novák Katalin: szükség van erős, stabil, ütőképes haderőre

Novák Katalin köztársasági elnök szerint szükség van erős, stabil, ütőképes haderőre, amely képes garantálni Magyarország függetlenségét, területi épségét és határainak katonai védelmét. Az államfő a Facebook-oldalán szombaton emlékeztetett arra, hogy ez a magyar honvédelem napja. A Görgey Artúr tábornok vezette honvédsereg 1849-ben ezen a napon foglalta vissza Buda várát az osztrák csapatoktól. "Most, amikor háború dúl Magyarország szomszédságában, még inkább érezzük: szükségünk van az erős, stabil, ütőképes haderőre, amely képes garantálni Magyarország függetlenségét, területi épségét és határainak katonai védelmét" - fogalmazott Novák Katalin. Magyarország békéjének és biztonságának záloga az a Magyar Honvédség, amelynek gyökerei egészen 1848-49-ig nyúlnak vissza - tette hozzá. A köztársasági elnök köszöntött minden magyar katonát és honvédelmi alkalmazottat, "itthon és külszolgálatban egyaránt". "Államfőként és főparancsnokként is számítok elhivatott munkáj

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér