Ugrás a fő tartalomra

A honvédség képes szavatolni a magyar emberek biztonságát

A Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ruszin-Szendi Romuluszt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, valamint Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal együtt részt vett egy haditechnikai bemutatón.

Az altábornagy közölte: Mark Milley-vel megosztották egymással az amerikai és a magyar hírszerzés információit az ukrán helyzetről, átbeszélték a lehetséges cselekvési változatokat a legvalószínűbbtől a legveszélyesebbig, amelyekre fel kell készülni katonailag - mondta. Hozzátette: megállapították, hogy az orosz haderő képes támadni, az ukrán haderő képes védekezni, a NATO pedig képes arra, hogy a szövetség országait megvédje, "az összes többi az politikai kérdés".

Ruszin-Szendi Romulusz kijelentette, hogy a Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát. A NATO-val kapcsolatban gyakran hivatkoznak az 5. cikkelyre, amely a kollektív védelem elvét mondja ki - jelezte. Magyarország számára azonban legalább ilyen fontos a 3. cikkely - emelte ki -, amely szerint a tagállamoknak olyan nemzeti haderőt kell építeniük, amely képes szerves részét képezni a NATO védelmi rendszerének. Hozzátette: ezért nemzeti alapon tervezik a lehetséges cselekvési változatokat, amelyeket a szövetség nagyra értékel. Közölte: a honvédség felkészült, "megvannak a forgatókönyvek", és a közeljövőben gyakorlatokon is megmutatják ezt.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta azt is, hogy az amerikai katonai vezetőkkel egyeztették a két ország katonai kapcsolatát, az együttműködés formáit, pontosították az éves kiképzési tervet, és szóba került az összes többi, krízishelyzetben lévő területe a világnak, mint a Balkán, a Baltikum, valamint Afrika.

A műsor vendége volt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is, aki arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban részt vettek egy tüzérségi rakétavető rendszer éles bemutatóján. Hozzátette: a magyar haderőfejlesztés egyik fontos eleme jelenleg a 2010 előtt felszámolt rakétatüzérségi rendszer helyreállítása, és van két-három rendszer, amit érdemes megnézni, ezek közül az amerikai a legjobb.

Megjegyezte: az elmúlt napokban órák alatt kialakult geopolitikai válsághelyzetben a haderőfejlesztés talán az egyik legfontosabb kérdéssé vált a biztonság szavatolása okán.

Maróth Gáspár azt mondta: 2010-re a Gyurcsány-kormány az országot olyan gazdasági helyzetbe hozta, hogy nem lehetett haderőfejlesztésben gondolkodni, ez csak a 2010-2016 közötti gazdasági helyreállítás után indulhatott meg. (MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket. A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt. Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevez

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével - írta a Magyar Nemzet szombaton a Nézőpont Intézet felmérése alapján, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatásban négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolatról kérdezték a válaszadókat - írta az MTI. Márki-Zay nevét nem említették, és az eredeti mondatokat lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak - írta a lap. Arra, hogy "a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani", a választók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze 19 százalék jelezte egyetértését. A lap szerint sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben. A Fidesz-szavazók 91 százaléka elutasította a kijelentést. Azzal, hogy a "mostani rezsics

Autóbuszon szülte meg kisfiát egy nő

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket. A brazil G1 hírportál azt írta, hogy a brazil nagyváros nyugati részén, Campo Grandéban haladó 867-es buszon ülők egy része maga sem tudta, mi zajlik éppen a járművön. "A sofőrt kértük, siessen, hogy minél előbb érjünk oda a legközelebbi kórházba, mert egy nő szül" - idézte a G1 keddi kiadása Jordy Monteiro eladót, az utasok egyikét. A brazil tévében bemutattak egy videót, amelyen már az volt látható, ahogy egy mentős karjaiban az újszülöttel elhagyja a buszt, őt követi az anya. A fiatal nő a G1-nek nyilatkozva elnézést kért, hogy megzavarta az utazást. "Sajnálom, emberek" - idézte a lap a kismamát. Az utasoknak azonban semmi kifogásuk nem volt, inkább az látható a videón, ahogy gratulálnak és ünnepelnek. "Egy kicsit késtünk, de jó cél érdekében" - tette hozzá Monteiro. (MTI)

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról: sok mindent tettünk együtt, ami a nép javát szolgálja

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés - számolt be az MTI. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás - hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétolda

Dömötör: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, írta az MTI. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé. Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta. Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt -