Ugrás a fő tartalomra

A baloldalon ma is Gyurcsány és Bajnai diktálja a gazdaságpolitikát

A baloldalon ma is ugyanaz a Gyurcsány-Bajnai páros diktálja a gazdaságpolitikát, aki egyszer már tönkretette és külföldi spekulánsok pénzügyi érdekeinek a kezére játszotta át az országot - közölte a Fidesz csütörtökön az ellenzék gazdaságpolitikai elképzeléseire reagálva.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a baloldal kormányzása alatt feladta Magyarország gazdasági és pénzügyi szuverenitását, a multik és spekulánsok extraprofitját a magyar emberektől és vállalkozásoktól hajtotta be, tömegeket tett munkanélkülivé, agyonadóztatta a gazdaságot és a béreket.

Közölte, a baloldal és miniszterelnök-jelöltje ma is ugyanazt a rossz gazdaságpolitikát erőlteti, és annak az adórendszernek a felszámolását tervezi, amely Európában a legalacsonyabb adókulcsot biztosítja a magyar vállalkozásoknak és a harmadik legalacsonyabbat a magyar munkavállalóknak.

Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra! - fogalmaztak.

Korábban a gazdaságpolitikai elképzeléseit ismertette az ellenzék.

Az euró bevezetéséről, az adórendszerről, az inflációról, a munkahelyekről és a költségvetésről alkotott elképzeléseiket ismertették az ellenzéki pártok a Civitas Intézet "Ellenzéki Kerekasztal 2022 - Gazdaságfejlesztés" című csütörtöki rendezvényén.

Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője nagyon jónak nevezte az euró bevezetéséről szóló ellenzéki elképzelést. Ez legkevesebb öt évet vesz majd igénybe - tette hozzá.

A maastrichti kritériumokat Magyarország jelenleg nem tudja teljesíteni, de az elvárás az, hogy a csatlakozni kívánó kormány olyan hiteles programot tegyen le, amelyben leírja, hogy mikorra képes megfelelni a feltételeknek - közölte. Nem lehet folytatni az eddigi leértékelési politikát, helyette egy nagyon szűk sávon belül kell tartani a forint árfolyamát - jelentette ki.

Varju László, a DK képviselője reagálásként azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben lett volna lehetőség arra, hogy Magyarország közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez, de erre nem volt politikai szándék.

Az adóelképzeléseket ismertető Csárdi Antal, az LMP képviselője leszögezte, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett többkulcsos, progresszív adóra volna szükség. A politikus azt is kijelentette, hogy a minimálbért adómentessé kell tenni.

Az ellenzéki pártok között többségben volt az a nézet, hogy újra kell gondolni az áfa rendszerét, Európában nem példátlan, hogy az áfának több kulcsa van - emelte ki. A képviselő egyúttal bírálta, hogy a multinacionális cégek körülbelül harmadannyit adóznak, mint a magyar vállalkozások.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel kiemelte, hogy a mindenkori kormányok mindig demográfiai célokról beszélnek, de eközben egész Európában Magyarországon kell a legtöbb áfát fizetni a gyermeknevelési cikkek után.

Az MSZP-t és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat képviselő Vajda Zoltán az inflációról beszélt. A politikus felelőtlennek nevezte a jegybank politikáját, bírálta az állampapírvásárlást és az MNB alapítványait. A folyamatos jegybanki kamatemelések nem nagyon érik el a céljukat, érdemben nem erősítik a forintot - jelentette ki.

Ilyés Márton, a Momentum politikusa azt hangsúlyozta, hogy a munkaerőhiány a többi között a kivándorlás felpörgésén alapul, és ez bizonyos szektorokban, például az egészségügyben, az építőiparban és az agrárgazdaságban is jól megfigyelhető.

A magyar gazdaságpolitika "horribilis erőforrásokat pazarolt el" arra, hogy egymáshoz hasonló típusú munkahelyeket csábítson Magyarországra - közölte. Egy munkaerő-hiányos gazdaságban azonban az a fontos, hogy egyre magasabb színvonalú munkahelyeket teremtsenek - szögezte le.

Z. Kárpát Dániel azt mondta, hogy a munkaerőhiány sokkal nagyobb gondokat okozhat az elkövetkezendő 10-20 évben, mint amilyet bármilyen kormány kezelni tudna. Hozzátette, ezért egy valóban demográfiai típusú kormányzásra van szükség.

Csárdi Antal a kormány egyik legnagyobb bűnének nevezte, hogy a pedagógusok és egészségügy dolgozók társadalmi megbecsültségét mesterségesen "letolta".

Az utolsó témára áttérve Varju László úgy fogalmazott: az idei évre elfogadott költségvetés használhatatlan, ezért újra van szükség. A jogállami működés egyik fontos feltétele a büdzsé átláthatóságának megteremtése - közölte a politikus. Az államnak biztosítania kell az ingyenes egészségügyi ellátást - szögezte le.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Novák Katalin: szükség van erős, stabil, ütőképes haderőre

Novák Katalin köztársasági elnök szerint szükség van erős, stabil, ütőképes haderőre, amely képes garantálni Magyarország függetlenségét, területi épségét és határainak katonai védelmét. Az államfő a Facebook-oldalán szombaton emlékeztetett arra, hogy ez a magyar honvédelem napja. A Görgey Artúr tábornok vezette honvédsereg 1849-ben ezen a napon foglalta vissza Buda várát az osztrák csapatoktól. "Most, amikor háború dúl Magyarország szomszédságában, még inkább érezzük: szükségünk van az erős, stabil, ütőképes haderőre, amely képes garantálni Magyarország függetlenségét, területi épségét és határainak katonai védelmét" - fogalmazott Novák Katalin. Magyarország békéjének és biztonságának záloga az a Magyar Honvédség, amelynek gyökerei egészen 1848-49-ig nyúlnak vissza - tette hozzá. A köztársasági elnök köszöntött minden magyar katonát és honvédelmi alkalmazottat, "itthon és külszolgálatban egyaránt". "Államfőként és főparancsnokként is számítok elhivatott munkáj

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér