Ugrás a fő tartalomra

Volner: a számok nyíltan elárulják, hogy Márki-Zay Péter mennyire ostobán fogalmazott

Miközben az Európai Unió 19 tagállama másolja, a baloldal támadja a rezsicsökkentést - jelentette ki a Volner Párt elnöke csütörtökön Budapesten.

Volner János sajtótájékoztatóján azt mondta: ez annál is inkább káros, mert fényesen bizonyítja a rezsicsökkentés sikerét az, hogy Magyarországon kevésbé fojtogató az energiaszegénység, mint Németországban vagy Franciaországban - írta az MTI.

A Volner Párt minden eszköz felhasználásával meg kívánja akadályozni a baloldal és Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje hatalomra kerülését a rezsicsökkentés megőrzése érdekében - tette hozzá.

A független országgyűlési képviselő felidézte, hogy egy brüsszeli székhelyű gazdaságkutató összesítése szerint 2021 őszén már az Európai Unió 19 tagállama javasolt vagy léptetett életbe olyan intézkedéseket, amelyek letörik a lakossági energia árát. Eközben a magyar kormányt a rezsicsökkentés miatt brutális támadások érték nemzetközi szintéren és a hazai baloldal részéről is - mondta.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint, Németországban 2010 és 2020 között 5 százalékról, 9 százalékra nőtt az energiaszegénységben élők, vagyis azok száma, akik anyagi okok miatt nem tudják például megfelelően fűteni az otthonukat. Franciaországban pedig ez idő alatt 5,7 százalékról 6,5 százalékra nőtt ez az arány - sorolta.

Eközben - folytatta - Magyarországon, a kormányzati intézkedéseknek, a rezsicsökkentésnek köszönhetően éppen ellenkező tendencia figyelhető meg, vagyis 11 százalékról 4 százalékra csökkent azok aránya, akik energiaszegénységben élnek.

"Ezek a számok nyíltan elárulják, hogy Márki-Zay Péter mennyire ostobán fogalmazott (...), amikor elkezdte a magyar rezsicsökkentést, volt energetikai lobbistaként, energetikai cég volt tanácsadójaként támadni" - fogalmazott.

Márki-Zay Péter a magyar rezsicsökkentést "hülyeségnek tartotta és az embereknek azt javasolta, hogy kevesebb vizet és gázt használjanak és üljenek kisebb autóba" - emelte ki Volner János.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció