Ugrás a fő tartalomra

Tárgyalóasztalhoz ült a NATO és Oroszország

Két év elteltével megtartott tárgyalásokon nem könnyű áthidalni a nézetkülönbségeket, de pozitív jel, hogy Oroszország hajlandó volt elkötelezni magát a párbeszéd mellett a NATO-val - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a NATO-Oroszország Tanács ülését követően szerdán.

Stoltenberg az orosz diplomaták, köztük Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes és Alekszandr Fomin az orosz védelmi tárca miniszter-helyettese részvételével folytatott tanácsülést követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a felek őszinte és direkt megbeszélést folytattak az ukrán határon kialakult feszültségről és az európai biztonsági helyzetről.

"Nem volt könnyű megbeszélés, de rendkívül fontosnak bizonyult, ugyanis a résztvevők kifejezték "a párbeszéd folytatása iránti elkötelezettségüket, egy mindkét fél számára megfelelő megoldás érdekében"  - mondta.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy jelentős különbségek vannak a NATO-szövetségesek és Oroszország között, és az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket "nem lesz könnyű áthidalni". Pozitív jelnek nevezte azonban, hogy az összes NATO-szövetséges és Oroszország egy asztalhoz ült, és érdemi témákkal foglalkozott. Moszkva ugyanakkor azt is világossá tette, hogy még "nem áll készen" állandó, rendszeres ülések megtartására - tájékoztatott.

"Azt javasoltam Moszkvának, hogy tartsunk rendszeres megbeszéléseket, egyebek mellett az európai rakétarendszerek jövőjéről, de Oroszország időt kért a válaszadásra" - fogalmazott.

A NATO továbbra is készen áll a párbeszédre Oroszországgal a témák széles köréről, ha Moszkva a politikai megoldást választja a feszültség oldására, ugyanakkor "nem kötünk kompromisszumot" az alapelveket illetően, ahogyan az európai biztonság szavatolása terén sem - húzta alá.

Tájékoztatása szerint Oroszország kérése az volt, hogy a NATO számolja fel az orosz határhoz közelében telepített rakétaelhárító rendszereket, és ne vegyen fel új tagokat. A NATO ugyanakkor felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből és tartsa tiszteletben Ukrajna önállóságát és területi egységét. A NATO továbbá azt kérte Oroszországtól, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően katonai tevékenységét végezze átlátható módon.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg megerősítette: a NATO "ajtaja nyitva áll", ami azt jelenti, hogy minden európai országnak joga van szabadon és önként dönteni arról, hogy mely szövetséghez, vagy szerződéshez kíván tartozni. Oroszország nem szólhat bele abba, ha Ukrajna csatlakozni kíván a NATO-hoz - szögezte le.

Stoltenberg visszautasította azt az állítást, hogy a katonai szövetség bővítése "agresszív lépésnek" számítana, és kijelentette: a NATO nem köt kompromisszumot azt illetően, hogy mely ország kíván csatlakozni a katonai szövetséghez.

Végezetül arra figyelmeztetett, hogy "valós veszélye van egy új fegyveres konfliktus kialakulásának Európában", de hozzátette: a NATO "megtesz mindent, hogy megakadályozza" minden ilyen forgatókönyv megvalósulását. Hozzátette ugyanakkor: a NATO kész megerősíteni katonai erejét a keleti tagországokban, ha Oroszország ismét erőszakot alkalmazna Ukrajnával szemben.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szijjártó Péter kioktatta az Európai Uniót

Ukrajna és Moldova mellett Georgiának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a georgiai kollégájával, Ilja Darcsiasvilivel közös sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón Ukrajna és Moldova megkapta a tagjelöltséget, de kiemelte, hogy ezt Georgiának is meg kellett volna adnia a közösségnek. "Ha az Európai Unióban lenne akár csak egy pici stratégiai látásmód is, akkor a tagjelölti státuszt Georgia tegnap meg kellett volna, hogy kapja" - vélekedett, az ezzel ellentétes döntést megmagyarázhatatlannak, érthetetlennek és Európa szempontjából is károsnak nevezve. "A tegnapi brüsszeli döntés ellentétes az EU megerősítésének céljával, újabb elfecsérelt lehetőséget jelent, ráadásul tiszteletlenség a georgia

Nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni - jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozójára érkezve. "Ha ezen a nyáron nem készülünk közösen a télre, akkor nagy a veszélye annak, hogy ezen a télen komoly problémákkal kell szembenéznünk" - fogalmazott Alexander De Croo. Emlékeztetett arra, hogy vannak EU-tagországok, melyek már intézkednek a gázhiány elkerülésére, azonban - hangsúlyozta - hatékonyan csak a közös cselekvés útján lehetséges kilábalni a nehéz időszakból. "Nálunk már most is magas az infláció, és magasak az energiaárak" - fogalmazott. Közölte továbbá, hogy kormánya támogatja az energiahordozók közös beszerzésére vonatkozó európai bizottsági javaslatot, valamint az árak plafonjának megállapítását is. Véleménye szerint az Európai Bizottságnak kézbe kell vennie az ügyet, a tagállamok

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban. Anthony Sheridan szakértő az eseményen elmondta, 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján: a C, azaz a félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül a Nyíregyházi Állatpark szerezte meg az elsőséget, megismételve 2015-ben és 2018-ban elért sikerét. A felmérés a 2020 előtti állapotokat tükrözi, hiszen az elmúlt két évben a koronavírus-járvány jelentősen megnehezítette az állatkertek működését, így teljesítményük értékelését is - fűzte hozzá a szakember. Kiemelte, az elmúlt években park folyamatosan fejlődik és a leggyorsabban fejlődő állatkertté vált a városi tulajdonban lévő állatkertek között egész Európában. Az értékelési rendszerben az állatkerteket a látogatószám mel

Néhol 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

A jövő héten fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli meleg is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Hétfőn sok napsütés várható de főleg az Északi-középhegység térségében előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken 11-14 fokot is mérhetnek. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű. Kedden is sok lesz a napsütés, de a nyugati és északi tájakon időszakosan több lehet a felhő, és azokon a tájakon zápor, zivatar is előfordulhat. A hajnali 14-22 fokról, délután 32-37 fokig melegszik fel a levegő. Szerdán a napsütés mellett a Dunántúl nyugati, délnyugati részein alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15 és 23, a maximum 33 és 38 fok között valószínű. Csütörtökön és pénteken napos idő várható. Az ország döntő részén nem valószínű csapadék, de néhány helyi zápor, ziva

Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban

Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban. Dr. Bene Orsolya, kardiológus a WEBBeteg portálon megjelent írásában eloszlatja a félreértéseket. Tévhit: A magas vérnyomás nem veszélyes Tévedés, hogy a magas vérnyomás nem veszélyes! Bár a hypertonia nem mindig jár panasszal, fájdalommal, ijesztő tünetekkel , a kezeletlen magas vérnyomás hosszú évek során alattomosan szívelégtelenséghez vezethet, fokozza az érelmeszesedés kialakulását, így a szélütés, infarktus kockázatát, károsítja a vesét. A célérték alatt tartott, megfelelően beállított vérnyomásértékekkel a stroke előfordulása 45 százalékkal, az infarktusé 21 százalékkal csökkenthető. Tévhit: Az életkor emelkedésével megengedhető a magasabb vérnyomás Régi tévhit, hogy a normális szisztolés vérnyomást úgy kapjuk meg, ha az életkorunkhoz hozzáadunk 100-at. Ez azonban helytelen, a vérnyomás felső értéke a legtöbb esetben 140/90 Hgmm, vesebetegek, cukorbetegek, érbetegek esetén az érték alacsonyab