Március 10-én választják Áder János utódját

Március 10-én lesz Magyarországon az államfőválasztás. Ezt Gulyás Gergely jelentette be a Kormányinfón. A Fidesz jelöltje a posztra Novák Katalin - írta a Szabad Európa.

Magyarországon a miniszterelnökséggel ellentétben a köztársasági elnöki posztot ugyanaz a személy legfeljebb két cikluson át töltheti be. Áder János második ciklusa 2022. május 10-én jár le.

Azt, hogy a Fidesz kit jelöl Áder János helyére, már december 21-ike óta tudni lehet. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis azon napon, a Kormányinfón jelentette be, hogy Novák Katalin lesz ez a jelölt. Ez a kétharmados kormánytöbbség mellett jó eséllyel azt jelenti, hogy ő lesz az államfő. Magyarországon ezt a posztot még soha nem töltötte be női politikus.

Novák Katalin azonnal elfogadta a jelölést, és nem sokkal később lemondott tárca nélküli miniszteri posztjáról.

Az ellenzéki pártok bírálták a döntést, szerintük Novák Katalin nem az ország egységét, hanem megosztottságát erősíti majd államfőként, volt aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy ezzel lenullázzák ennek a posztnak a tekintélyét.

Novák Katalin a Fidesz alelnöke volt 2017-től idén november közepéig, jelenleg családokért felelős tárca nélküli miniszter. A háromgyerekes anya nemzetközi kapcsolatok szakirányon végzett a Corvinus egyetem elődjén. Önéletrajza szerint évekig végzett közelebbről nem megjelölt „francia jogi” képzést is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Buchanan: érthető, hogy a nacionalista Vlagyimir Putyin úgy érzi, országát körülzárják és fenyegetik

Metró elé löktek egy nőt Brüsszelben (videó)

Tárgyalóasztalhoz ült a NATO és Oroszország