Ugrás a fő tartalomra

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket.

A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt.

Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevezte ezt a napot. Szerinte nagyon sokan vettek részt a pedagógussztrájkban.

Közölte, a kormányváltás után a legfontosabb feladatuk lesz a bérek fejlesztése, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön a pedagógusok társadalmi megbecsülése.

Hozzátette: következő parlamenti ciklusban 50 százalékos béremelést terveznek nemcsak a tanároknak, hanem az oktatást segítőknek is. Elmondta, a kínzó pedagógushiány megoldását bérlakásprogrammal segítenék.

Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi alpolgármestere arról beszélt, hogy 2022 áprilisa után megszüntetik a Klebelsberg Központot, a tankerületeket, amelyek gúzsba kötik az iskolákat.

Vissza fogják adni a helyi közösségeknek az önrendelkezés jogát, de figyelnek arra, hogy érvényesüljenek például az esélyegyenlőség szempontjai is a közoktatásban - ígérte.

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja szerint ahhoz, hogy visszaállítsák a pedagóguspálya megbecsültségét, nem elég az anyagi feltételeket rendezni, a pedagógusok szakmai önállóságát is vissza kell állítani. Hozzátette: a túlzsúfolt, ideológiailag meghatározott kerettantervek helyett választható mintatanterveket kell biztosítani az iskoláknak.

Elmondta, a pedagógusoknak nagyobb teret kell adni a saját szakmai elképzeléseik megvalósításához, hogy úgy oktathassák a diákjaikat, ahogy szerintük a legjobb.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a tiltakozó pedagógusokkal szembeni fenyegetéseket, a listázást, fejezze be azt a gyakorlatot, hogy ellenségként kezeli azokat, akik felszólalnak saját szakmájukért.

Véleménye szerint aki nem becsüli meg a pedagógusokat, az nem becsüli meg a diákokat, a szülőket és ennek az országnak a jövőjét.

Közölte, olyan oktatási minisztériumot szeretnének, amely a gyerekek és az ország érdekében működik és "nem egy ostoba kormány oktatást tönkre tevő politikáját képviseli".

Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, csökkenteni fogják a pedagógusok és a diákok leterheltségét. Jelezte, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az iskolán belüli erőszak csökkentésére, de ezt nem "börtönőrök" kivezénylésével kell megoldani, hanem a szociális munkások, pszichológusok számának növelésével.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint ha a kormány betartja az ígéreteit, kevesebb lenne ma a gond. Hozzátette: a kormány megszegte azt az ígéretét, hogy több munkát kér a pedagógusoktól, de ezért több bért is fizet. A volt oktatási miniszter szerint a kabinet azért nem tartotta be az ígéretét, mert "a pénzügyi vezetés" rájött, hogy amit az oktatás területén csináltak, rendszerszerűen rossz, és egyszerűen nem akart sok pénzt beleönteni az elrontott rendszerbe.

Hiller István úgy értékelt: a tíz évvel ezelőtt elfogadott köznevelési törvény megbukott, csak ártott a diáknak, a pedagógusnak és az egész országnak. Változásra, kormány- és rendszerváltásra van szükség, hogy jobb legyen a diáknak, a pedagógusnak és az egész országnak - hangoztatta.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével - írta a Magyar Nemzet szombaton a Nézőpont Intézet felmérése alapján, amelyben azt vizsgálták, hogyan vélekedik a közvélemény a baloldal jelöltjének legismertebb kampánymondatairól. A kutatásban négy, Márki-Zay által megfogalmazott gondolatról kérdezték a válaszadókat - írta az MTI. Márki-Zay nevét nem említették, és az eredeti mondatokat lerövidítették, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattak - írta a lap. Arra, hogy "a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani", a választók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, és mindössze 19 százalék jelezte egyetértését. A lap szerint sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben. A Fidesz-szavazók 91 százaléka elutasította a kijelentést. Azzal, hogy a "mostani rezsics

Autóbuszon szülte meg kisfiát egy nő

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket. A brazil G1 hírportál azt írta, hogy a brazil nagyváros nyugati részén, Campo Grandéban haladó 867-es buszon ülők egy része maga sem tudta, mi zajlik éppen a járművön. "A sofőrt kértük, siessen, hogy minél előbb érjünk oda a legközelebbi kórházba, mert egy nő szül" - idézte a G1 keddi kiadása Jordy Monteiro eladót, az utasok egyikét. A brazil tévében bemutattak egy videót, amelyen már az volt látható, ahogy egy mentős karjaiban az újszülöttel elhagyja a buszt, őt követi az anya. A fiatal nő a G1-nek nyilatkozva elnézést kért, hogy megzavarta az utazást. "Sajnálom, emberek" - idézte a lap a kismamát. Az utasoknak azonban semmi kifogásuk nem volt, inkább az látható a videón, ahogy gratulálnak és ünnepelnek. "Egy kicsit késtünk, de jó cél érdekében" - tette hozzá Monteiro. (MTI)

Dömötör: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, írta az MTI. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé. Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta. Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt -

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról: sok mindent tettünk együtt, ami a nép javát szolgálja

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés - számolt be az MTI. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár. Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni. Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás - hangoztatta. A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétolda