Ugrás a fő tartalomra

Fidesz: már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat

A baloldal kampányakciójának tartja a hétfői pedagógussztrájkot a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-nek elküldött közleményében - a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva - azt írta: a választás közeledtével "már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat", amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket.

A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt.

Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevezte ezt a napot. Szerinte nagyon sokan vettek részt a pedagógussztrájkban.

Közölte, a kormányváltás után a legfontosabb feladatuk lesz a bérek fejlesztése, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön a pedagógusok társadalmi megbecsülése.

Hozzátette: következő parlamenti ciklusban 50 százalékos béremelést terveznek nemcsak a tanároknak, hanem az oktatást segítőknek is. Elmondta, a kínzó pedagógushiány megoldását bérlakásprogrammal segítenék.

Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi alpolgármestere arról beszélt, hogy 2022 áprilisa után megszüntetik a Klebelsberg Központot, a tankerületeket, amelyek gúzsba kötik az iskolákat.

Vissza fogják adni a helyi közösségeknek az önrendelkezés jogát, de figyelnek arra, hogy érvényesüljenek például az esélyegyenlőség szempontjai is a közoktatásban - ígérte.

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja szerint ahhoz, hogy visszaállítsák a pedagóguspálya megbecsültségét, nem elég az anyagi feltételeket rendezni, a pedagógusok szakmai önállóságát is vissza kell állítani. Hozzátette: a túlzsúfolt, ideológiailag meghatározott kerettantervek helyett választható mintatanterveket kell biztosítani az iskoláknak.

Elmondta, a pedagógusoknak nagyobb teret kell adni a saját szakmai elképzeléseik megvalósításához, hogy úgy oktathassák a diákjaikat, ahogy szerintük a legjobb.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a tiltakozó pedagógusokkal szembeni fenyegetéseket, a listázást, fejezze be azt a gyakorlatot, hogy ellenségként kezeli azokat, akik felszólalnak saját szakmájukért.

Véleménye szerint aki nem becsüli meg a pedagógusokat, az nem becsüli meg a diákokat, a szülőket és ennek az országnak a jövőjét.

Közölte, olyan oktatási minisztériumot szeretnének, amely a gyerekek és az ország érdekében működik és "nem egy ostoba kormány oktatást tönkre tevő politikáját képviseli".

Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, csökkenteni fogják a pedagógusok és a diákok leterheltségét. Jelezte, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az iskolán belüli erőszak csökkentésére, de ezt nem "börtönőrök" kivezénylésével kell megoldani, hanem a szociális munkások, pszichológusok számának növelésével.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint ha a kormány betartja az ígéreteit, kevesebb lenne ma a gond. Hozzátette: a kormány megszegte azt az ígéretét, hogy több munkát kér a pedagógusoktól, de ezért több bért is fizet. A volt oktatási miniszter szerint a kabinet azért nem tartotta be az ígéretét, mert "a pénzügyi vezetés" rájött, hogy amit az oktatás területén csináltak, rendszerszerűen rossz, és egyszerűen nem akart sok pénzt beleönteni az elrontott rendszerbe.

Hiller István úgy értékelt: a tíz évvel ezelőtt elfogadott köznevelési törvény megbukott, csak ártott a diáknak, a pedagógusnak és az egész országnak. Változásra, kormány- és rendszerváltásra van szükség, hogy jobb legyen a diáknak, a pedagógusnak és az egész országnak - hangoztatta.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elpusztul a Mars

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál. A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé -  írta az Origo . Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben. A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az Ukrajna ellen indított orosz háborúnak még világosabbá kell tennie, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva. Kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió békéjét és stabilitását. Magyarország mindig is az Európai Unió természetes részének tekintette Közép-Európának ezt a déli részét - emelte ki. "A nyugat-balkáni országok és társadalmak egyelőre inkább az európai uniós integrációt pártolják más irányokhoz képest, de nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e" - fogalmazott.

Magyar Nemzet: a cseppfolyósított földgáz drága, veszélyes és környezetszennyező

A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról közölt cikket a szombati Magyar Nemzet. A napilap elemzésében emlékeztetnek arra, hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán az Európai Unió tagállamai már gőzerővel dolgoznak az orosz gázimporttól való függőségük csökkentése érdekében. Ennek kapcsán pedig egyre többször kerül szóba az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz. A BP Statistical Review of World Energy szerint 2020-ban 167,7 milliárd köbméter vezetékes gáz érkezett Európába Oroszországból. Egy átlagos tankerhajó azonban csak 174 ezer köbméter cseppfolyósított gáz szállítására képes, amely légneművé alakítása után 103 millió köbméter gázt jelent, tehát 1628 hajónyi szállítmány tudná pótolni az orosz földgázt Európában. Az Institute for Shipping Economics and Logistics (ISL) becslései szerint ahhoz, hogy Európa gázellátását biztosítani lehessen, még körülbelül 160 ilyen hajót kellene gyártani, amelynek költsége elér

Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal. Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban. "

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét

Egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák. A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött. Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek. (MTI)/Fotó: Illusztráció