Félévenként ki kellene dobni az ágyneműt

Piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek sokasága gyűlhet össze a régi párnákon - egy szakértő éppen ezért javasolja, hogy hathavonta cseréljük ki őket. Más úgy véli, hogy a poratkák akár asztmát vagy allergiát is okozhatnak, így érdemes gyakran mosni az ágyneműt - írja a Házipatika.

Lehet, hogy a kedvenc párnánkon jobban esik az alvás, ám hosszan tartó használatnak negatív következményei is lehetnek. A félévesnél régebbi ágynemű ugyanis kifejezetten allergén, mivel piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek halmozódnak fel rajta, illetve benne.

Az észak-karolinai Alvás az Életért Intézet főorvosa, Dr. Robert Oexman szerint az allergénekbe nyomott arccal történőalvásakné kialakulásához vezethet. Az intézet célja, hogy mérnökök és tudósok segítségével olyan termékeket fejlesszenek ki, amelyek lehetővé teszik a minél jobb alvásminőséget.

A Kansas Városi Allergia és Asztma Társaság szakértője, Dr. Mark Neustrom arra is rámutatott, hogy a felhalmozódott poratkák allergiát és asztmát idézhetnek elő. Becslései szerint a népesség ötödét kitevő allergiások kétharmada mutathat immunreakciót a kárpitokban és az ágyneműben lakozó poratkákra.

Dr. Neustrom kifejtette, hogy amennyiben a tünetek reggel és este erősebbek, előfordulhat, hogy a párna a ludas a dologban. A reakciót kiváltófehérjeugyanis nem a levegőben terjed. A szakember éppen ezért rendszeres mosást és szárítást javasol óvintézkedés gyanánt. Új párna vásárlásakor pedig olyat érdemes választani, amely pontosan kitölti a vállak és a fej közötti területet lefekvéskor. Ez alapján a hasukon és a hátukon alvók vékonyabb párnát igényelnek, míg az oldalukon pihenőknek a vastagabb darabok közül javasolt választani a teljes kényelem érdekében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy nő elmesélte, hogyan ölte meg majdnem a vibrátora

Börtönbe kerülhet Shakira

Ezen besírsz: 10+3 vicces településnév a Nyugat-Dunántúlról

12 éves fiút erőszakolt meg egy 43 éves nő, egy kislány végignézte

A legyek elűzésének fortélyai