8 éven keresztül kényszerítette unokahúgát arra, hogy kielégítse nemi vágyait

Az Egri Törvényszék a 46 éves vádlottat tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette és más szexuális bűncselekmény miatt 15 évi fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Végleges hatállyal minden olyan foglalkozástól és egyéb tevékenység végzésétől is eltiltotta, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, gondozását vagy gyógykezelését végzi, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll - olvasható a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleményében.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott előbb egy Heves megyei községben, később pedig a fővárosban létesített erőszakkal nemi kapcsolatot gyermekkorú unokahúgával. Rokonként a bizalmi helyzetével visszaélve a mindössze 8 éves kisleány jelenlétében pornográf tartalmú filmeket nézett, későbbi időszakban pedig nemi vágyának kielégítése végett erőszakkal és fenyegetéssel szexuális cselekményekre kényszerítette. A gyermekkorú sértett ellenállását a családját érintő fenyegetésekkel, valamint testi erőszakkal törte meg. Azzal fenyegette őt, hogy amennyiben fajtalan vágyának nem tesz eleget, az édesapja börtönbe kerülhet, szeretteit pedig szintén hasonló módon zaklatja. Súlyosan szeméremsértő magatartásával a sértett személyiségfejlődését traumatizálta. A megfélemlített leány csak tizenhat éves korában tárta fel a bűncselekményt az édesanyjának.

Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a törvényszék a megalapozott tényállásból helytállóan következtetett a vádlott bűnösségére, és a kiszabott büntetések is törvényesek.

A vádlott terhére rótt bűncselekményeket a Btk. öt évtől tizenöt évig, illetve öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Halmazati büntetésként öt évtől huszonkettő és fél évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A büntetés kiszabásánál irányadó bűnösségi körülményeket az elsőfokú bíróság feltárta és a súlyuknak megfelelően értékelte. A pszichoszexuális fejlődési zavarral küzdő vádlottal szemben kiszabott – a büntetési tétel középmértékét meghaladó - tizenöt év tartamú szabadságvesztés, kiegészülve a foglalkozástól eltiltással és a mellékbüntetéssel törvényes büntetés. Megfelelően igazodik a bűntettek tárgyi súlyához, a bűnösség fokához és a vádlott személyiségének kimagasló társadalomra veszélyességéhez. A büntetéskiszabási célok és elvek érvényesülésének biztosítására egyaránt alkalmas.

A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények nyugtalanítóan gyakoriak. Ebben a büntetőügyben a folytatólagos elkövetésen túl a részcselekmények rendkívül nagy száma, a nyolc évet felölelő elkövetési időszak, a kezdetben mindössze 8 éves sértett sérelmére való durva elkövetési mód, valamint az a tény, hogy a sértett maradandó pszichés károsodást szenvedett, a büntetés enyhítését nem indokolják.

A védelmi fellebbezésekről a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

6 vicces történet nőgyógyászoktól, amit nem bírsz ki nevetés nélkül

Ezen besírsz: 10+3 vicces településnév a Nyugat-Dunántúlról

Halottal álmodtál? Ezt üzeni neked a tudatalattid

Videón, ahogy tigris közelít egy férfihoz fényes nappal, az utcán

A cselgáncsozó Pupp Réka ötödik