Öt kisgyereket vettek el a szülőktől, mert éheztették, tetvesen és piszkos ruhákban járatták őket

Az Egri Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azokkal a szülőkkel szemben, akik életvitele odáig vezetett, hogy öt gyermeküket a hatóság nevelésbe vette - olvasható a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A vád szerint a vádlottak élettársi kapcsolatából 2004. és 2016. között öt kiskorú gyermek született, akik közül az elsőszülött fiú súlyos betegségei miatt teljes körű ápolásra és gondozásra szorult. Az italozó életmódot folytató apa és a sokszor nyugtatókhoz nyúló anya között gyakoriak voltak a veszekedések, melyeknek a sértettek is tanúi voltak. A szülők közötti kapcsolat 2018 tavaszán végleg megszakadt, ekkor az apa elköltözött otthonról és ezt követően semmilyen formában nem támogatta a családját, amely következtében a kiskorú gyermekek életminőségében nagyfokú romlás következett be.

A gyermekek többször éheztek, ruházatuk koszos, piszkos volt és tetvesek is voltak. A folyamatos higiéniai, lakhatási és egyéb problémák miatt a sértetteket a kortársaik kirekesztették, barátokra, társakra nem találtak, emiatt zárkózottak lettek.

Mindezek, valamint a tanköteles gyermekek sorozatos igazolatlan iskolai hiányzásai és a hatósági előírások - így a gyermekek iskolába járásának és megfelelő lakhatásuk biztosításának - nem teljesítése miatt 2016-ban egy, majd 2018-ban további négy sértettet védelembe vettek a hatóságok.

A szülők nem tettek eleget a nevelési, felügyeleti és gondozási kötelezettségüknek,  a kiskorúak érzelmi, értelmi és testi fejlődését is súlyosan veszélyeztették. A gyerekeket a hatóságok a családból kiemelték, intézménybe, illetve nevelőszülőkhöz kerültek.

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a szülőkkel szemben felfüggesztett szabadságvesztés mellett szabjon ki foglalkozástól eltiltást, továbbá szüntesse meg a kiskorú gyermekeik kapcsán a szülői felügyeleti jogukat is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

6 vicces történet nőgyógyászoktól, amit nem bírsz ki nevetés nélkül

Ezen besírsz: 10+3 vicces településnév a Nyugat-Dunántúlról

Halottal álmodtál? Ezt üzeni neked a tudatalattid

Videón, ahogy tigris közelít egy férfihoz fényes nappal, az utcán

A cselgáncsozó Pupp Réka ötödik