Csupán 100 évünk van hátra a Földön?

Stephen William Hawking vezető angol elméleti fizikus azon kevés tudósok közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is, mint például Albert Einstein. Számos tudományos felfedezés köthető a nevéhez, hiszen általa ismerhettük meg kicsit jobban a "Nagy Bumm" elméletet, a fekete lyukak működési elvét, továbbá 'pedzegette' az időutazás és az űrutazás témáját is. Ez utóbbit - közvetlenül a halála előtt - igen gyakran, hiszen véleménye szerint már nincs sok időnk hátra a Földön, így jobb ha új bolygó után nézünk és gyarmatosítjuk a világűrt is.

A klímaváltozás egyre látványosabban érzékelhető; gondoljunk csak az állandó viharokra, a szürreális időjárásra, természeti katasztrófákra, pusztító tüzekre. Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt ennyire érzékelhető és a kutatók szerint nem egy űrből jövő csapás okozza majd a jelenlegi világunk végét, hanem az, hogy szó szerint "feléljük" a bolygónkat. Stephen Hawking professzor halála előtt egyre többet foglalkozott ezzel a témával, majd 2001-ben megjelent „A világegyetem dióhéjban” (The Universe in a Nutshell) című könyve, amelyben felhívja a figyelmet, hogy hosszútávon az emberiségnek a túléléshez terjeszkednie kell a világűrben, magyarul gyarmatosítanunk kell az űrt is.

Hawking professzor fontosnak tartotta a lendületét vesztett űrprogramok fejlesztését. Szerinte túl sebezhető az emberiség, ha csak egyetlen egy bolygón él, így különösen lelkes volt attól a gondolattól, hogy meghódíthatjuk a Marsot, ami jelenleg már nem tűnik annyira lehetetlen küldetésnek. Amikor a NASA-nál tett látogatást 2007-ben, lehetőséget kapott, hogy részt vehessen egy súlytalansági repülésen. Ezt az alkalmat felhasználta arra, hogy felhívja a figyelmet az űrutazásra.

"Mi mindannyian, tudósok, filozófusok, hétköznapi emberek együtt boncolgathatjuk: miért létezünk, mi és a Világegyetem. Az emberi értelem leghatalmasabb diadala lesz, ha erre a kérdésre választ találunk - mert akkor megismerjük Isten gondolatait."

A professzor szerint jelentősen fel kell gyorsítanunk a más bolygókon való megtelepedésre vonatkozó kutatásokat, ugyanis véleménye szerint könnyen megeshet, hogy kihal az emberi faj, vagyis most már elmondhatjuk, hogy mi is "veszélyeztetettek" lettünk. A klímaváltozással nem csupán az időjárás viszontagságait kell elviselnünk és túlélnünk, hanem ezzel együtt a pusztító járványokat is. A tudós hasonló veszélyt lát a mesterséges intelligencia gyors fejlődésével kapcsolatban is, ami szintén a vesztünket jelenheti. A professzor úgy véli, hogy megközelítőleg 100 évünk lehet a Földön, vagyis ez idő alatt be kellene népesítenünk egy másik bolygót is, hiszen ez lehet a kulcsa a túlélésünknek.

"Bár nekünk, emberi lényeknek fizikai korlátaink vannak, szellemünk szabadon bejárhatja az egész világmindenséget."

(Femcafe)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

6 vicces történet nőgyógyászoktól, amit nem bírsz ki nevetés nélkül

Ezen besírsz: 10+3 vicces településnév a Nyugat-Dunántúlról

Halottal álmodtál? Ezt üzeni neked a tudatalattid

Videón, ahogy tigris közelít egy férfihoz fényes nappal, az utcán

A cselgáncsozó Pupp Réka ötödik