Mi történik, ha nem vécézünk időben?

Sajnos mindenkivel megesik, hogy amikor rájön a szükség, valami miatt nem tud kimenni a mosdóba, esetleg idegen helyen, irodában van, és annyira kényelmetlenül érinti a dolog, hogy inkább visszatartja. Csakhogy ez nem a legjobb ötlet - írja a Házipatika.

Ha a széklet a végbélbe jut, akkor testünk jelzi, hogy ideje üríteni. Hogy napi szinten ki mikor végzi, egyénenként változó, de a leggyakoribb, hogy nem sokkal ébredés, illetve a reggeli vagy a kávé elfogyasztása után érzik az ingert. A koffein sokaknál stimulánsként hat ezekre a folyamatokra.

Egyre nehezebbé válik bent tartani a székletet, a záróizmok folyamatos összeszorítására van szükség, emellett hasi nyomást, esetleg görcsöket is érezhetünk. A széklet visszatartása miatt hamarosan puffadást kezdünk érezni.

Ennyi idő után már általában elmúlik a székelési inger, és kezdjük úgy érezni, hogy jobban vagyunk, mintha minden rendben lenne. Pedig ez korántsem igaz, hiszen a széklet nem tűnt el mágikusan a szervezetünkből, éppen ellenkezőleg: már elkezdtek beindulni a folyamatok, amelyektől kialakul a székrekedés.

Minél hosszabb ideig marad a széklet a szervezetben, annál nehezebb lesz üríteni. Ennyi idő elteltével sokan tapasztalják, hogy hasuk nagyobb lesz, és nem tudják behúzni. A széklet egyre keményebbé válik a belekben, és egyre nagyobb az esély arra, hogy csak komoly erőlködés árán tudjuk eltávolítani, ami növeli a vérzés, az apró repedések és az aranyér kialakulásának kockázatát.

A fentiek miatt tehát a legjobb, ha meg sem próbáljuk visszatartani a nagydolgunkat, mert könnyen megeshet, hogy később hashajtóra, vagy rosszabb esetben manuális segítségre lesz szükségünk az ürítéshez.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

6 vicces történet nőgyógyászoktól, amit nem bírsz ki nevetés nélkül

Ezen besírsz: 10+3 vicces településnév a Nyugat-Dunántúlról

Halottal álmodtál? Ezt üzeni neked a tudatalattid

Videón, ahogy tigris közelít egy férfihoz fényes nappal, az utcán

A cselgáncsozó Pupp Réka ötödik