Éric Cantona vs Bruno Fernandes

A Manchester United már régóta keresi az új Cantonát. Richard Jolly, a FourFourTwo újságírója összeszedte, mennyiben hasonlít rá Fernandes.

A BEVONULÁS

ÉRIC CANTONA: A United majdnem bajnok lett 1992-ben, pedig novemberben csak a nyolcadik helyen állt, az első 21 PL-mérkőzéséből mindössze hetet nyert meg. A 25 éves várakozás egy kicsit még hosszabbra nyúlt. Fergusonnak sikerült megszereznie egy nagy nevet, de Dion Dublin eltörte a lábát, a Sheffield Wednesday pedig nem akarta eladni David Hirstöt.

BRUNO FERNANDES: A United az ötödik helyen állt, kevesebb mint fele annyi pontja volt, mint a Liverpoolnak, Solskjaer királysága némileg megkopott. Épp akkor kaptak ki a Burnleytől, 14 ponttal voltak lemaradva a Leicestertől, és több vereséget szenvedtek el, mint a Sheffield United. Pogba sérült volt, Lingard, Pereira és Mata összesen egy gólnál járt a bajnokságban.

A CSAPATTÁRSAK

ÉRIC CANTONA: A világ egyik legjobb kapusa Peter Schmeichel személyében. A harcokban edződött középsővédő-páros, Steve Bruce és Gary Pallister. Sebes szélsők: Ryan Giggs, Lee Sharpe és Andrej Kancselszkisz. Továbbá egy rutinos csatárpáros, amelyet Mark Hughes és Brian McClair alkotott. A középpályán pedig Paul Ince és Bryan Robson.

BRUNO FERNANDES: A világ egyik legjobb kapusa David de Gea személyében, a középhátvéd pedig Harry Maguire. Sebes szélsők és támadók, többek közt Marcus Rashford, Anthony Martial, Mason Greenwood és Daniel James. Paul Pogba azonban sajnos a kijárat felé kacsingat, és a középpálya nem túl acélos.

INSPIRÁCIÓ

ÉRIC CANTONA: McClair átment a középpályára, Cantona pedig újraalkotta a dinamika fogalmát Angliában. „Ő volt az 1993-as bajnoki győzelem kulcsa” – mondta róla Beckham. Cantona négyszer lett bajnok öt év leforgása alatt, ő adta meg Ferguson kiváló, 1994-ben duplázni tudó csapatának a stílusát, majd ő és Schmeichel hatására a csapat duplázott 1996-ban is.

BRUNO FERNANDES: Azzal, hogy az MU végül elcsípte a BL-t érő helyezést, Fernandes megmentette Solskjaer állását. A csapat veretlen maradt a portugál első 17 mérkőzésén. Első 12 hónapja alatt 19 gólt szerzett és 15 gólpasszt adott 34 bajnoki mérkőzésen. Cantona 16-ot hozott össze, és 16-nál bábáskodott ugyanennyi meccsen az érkezése után.

HATÁS

ÉRIC CANTONA: „Amint megérkezett, minden megváltozott” – említette róla egyszer Beckham. A manchesteri csapat lett a PL domináns ereje, amely 13 bajnoki címet szerzett húsz év leforgása alatt, és ez nagyban köszönhető Cantonának. Abban is része van, hogy Ferguson lett a történelem egyik legnagyobb edzője. Befolyása a ’92-es klasszis csapatra tagadhatatlan.

BRUNO FERNANDES: „Átalakította a klubot” – mondta róla Gary Neville. Fernandes a morálra is jó hatással volt, nemcsak az eredményekre. A United mindössze 1.4 pontot gyűjtött össze mérkőzésenként nélküle az előző idényben, és 2.14-et, ha ő is ott volt a pályán. „Cantona mindenkit rávett, hogy emelje a játék színvonalát – állapította meg Ince. – Fernandes is ebben jó.”

JÁTÉKSTÍLUS

ÉRIC CANTONA: A személyiségéből fakadt. „A gallér felhajtva, a hát egyenes, a mellkas kinyomva: úgy lépdelt be az arénába, mintha az övé lenne a stadion” – állapította meg Roy Keane. Remekül szórakoztatta a közönséget, eszköztára emelésekből, ívelésekből és bármiféle látványos mozdulatból állt. Még George Best is arról beszélt, hogy szívesen játszott volna vele.

BRUNO FERNANDES: Visszahozta a félelem nélküli játékot az Old Traffordra, és eltökélt, hogy mindig történjen valami, ha nála van a labda. „Helyzeteket alakít ki, gólokat szerez, és vállalja a kockázatot. Minden egyes United-játékosnak így kellene tennie” – értékelt Solskjaer. Nála nem érvényes, hogy első a biztonság.

CSÚCSPONT

ÉRIC CANTONA: A United szurkolói talán a csodás FA-kupa döntőt választanák a Liverpool ellen 1996-ban. Mások azt a bizonyos kungfurúgást a Crystal Palace szurkolójára mérve. Akik a gyönyörű gólokat szeretik, azok 1996-os bombáját az Arsenal ellenében az Old Traffordon, de lehet, hogy még azon is túltesz a Wimbledon elleni emelése az 1994-es FA-kupában.

BRUNO FERNANDES: Az a bizonyos tekeredő labda az Everton ellen februárban bárhol megállná a helyét, de valószínűleg azért is kapták fel ennyire, mert hihetetlen hasonlóságot mutat Cantona 1996-os, Sunderland elleni bámulatos emelésével. Nem tökéletes mása, de majdnem az.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

6 vicces történet nőgyógyászoktól, amit nem bírsz ki nevetés nélkül

Ezen besírsz: 10+3 vicces településnév a Nyugat-Dunántúlról

Halottal álmodtál? Ezt üzeni neked a tudatalattid

Videón, ahogy tigris közelít egy férfihoz fényes nappal, az utcán

A cselgáncsozó Pupp Réka ötödik